Prambanan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ramayana handen

Prambanan,
Indonesië


Bij de Prambanan kan je het Ramayana ballet bekijken. In de zomermaanden is dit buiten met de Prambanan als decor. Toen wij er waren was het nog net te vroeg om het buiten te doen. Het regenseizoen was nog niet over. Daarom was het helaas binnen. Dan nog is het geweldig om te zien!

Het Ramayana verhaal is een mooi voorbeeld van een Javaans epos. Het is één van de meest bekende hindoeïstische verhalen. Het verhaal komt oorspronkelijk uit India. Rond de negende eeuw waaide het over naar Indonesië, met als doel om daar het hindoeïsme nieuw leven in te blazen. Inmiddels heeft de Javaanse cultuur een duidelijk stempel achtergelaten op het verhaal.
Het verhaal is gegraveerd in de muur van de Shiva tempel van het Prambanan complex. Het is geschreven door Valmiki in het Sanskrit. Het volledige verhaal duurt uren. De voorstelling die je ziet is dus een verkorte versie maar duurt nog steeds ruim 2 uur. Het Ramayana Ballet is een show waarbij dans, drama en traditionele gamalan muziek worden gecombineerd, zonder dialoog.

De Ramayana beschrijft het verhaal van Prins Rama, zijn broer Lakshmana en Rama’s vrouw Sita. Sita wordt ontvoerd door Rawhana, die zijn oog heeft laten vallen op de beeldschone vrouw. Met hulp van Hanuman, trouw aanhanger van Rama, weet Rama zijn geliefde weer terug te krijgen.

Om te mogen fotograferen (zonder flits uiteraard) betaal je een klein beetje extra. Volgens mij was het 5000Rp een paar cent dus. Het is wel erg lastig fotograferen omdat je te maken hebt met beweging en een behoorlijk donkere ruimte. Maar door je ISO omhoog te gooien en een groot diafragma te kiezen lukt het wel.

De bewegingen zijn heel typerend. De handjes zoals op de foto zie je veel terug, er zit erg veel precisie en detail in de dans. Erg knap om zo te dansen!

Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 70mm; ISO2500; f/2,8; 1/640s