Sumba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sumba image

Naar school op Sumba

Sumba
Indonesië
Expeditieteam-Sumba

Naar school op Sumba

TERUG NAAR SCHOOL

Op de vierde dag van de Expeditie reizen we ’s middags vanaf de hoofdstad Waingapu door het droge en kale berglandschap naar de Kambata Mapambung school. Deze middelbare school ligt zo afgelegen van de stad dat aansluiting op het elektriciteitsnetwerk niet mogelijk is.

Vorig jaar bezocht het Expeditieteam 2013 de school ook. Het was er ’s avonds pikkedonker en de leraren – die ook op de school wonen – deden al hun voorbereidingen voor de lessen bij het licht van een kerosine lamp. Het printen van het lesmateriaal gebeurde in de stad en de kinderen iets bijbrengen over computers was een onmogelijke taak. De geschonken printer stond te verstoffen in een hoek van de lerarenkamer.

In 2013 crowdfunde het expeditieteam bijna 8.000 euro. Van dit geld is in mei dit jaar een zonnepaneel geplaatst op het grasveld voor de school. Ondanks dat dit zonnepaneel ‘slechts’ genoeg energie opwekt voor het hoofdgebouw van de school, zijn de veranderingen merkbaar.

Docent Engels Arianto vertelt dat de leraren nu hun data en lesmateriaal kunnen printen. Ook hebben ze 's avonds licht, waardoor ze hun lessen goed kunnen voorbereiden. In kleine groepjes krijgen de leerlingen multimediales in de bibliotheek of de lerarenkamer. Ze leren zo met computers werken en zijn zo beter voorbereid op het vervolg van hun middelbare school in Waingapu.

De Indonesische en Nederlandse Expeditieleden van dit jaar hadden dit jaar ook de eer om een gastles te geven. En het leuke was: hierbij konden ze gebruik maken van een laptop en een beamer!

Foto's

c039b.jpg
c039b.jpg
Expeditieteam-Sumba
abaf4.jpg
abaf4.jpg
Expeditieteam-Sumba