Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nachtwerk

Java,
Indonesië


Heel indrukwekkend: Ijen! Midden in de nacht uit mijn bed om nog in het pikkedonker af te dalen in de krater van de Ijenvulkaan. Het is minder bekend dat in de Kawah Ijen vulkaan niet alleen de bekendere zwaveldragers te zien zijn, maar ook het mysterieuze “blue fire”. Dit blauwe vuur, dat zich nog het beste laat omschrijven als een gigantische gaspit, is alleen in de nacht te zien en blijft voor de meeste Ijen bezoekers dan ook onontdekt. Tours worden in de meeste reisgidsen niet beschreven, waarschijnlijk omdat het niet geheel zonder risico is. De veiligste optie voor de afdaling midden in de nacht is met begeleiding van een goede gids, maar het blijft niet zonder gevaar. Het is wel absoluut een unieke ervaring!
Hoe dieper je in de vulkaan afdaalt, hoe groter en beter ook het “blue fire” zichtbaar wordt. Naarmate je verder afdaalt, worden de omstandigheden ook gevaarlijker. Grote zwavelwolken worden door de wind heen en weer verplaatst en zonder masker wil je hier niet in belanden. Zwavel dampen slaan namelijk op je adem en ogen.

Fotograferen is heel moeilijk omdat het midden in de nacht is en dus donker, maar langere sluitertijden leveren ook niks op want dan zijn de vlammen wazig en de mijnwerkers ook. Dus dan maar hele hoge ISO en een groot diafragma ingesteld.

Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 32mm; ISO 2500; f/2,8; 1/5s