Noordoost India

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noordoost India image

Magnifiek Sikkim

Noordoost India
India
Gekko82

Magnifiek Sikkim

Hoi,

Het vorige verslag eindigde met de lange lange treinreis van Varanasi via Patna, waarmee we rond het middaguur in Siliguri aankwamen, waarvandaan we na wat gesteggel met een nokkievolle jeep naar Darjeeling zijn gesjeesd.

Het landschap in het noordoosten van het land is compleet anders: groen, vochtig, rustig, steile berghellingen met thee en terassen met rijst, kolkende riviertjes, watervallen, besneeuwde toppen van de Himalaya op de achtergrond, koel (’s nachts koud), vroeg donker, Boeddhistisch, overal kloosters en prayerflags, mensen zien er Nepalees/Tibetaans uit en zijn over het algemeen heel aardig. Een verademing na alle drukte en hectiek van de afgelopen weken in de Indiase steden van Rajasthan en in Varanasi (ook al was dat ook erg leuk en bijzonder). In Darjeeling hebben we het lekker rustig aan gedaan. Een theeplantage en Tibbetaans klooster bezocht en genoten van kopjes thee met uitzicht op besneeuwde toppen. Ook de lokale dierentuin met rode panda’s en snow leopards bezocht en een aardig Everest museum.

Vanaf Darjeeling hebben we een shared jeep (dat is het openbaar vervoer hier) genomen naar Gangtok, de hoofdstad van Sikkim. Die jeeps zitten vaak lekker vol en meestal hangen er ook nog wel een paar luitjes aan voor kleinere stukjes. Op het ritje naar Gangtok zaten we met z'n drieëen naast de sjoof, die om te schakelen steeds de pook tussen mijn benen moest grijpen. Dit klinkt schunniger dan het is, maar erg fijn zit dat niet zo half over een hoge versnellingspook heen...

Sikkim is een kleine provincie. Je hebt als buitenlander speciale permits nodig om er te komen. Het is een bijzonder stukje India. In ongeveer 200 kilometer dropt het landschap van 8000 naar 1000 meter. Dat betekent veel steile kloven en heel veel verschillende klimaten, van tropisch tot hooggebergte. De wegen kronkelen zich door de dalen en over de bergen heen en over 100 kilometer doe je zo 5 uur. Erg mooi!

Gangtok is erg populair bij Indiase toeristen. Ze komen om de sneeuw te zien en te shoppen. Er zijn daarentegen bijna geen Westerse toeristen. In Gangtok hebben we een aantal Engelsen en een Australier ontmoet. Zij bleken ook geinteresseerd in een trekking. Leuk en gunstig voor ons, want het scheelt nog al wat in prijs als je een groepje bij elkaar krijgt. We hebben met hun geregeld om de Goecha-La trek te lopen. Een trekking in West Sikkim. Vanaf het plaatsje Yuksum (5 uur jeep-en vanaf Gangtok) loop je in 8 dagen (wij in 7!!) richting de pas Goecha-La op 5000 meter, en weer terug. Goecha-La ligt pal naast Kanchendzonga, de 3e hoogste berg van de wereld (dik 8000 meter!).

De trek bleek super! We hebben onzettend genoten van de bizarre ongerepte landschappen, met helemaaal niks! We hadden geweldig mazzel met het weer. Iedere ochtend begon het strakblauw...meestal in de middag kwamen er meer wolken. De uitzichten waren daardoor fenomenaal! Je kon werkelijk wel foto’s blijven nemen. Het was heel gezellig met onze groep en regenwormen was een regelrechte hit!! We hebben een record aantal potjes worms! gespeeld. Om op de Goecha-La pas te komen, hebben wel wat ontberingen moeten doorstaan. ’s Nachts met – 15 graden op een te dun matje in slechte tentjes is geen pret en vooral heeeeel erg koud!!! Om 6 uur ’s avonds verschenen de eerste ijskristallen op de tent en een uur later waren zowel de grond als het water in onze platypus stijf bevroren. Maar als je dan om 6 uur wakker wordt gemaakt met ‘ goodmorning, tea!!’ en je staat een uur later uit te kijken over besneeuwde bergen en lege dalen en je warmt weer op door de zon....dan is alles weer helemaal goed! Op de dag dat we naar Goecha-La liepen, moesten we om 3.30 op, zodat we op tijd zouden zijn voor de sunrise. Er was verse sneeuw gevallen. Daar sta je dan op 5000 meter, in de sneeuw, we waren de enigen! Prachtig om te zien hoe de eerste zonnestralen de toppen van die hoge bergen roze kleuren. Bijzonder mooi! Uiteindelijk zijn we wat sneller dan gemiddeld weer naar beneden gelopen en waren na 7 dagen weer terug in het schattige plaatsje Yuksum, waar de hete douche zeer welverdiend was!!!

Grtz!

Foto's

28314.jpg
28314.jpg
Gekko82