Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Natuurlijk vuurwerk

Java,
Indonesië


Tijdens mijn Javareis was het hoogtepunt het bezoek aan de Ijenvulkaan. Midden in de nacht in het pikkedonker loop je met een zaklampje (en een gids!) de Ijenvulkaan op. Als je boven bent gaat de trip nog verder. Je daalt af in de caldera tot je vanuit het pikkedonker en in de gigantische zwavelwolken ineens de blauwe vlammen voor je ziet opduiken. Heel indrukwekkend om op zo'n buitenaardse plek te zijn. De zwaveldampen zijn letterlijk adembenemend, wat een nare ervaring is dat! Ik vond het nog bizarder om me te realiseren dat hier mensen dag in dag uit aan het werken zijn in die ongezonde dampen op dit bizarre tijdstip van de dag. (bij licht wordt er al snel gestopt omdat de dampen dan nog heftiger worden)

Op de foto heb ik geprobeerd de zwavelwerker en het vuur samen op de foto te krijgen. Heel moeilijk om vast te leggen omdat het natuurlijk erg donker is. Je krijgt hierdoor langere sluitertijden, maar die wil je niet voor het vuur. Vandaar dat ik mijn ISO flink omhoog heb gegooid. Een compromis.

Met deze foto van het natuurlijke vuurwerk knal ik het jaar uit. Fijne avond allemaal en goede jaarwisseling. Dat 2016 ons allemaal weer mooie reizen en ervaringen mag brengen!

Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 24mm; ISO1250; f/2,8; 0,60s