Indonesië

Monkey business in Bali

sanne1991 was hier op 2018-01-19 Gepost op: 2018-06-18 3 reacties.
Deze blog zal vast een beetje een grappige noot hebben, omdat ik het ga hebben over de apen in Bali. En ik doe dit om mensen hopelijk bewust te maken van hoe slim deze beesten echt zijn. Het valt me dan ook op dat mensen hier vaak anders over denken en er dus ook als zodanig mee om gaan. En vooral de apen in Bali weten veel. Zei weten wat belangrijk is. Ze weten heus wel dat die bril op je hoofd een belangrijk item is en zullen er ook zeker naar grijpen. Met het afgelopen half jaar in Bali heb ik  dan ook heel veel van deze apen geleerd. Deze apen zijn slim en weten heel goed hoe ze aan je spullen kunnen komen. Je hoort bij hun clan of niet en het is net alsof het de maffia uit de dierenwereld is. Dat is waarom ik het ook monkey business noem. Deze apen zijn valst en kunnen je op de meest sluwe manieren inluizen als je er niet bewust van bent hoe deze apen handelen.
      Als je een aap ziet, houd dan zeker afstand van elke baby aap in het veld. Het is net een mijnenveld als je niet uit kijkt. Verder kunnen deze apen belangrijke spullen van jouw stelen en het belangrijkste is nog wel dat je er zelf rustig onder moet blijven. Het kan zeker een wedstrijd zijn tussen jouw en de aap maar als de aap iets wilt gaat hij er ook echt voor. Deze apen weten hoe ze moeten ruilen. Dus een camera voor het beste eten is iets waar je rekening mee moet houden. Ze zijn er dan ook bewust van wat lekker is en wat niet. Dus kom vooral niet met iets wat ze zelf niet zo interessant vinden. En ga er ook niet achter aan want dan is het 1-0 voor de aap. De aap weet hoe die moet klimmen en klauteren iets waar wij mensen niet bepaald handig in zijn.  
Ik kwam zelf meerdere keren in aanraking met de apen en wist dat mijn spullen zeker niet veilig waren. Ze weten hoe ze een rits moeten open en weten waar je, je spullen verstopt. Denk dus niet dat je veilig bent zelfs je broekzak is niet veilig. En zullen ook zeker hun tanden gebruik om bij dingen te komen. Als je een banaan koopt weten ze ook zeker hoe ze die je af moeten pakken. Dus als je denkt een banaan aan een specifieke aap te geven, heb je het goed mis. Zei bepalen zelf wel wie het krijgt en weten ook waar de meeste bananen in je handen zijn. Het zelfde geld voor waterflessen. De aap weet dat daar water in zit en zullen er ook zeker naar grijpen en afpakken. Je probeert een fles bij je te houden  maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Een tip is: Hou het goed vast en zorg er voor dat geen enkele aap jouw flesje water krijgt. En loop vervolgens vooral weg maar weet stil te zijn. Ga ook niet met water gooien dat maakt ze behoorlijk aggresief. En ga vooral niet gillen als een aap aan jou zit. Ben je wel bang voor apen en ben je van plan te gillen, ga dan ook vooral niet naar het Monkey Forest in Ubud. Dit maakt het spannend voor niet alleen jouw maar ook voor de mensen om je heen. De kans is ook groot dan een aap op je komt zelfs zonder bananen.
In Ulawatu was er zelfs eens een aap dat wist hoe die een fles water open moest draaien. Misschien met twee handen, maar deed het wel even. Hij maakte het flesje open en dronk er uit alsof het een bierfles was. Het was zeker een interessant gezicht en deed me wel beseffen dat het heel belangrijk is om een fles water bij je te houden in het geval je in een gebied met apen komt. In de Monkey Forest zie je dat dit best wel een groot probleem is. Het park geeft duizendmaal aan dat je een fles water bij je moet houden en dat je daar ook zeker voor moet waken. Maar veel apen lopen toch echt weg met een fles water in hun handen.
De aap is ondanks de monkey business een van de meest interessante wezens. Veel van deze apen lijken haast mensen met hun slimme trucjes nagedaan van mensen. En kunnen ook heel fotogeniek zijn. Maar het is ook zeker op passen geblazen. Vertrouw een aap nooit en wees je er bewust van dat het vlijmscherpe tanden heeft, waar hij zeker mee kan bijten. Als je bang bent, blijf er dan ook vooral vandaan. En als het iets van je steelt, ga er dan ook niet achter aan. Blijf er kalm onder en probeer met een aap te ruilen als je bestolen bent. Veel rangers in Bali weten hier mee om te gaan. En anders laat het vooral gaan, je wint echt niet van een aap. De apen in Bali zijn de baas.
 
0
3

Foto's bij dit blog

Ubud
Ulawatu tempel
Uluwatu beach
Alle blogs van sanne1991
 

3 reactie(s) bij "Monkey business in Bali"

 • profile image comment

  Ja ik pas altijd op met apen. Niet mijn favoriete beesten.

  Door ThijsVDenBurg • geplaatst op 2018-06-21 18:37:20
 • profile image comment

  @neretslok, leuk jouw kant van het verhaal ook te lezen. Ik ken iemand die 10 meter naar beneden is gedonderd nadat een aap zijn favoriete pet had gestolen. Het zijn echt geen lieverdjes, dat deze man 10 meter naar beneden is gevallen is natuurlijk een ander verhaal natuurlijk, maar dat het zo ver kan gaan om iets wat je dierbaar is terug te krijgen.

  Door sanne1991 • geplaatst op 2018-06-19 15:35:59
 • profile image comment

  Interessant om te lezen. En heel herkenbaar! Ik heb in 2014 al eens een blog hier geplaatst over die kleine monstertjes: https://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/indonesie/bali/reisreporter/blogs/7066

  Door neretslok • geplaatst op 2018-06-19 10:36:52

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.