Varanasi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De heilige rivier

Varanasi,
India


Als er iets “typisch India” is, dan is het wel de drukte in en rond de Ganges, de heilige rivier. We hebben dit van dichtbij mee mogen maken in zowel Pushkar als Varanasi. Deze foto is gemaakt op de oever van de rivier in Varanasi.
Zoals zoveel nieuwsgierige reizigers doen, zijn ook wij met een gids met een bootje de rivier op gegaan. Na het brengen van een klein offer zijn we (uiteraard op gepaste afstand) langs de ‘burning ghats’ gevaren, de plaatsen waar overledenen ritueel verbrand worden. Ik had verwacht dit heel heftig en naar te vinden (maar was eigenwijs en wilde het toch zien...), het tegenovergestelde was echter waar. Ik vond het heel rustig en sereen en ongelooflijk indrukwekkend. Ik heb met tranen in m’n ogen zitten kijken.
Niet alleen de beelden, maar ook de geur zal me altijd bijblijven. Een hele scherpe, indringende geur. Naar wat ik begrepen heb wordt deze bijzondere geur veroorzaakt door de houtsoort die gebruikt wordt en/of door dat er soms sandelhout poeder gebruikt wordt.