Bandung

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Cipanas

Bandung,
Indonesië


Cipanas is een plaatsje dat onderdeel uitmaakt van de Garut regio. Het ligt midden in een groot vulkanisch gebied en de huizen (en hotels) maken er dan ook allemaal gebruik van natuurlijke warmwaterbronnen. Hier op de foto zie je het Kampung Sumber Alam Resort, gebouwd in traditionele stijl, wat het in het decor toch erg idyllisch maakt.
Accommodaties in het dorp bieden bijna allemaal warm waterbaden aan; zelfs de zwembaden (als die er zijn) zijn gevuld met volledig natuurlijk warm water. De zwavel ruik je soms ook wel een beetje.
Leuk weetje: Ci-Panas betekent ook letterlijk heet water.

Om er te geraken: wij namen de trein in Jakarta naar Bandung. Daar gingen we op zoek naar een busje dat 3 keer te vol werd gepropt vooraleer het vertrok (op z'n Aziatisch dus ;-)). We werden afgezet op een plek waarvan het niet heel duidelijk was waar we van op dat punt naartoe moesten. Uiteindelijk bracht een man met een ezel en kar ons nog een eind verderop naar het eigenlijke Cipanas.
Neem je het openbaar vervoer? Calculeer dan zeker genoeg tijd in, want snel gaat het niet! En dan nog hopen dat de man met de ezel er staat! ;-)