Medan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Slapen op een Batakbruiloft

Medan,
Indonesië


We zijn aanwezig bij een traditionele Batakbruiloft in Medan, waarvoor het hele dorp van Samosireiland is uitgenodigd.
Het bruidspaar staat bij de ingang om iedereen een hand te geven en met hen op de foto te gaan. Allemaal stijf in het gelid, zo hoort het.
Na de begroeting wordt het bruidspaar naar de bruidstronen op een podium geleid. Het traditionele orkest begint te spelen en de ceremonie kan beginnen.
Allereerst worden de geslachte varkens en karbouwkalveren verdeeld. In volgorde van belangrijkheid krijgt iedereen een groot of klein stuk. De vrouwen hebben een grote tas bij zich, waar ze het vlees in stoppen. Dan wordt de maaltijd geserveerd: vlees met rijst en groenten, een echte Indische maaltijd dus.
Ondertussen gaat de ceremonie verder. De mannelijke familieleden discussiëren met luide stem, nog versterkt door een microfoon, over de verdeling van de bruidsschat die de bruidegom betaald heeft. Alweer in volgorde van belangrijkheid krijgen de familieleden een envelop met een bepaald bedrag. De dorpelingen krijgen een biljet van 1000 roepiah, ongeveer 7 cent. Ik weet niet precies hoeveel er betaald is, maar de verdeling duurt twee uur!
Dit kindje houdt het voor gezien. Ze slaapt heerlijk op tafel.