Bunaken NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Steenvis

Bunaken NP,
Indonesië


Als er iets onzichtbaar en gevaarlijk is wanneer je gaat duiken is het de steenvis. De vis heeft de eigenschap zich aan te passen in camouflagekleuren, zodat je hem nauwelijks ziet. Dit helpt hem zonder er iets voor te doen, behalve happen kleine visjes te vangen. Tijdens het duiken houd je dus best je handen altijd bij je of vlak langs je lichaam en kom je nergens aan. Deze soms 30 cm lange vis heeft stekels, die heel erg giftig zijn. Overigens zal hij je nooit aanvallen.
De rugvin bevat 14 stekels met daarin een bijzonder sterk neurotoxine. Hierdoor is de steenvis de gevaarlijkste giftige vis: het gif veroorzaakt zeer hevige pijn die ervoor kan zorgen dat iemand die gestoken is in een shock kan raken, of deels verlamd. Het is ook mogelijk dat het lichaamsdeel (meestal het been omdat veel slachtoffers per ongeluk op een steenvis gaan staan) afsterft en geamputeerd moet worden. Zonder medische hulp is het zelfs mogelijk dat de steek van de steenvis binnen een paar uur fataal is. Het gif kan onschadelijk worden gemaakt door warmte, daarom wordt een slachtoffer van een steenvissteek vaak in een heet bad gelegd.
Bunaken waar deze vis gefotografeerd is in 2008 is een mooie stek om te duiken, al moet je niet verwachten daar de grotere roofvissen te zien.