Mumbai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Petje af voor de Dabbawallah lunchbezorging

Mumbai,
India


Een bijzonder fenomeen dat je alleen in Mumbai aantreft is het bezorgen van lunches bij kantoormedewerkers. Om te zien hoe dat in zijn werk gaat moet je naar de trottoirs in de omgeving van Church Gate Station. Hier worden gevulde lunchboxes van de kantoormedewerkers verzameld en vervolgens per fietsende koeriers, de Dabbawallahs, naar de medewerkers gebracht verspreid over de stad. Daar zit een verhaal achter.

Deze gewoonte stamt uit de tijd dat de Engelsen Mumbai bezet hadden. Omdat zij het Indische voedsel slecht verdroegen wilden ze hun eigen lunches mee naar het werk. Om de lunchboxes (het gaat om warm eten) niet zelf te hoeven dragen lieten ze arme mensen uit de omgeving van Mumbai de lunchboxen thuis ophalen en per trein naar de stad vervoeren. Deze mensen worden tot op de dag van vandaag de Dabbawallah's genoemd: zij die de dozen dragen. Ze verdienen er een schijntje mee, maar hebben een baan. Hoewel de Engelsen natuurlijk weg zijn uit Mumbai, bestaat deze lunchbezorgingsdienst nog steeds. Nu wordt beweerd dat mensen, die hun voedsel niet door 'onreinen' willen laten maken, hun lunches liever zelf thuis bereiden en het door de Dabbawallahs op hun werk laten bezorgen.

De bezorgingsdienst is beroemd, omdat ze nauwelijks fouten maken bij de bezorging. De dabbawallahs zijn vaak analfabeten, maar hun bezorging aan de hand van een heel eenvoudige aanduiding op de boxen is vrijwel foutloos. En dat terwijl er zo'n 200.000 lunchboxen per dag worden verspreid door zo'n 5000 Dabbawallahs. Petje af!

De verzameling vindt stipt plaats om 11.30 uur. Wil je dit zien, ga dan tussen 11.30 en 12.00 uur naar Church Gate Station. Aan de overkant op het trottoir zie je de Dabbawallahs de lunchboxen op hun fiets hangen, hoe meer hoe beter. We waren een beetje aan de late kant, de meeste bezorgers waren al op pad. Op de foto één van de laatste.

Bronnen: Wikipedia, mijn reisgids en mijn reisbegeleider (die deze plek tipte).