Dieng plateau

Een groep vulkanen op een hoogte van gemiddeld 2500 meter. Het Dieng plateau bevat twee grote vulkanen en twintig kleine kraters. In het gebied zijn ruïnes van ongeveer tweehonderd tempels, deze kunnen bereikt worden met een trap. Ook vind je hier het tweekleurenmeer, dat afwisselend twee kleuren aanneemt al naar gelang de hoeveelheid gassen in het water.

Informatie over Dieng plateau

Beste foto's & tips van Dieng plateau

'489276' door NNancyJanssen '489276' door NNancyJanssen

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Kleurenmeer

NNancyJanssen

Telaga Warna is een prachtig turquoise gekleurd kratermeer. De kleur wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan zwavel. Het lijkt net of er een soort olielaag op zit. Er loopt een pad rond het meer naar het aangrenzende meer Talaga Pengilon en de heilige grot van Gua Semar. Het Dieng Plateau is zeker een bezoek waard als je in de buurt bent van Yogyakarta. Op het Dieng Plateau (op 2093 meter hoogte) liggen de oudste Hindoe tempels van Java. De naam komt van Di-Hyang en betekent "woonplaats van de Goden". Dit complex was vermoedelijk eens een welvarende tempelstad van monniken. Meer dan 400 tempels, grotendeels gebouwd tussen de achtste en negende eeuw, stonden op deze hoogvlakte. In 1856 heeft de Nederlandse archeoloog Van Kinsbergen de ondergelopen vallei weer leeggepompt en de acht overgebleven ruines in kaart gebracht. Vaak is het weer niet heel erg goed omdat je vrij hoog zit, binnen 5 minuten kan het van helder naar dikke mist gaan. Heel bizar om mee te maken. Bovenstaande foto heb ik gemaakt op het moment dat het opklaarde, 2 minuten later kon je het meer niet eens meer waarnemen.

'523617' door reysigers '523617' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Overblijfsel

reysigers

Het Dieng Plateau wordt gevormd door een enorme vlakte uit wat voorheen actieve vulkanen waren. Het ligt op ruim 2000 meter hoogte waardoor het er overdag vaak lekker koel is. Het is er vaak vochtig en in veel gevallen is het bewolkt en kan het er flink regenen. Het ziet er dan ook prachtig groen uit in de omgeving. De 8 overgebleven tempels (Candi Arjuna) binnen het complex zijn ouder dan de Borobudur en de Prambanan; men heeft aanwijzingen dat de tempels in de 8e eeuw gebouwd zijn. Hier op foto een deeltje daarvan.

'532702' door reysigers '532702' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Iedere ochtend weer..

reysigers

Vanuit mijn Homestay kijken we uit op twee vulkanen. Ieder morgen weer verrassend hoe de bevolking boven de vulkaan hangt. Wonosobo ligt op ongeveer 800 meter hoogte en is een klein bergdorpje. Door de hoogte heeft het dorp een koel klimaat. In het centrum een gezellige markt. De stad verbouwt voornamelijk veel thee, champignons, tabak en groenten. Dicht bij Wonosobo ligt het Dieng Plateau, waar ook oudste tempels op Java liggen. Deze vulkanen, Sumbing en Sundoro geheten en volgens de lokale bevolking is Sumbing de man, Sundoro de vrouw. Of deze nu de man of de vrouw is weet ik helaas niet.

Laat kaart zien