Madhya Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Om Namah Shivaya - Orchha

Madhya Pradesh,
India


Orchha - hetgeen "verborgen" betekent - is een liefelijk stadje gelegen aan de Betwa rivier. Er zijn wonderlijk schone paleizen te bewonderen en eeuwenoude en verrassend kleurrijke muurschilderingen en fresco's. Hier kan je nog als een van de weinige toeristen rondlopen. De paleizen zijn vrijwel allemaal beklimmen en vanuit elk bouwwerk heb je weer een ander uitzicht op al die architectonische rijkdom. Er staan nergens hekwerken of andere hinderlijke obstructies die in de weg staan van mooie foto's of van de beleving door die pracht te struinen.

Je hebt het Orchha Fort complex dat zich aan de overkant van de rivier bevindt met als opvallendste feature een drietal paleizen met de namen Jahangir Mahal, Raj Mahal en het fameuze Rai Parveen Mahal, m.i. een perfect startpunt voor een dag cultuurhappen in Orchha. De brug weer terug de Betwa overstekend loop je al vrij snel de Ram Raja tempel tegemoet. Deze tempel was oorspronkelijk een paleis en doet nu dienst als tempel ten behoeve van Lord Rama. Het heiligdom trekt pelgrims uit de wijde omgeving aangezien het de enige plek is waar Rama als koning wordt vereerd en niet als een god. De veelgehoorde groet in deze authentieke stad is niet voor niets "Ram Ram". Dit is tevens de enige bezienswaardigheid waar je flink voor in de rij moet staan. Gelukkig is zijne heiligheid ook op beeldscherm per livestream te aanschouwen. Het straatje naar de hoofdingang kent overigens vele stalletjes waar de bekende Indiase zoetigheden aan de man worden gebracht. Direct naast de Ram Raja tempel is het volgende bouwwerk alweer te vinden, namelijk de Chaturbhuj tempel. Dit bouwwerk van eind 16de eeuw kent ook weer een heel eigen vormgeving. Je kunt er begeleid door een local en gewapend met zaklamp een beklimming maken naar het dak, waar gieren nestelen. Ook is er halverwege de nauwe klim een miniem balkonnetje te bemannen waar je vanuit een reeds beangstigende hoogte neerkijkt op het interieur van het complex. Ik laat me bewust niet uit over de draagkracht van deze stenen zetel :) Iets buiten het centrum vindt je de Laxminarayan Temple (1662), zoals uit de naam wel blijkt toegewijd aan de godin Laxmi, het rijkste aan schilderingen. Deze laatste hebben wij toen met tuktuk bezocht.

's Avonds is een zonsondergang bij de rivier met uitzicht op de Chattri's niet te missen. Er loopt een lelijke maar functionele betonnen en vrij nauwe brug over de rivier. Bij de ronde stenen in het begin is het nog vrij comfortabel zitten. Wil je verderop een foto maken, houdt dan rekening met bussen en vrachtwagens die rakelings langs je heen rijden. Overdag (november 2016) was er een rivierceremonie waarbij bij de Chattri's marigolds / calendulabloemen in de rivier werden gelaten en ook na het invallen van de donkerte gingen de festiviteiten omtrent Shiva gewoon door. Op het festivalterrein dat ook overdag in bedrijf was, is mijn foto genomen.