Iran

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Dit is ... Iran!

Iran


Niet bepaald het beeld wat je verwacht bij Iran. Ik ben hier in het Zagrosgebergte, letterlijk en figuurlijk hèt hoogtepunt van mijn reis door Iran. Een gebied met prachtige vergezichten, weidsheid en leegte. Je proeft hier de stilte.

Tijdens de prehistorie was het gebergte onderdeel van de 'vruchtbare sikkel', het gebied waar de eerste landbouw is ontstaan. De 'vruchtbare sikkel' was niet bijzonder vruchtbaar, maar door het droge klimaat en de aanwezigheid van water, groeiden er veel grassoorten die gedomesticeerd konden worden tot graan.

Tegenwoordig wordt er nog maar op kleine schaal landbouw bedreven en is het gebied (bijna) even ongerept als voor de prehistorie. En dat heeft een reden. Het gebied is ruig en de bergen zijn hoog (3000 - 4000 meter) en door het ontbreken van goede wegen is het vrij ontoegankelijk. Een 4WD is daarom geen overbodige luxe.

Het water is nog steeds overal aanwezig in de vorm van sneeuw, rivieren en spiegelgladde meren. Het Cheghakhor-meer, dat je hier ziet, ligt op 2000 meter en is daarmee het hoogst gelegen meer van Iran.