Raja Ampat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

´Afgelegen paradijs´

Raja Ampat,
Indonesië


Het Raja Ampat archipel in West-Papoea bestaat uit 1600 eilanden die bijna allemaal onbewoond zijn. De oppervlakte is 50.000 km2. Na een onvergelijke duik bij ´Fam Wall´ en nadat we Pianemo view hebben gezien, stopte de kapitein de boot zonder aankondiging in een paradijselijke baai midden op zee. Wat een verrassing! Na de lunch op het strand was er gelegenheid om te zwemmen. Vanuit een kleine uitkijktoren heb je prachtig zicht op deze baai. Raja Ampat is de nummer één duikplek van de wereld: 80% van alle bij mens bekende koraalsoorten kun je hier vinden en meer dan 1300 soorten vis. De soorten koraal en de grootte van de vissen hebben we nog nooit ergens anders gezien (google gerust eens Napoleonfish en bumb head fish). De duikbriefing die we kregen van de locals bestond uit een tekening in het zand, ondersteund met de woorden ´you have BCD, mask and fins?´ en ´current that way, we go this way´. Goed verhaal, lekker kort. Prachtig toch?!

Het verblijf in een homestay is primitief: spinnen en kakkerlakken in de douche, drie verzorgde maaltijden rijst met vis per dag. We houden er zo van en voelen ons het gelukkigst als we op blote voeten rond kunnen lopen. Soms voelden we de tranen opwellen in onze duikbrillen tijdens het snorkelen, omdat we op zo´n fantastische plek op aarde zijn. De laatste dagen sliepen we bij een lokale familie in een hutje boven het water. De maaltijden werden gekookt met pannen op een houtvuur. De man die ons wegbracht naar het vaste land met zijn boot, moest een traantje wegpinken toen hij ons uitzwaaide. Raja Ampat is een prachtige locatie buiten de gebaande paden en een uniek beschermd gebied: het vissen met dynamiet en het vissen op haaien is verboden.

Vanuit Makassar gaan er meerdere keren per week vluchten naar Sorong, West-Papoea. Met een scooter kun je je naar de haven laten brengen, waar je boottickets naar Waisai kunt kopen. In Waisai koop je een marine park fee waar je een prachtige button met een foto van dit unieke gebied bij cadeau krijgt. Dat is een leuke souvenir om mee naar huis te nemen! Meerdere homestays op Raja Ampat bieden aan om je in Waisai op te halen. Kijk voor meer informatie over de homestays op www.stayrajaampat.com