Indonesië

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Reisreportages

Praktisch

Indonesië image

Indonesië

Indonesië
Azië
Belande

Een fotowedstrijd winnen naar Sumba en dan ... (I)

YESSSSSS, was het al een hele eer dat mijn foto gevraagd is om gepubliceerd te mogen worden in het Columbus reismagazine, ben ik ook nog eens uitgeroepen tot winnaar van de energie wedstrijd die door Columbus reismagazine in samenwerking met Hivos in het leven is geroepen. Ik kan mijn geluk bijna niet op ! Ik ? Winnaar van een fotowedstrijd ? Ik kreeg veel positieve reacties op mijn foto's maar is het dan echt zo goed dat ze mijn foto hebben uitgekozen tot winnaar van de wedstrijd ? “Ja” is dus het antwoord en wat voor een prijs zit er aan vast !!! een reis naar Sumba, een eiland in Indonesië. Hoeveel geluk kan je hebben ? Ik kom al 7 jaar graag in Indonesië (mijn schoonfamilie woont er) en afgelopen zomer zijn we er voor het laatst geweest en nu .... mag ik weer, geweldig ! Mijn liefde voor dit land gaat zover dat mijn gezin en ik de wens hebben er ooit voorgoed te verblijven.
Voor ik mijn prijs in ontvangst mocht nemen op het kantoor van Hivos in Den Haag ben ik bij mijn grote vriend "Google" gaan kijken wat voor eiland Sumba nu eigenlijk is en waar Hivos nu eigenlijk voor staat want eerlijk gezegd had ik van Hivos nog nooit gehoord en verder dan Java en Bali ben ik in de afgelopen 7 jaar niet geweest. Niet omdat we dat niet graag willen maar de kinderen zijn nu nog te jong om mee op sleeptouw te nemen.

Om te beginnen met Sumba ... het minst ontwikkelde eiland van Indonesië, droog en weinig voorzieningen voor de bewoners. De elektriciteit wordt opgewekt door generatoren die draaien op diesel en de verlichting in de primitieve woningen van de bewoners van het eiland bestaat nog uit, de voor ons ouderwetse, petroleumlampen. Gezien de economische crisis een kostbare zaak en een goede bijdrage aan het milieu is het nou ook niet echt. en daar komt, zo heb ik gelezen, Hivos om de hoek kijken. Hivos is een hulporganisatie die zich onder andere inzet voor de bevolking op het eiland Sumba en heeft het streven om binnen 10 jaar het eiland te gaan voorzien van “groene” energie die opgewekt wordt uit zonne-energie, windenergie en waterkracht. Het moet het eerste eiland ter wereld worden die in zijn geheel voorzien wordt van energie gewonnen uit wind, water en zon. Prachtig ! Een prijs winnen is leuk maar dan ook nog je steentje bijdragen aan een goed doel, dat is waar het eigenlijk om gaat en waar het voor mij in het leven om gaat, iets kunnen betekenen voor een ander.

Het voelt alleen wel een klein beetje anders ... niet omdat ik iets kan betekenen voor een ander maar punt 1 voel ik me niet echt een fotograaf omdat ik het nog niet zo lang doe en omdat het voor mij voelt als een leuke hobby en punt 2, een foto maken omdat je een bepaald plaatje in je hoofd hebt en dan op je gemak met vrienden in Indonesië foto’s gaat maken of met een opdracht “weggestuurd” worden ... dat voelt anders en dan natuurlijk maar hopen dat ik de verwachtingen waar kan maken. Ik ga het in ieder geval proberen en ik ga mijn best doen om een goeie weergave te maken van het eiland en zijn bewoners en wie weet draagt het een steentje bij in de ontwikkeling van het eiland. Ik zal jullie in ieder geval mee op reis nemen met mijn reisverhalen over Sumba en uiteraard zal ik wat foto’s uploaden om jullie (hopelijk) mee te kunnen laten genieten van deze, nu al onvergetelijke, reis. Het is immers toch ook een ervaring rijker ...

Wordt vervolgd ......


ps. meer weten over Hivos en het project ? ga dan naar: http://www.hivos.nl/Campagnes/Energie/Sumba-Iconic-Island