Tangkoko NP

Foto door Reisreporter Graaf

Kha Khat Wain is een boeddhistisch klooster gelegen in Bago. Het is een van de grootste kloosters van heel Myanmar. Een aanrader is om rond etenstijd een bezoek te brengen aan Kha Khat Wain. Lange rijen monniken lopen dan door de lange gang richting de eetzaal.

Informatie over Tangkoko NP

Beste foto's & tips van Tangkoko NP

'552759' door Graaf '552759' door Graaf

IndonesiëTangkoko NP

IndonesiëTangkoko NP

Spookdiertjes

Graaf

In het Tangkoko National Parc kun je dieren zien die nergens anders ter wereld voorkomen. Het is het meest bekend door de Tarsius Tarsier het Celebes-spookdiertje. Deze soort leeft diep in het oerwoud tussen bamboe en kleine bomen. Het heeft ogen die groter zijn dan zijn maag en hersenen, waar hij uitstekend mee kan zien. Het is een nachtdier dat zich zelden op de grond begeeft. Tot lopen is het diertje niet in staat en verplaatst zich dan al huppend op zijn achterpootjes over de grond. Afstanden tussen bomen van wel zes meter weet het diertjes nog springend te overbruggen, hij jaagt ’s nachts op allerlei insecten. De lichaamslengte is ongeveer 10 centimeter. Een ander dier dat alleen maar op Sulawesi voorkomt is de koeskoes of beerkoeskoes, een klimbuideldier uit de familie van de koeskoezen, en is verwant aan de koala. Ze leven tot een hoogte van vierhonderd meter. Ook de zwarte kuifmakaak komt alleen maar hier voor. Helemaal zwarte apen met een typisch kuifje en roze billen. Ze leven juist hier, in dit park aan de Molukse Zee, omdat ze dagelijks wat zeewater drinken om hun zoutvoorraad aan te vullen. De prijzen zoals ze in de laatste Lonely Planet staan zijn alweer verhoogd, de entree voor een hele dag bedraagt nu 200.000 RP, voor een dagdeel 100.000 RP (ca. € 7). Je bent verplicht om met een gids door de jungle te trekken, en bij de ingang zitten er een heel stel. Normaal tarief is 70.000 RP, maar wij moesten dit per persoon en per bezoek betalen. Veel bezoekers komen alleen voor de spookdiertjes (die je alleen maar tijdens de avondschemering kan zien), maar een goede gids kan je veel meer dieren en vogels laten zien; zoals de hornbills (neushoornvogels, officiële naam Rhabdotorrhinus). Voor de apen moet je ’s ochtends vroeg komen, met een beetje geluk loop je midden tussen een hele grote groep kuifmakaken, die zich niets van die fotograferende mensen aantrekken. Een bezoek aan dit park is een heel bijzondere ervaring.

'553808' door Graaf '553808' door Graaf

IndonesiëTangkoko NP

IndonesiëTangkoko NP

Tarantula

Graaf

Na een middag en avond excursie als je terugloopt nadat je de spookdiertjes gezien hebt, zullen de gidsen je met plezier even laten griezelen doordat ze weten waar de tarantula huist. Ze schijnen even bij zodat je een foto kunt maken.

'988871' door Janjol '988871' door Janjol

IndonesiëTangkoko NP

IndonesiëTangkoko NP

Tangkoko National Par

Janjol

Overal in Indonesië kun je jungle vinden. Maar op Noord-Sulawesi ligt het fraaie Tangkoko National Park. Noord- Sulawesi is sowieso populair onder backpackers voor het duiken en snorkelen, maar ook de natuur en de cultuur zijn bijzonder. In dit nationale park vind je zeldzame dieren, zoals het spookdiertje (de tarsius), de cuscus (de luiaard) en de zwartkuifmakaak (bekend van de zogenaamde apen-selfie). Maar het park biedt veel meer en is verrassend toegankelijk. Wij zijn twee dagen door het park gewandeld met een gids, die ons nog veel meer heeft laten zien: vliegende salamanders, bontgekleurde insecten, uilen, duiven en deze neushoornvogel. De vogel komt veel meer voor in Indonesië, maar is lastig te spotten. Wij konden via onze gids, na lang speuren, deze vogel vinden en schoten deze mooie foto.

Laat kaart zien