Kerala

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De zon gevangen

Kerala,
India


Kochi is een eeuwenoude havenstad. De stad heeft veel zee-armen en eilanden. Je kunt een leuke boottocht maken door de haven, langs verschillende eilanden, en je maakt nog even een stop bij een oud VOC paleis wat nu een hotel is. Ze zorgen tegen zonsondergang langs de Chinese visnetten bij Fort Kochi te varen, voor prachtige foto's.

De Chinese visnetten zijn grote visnetten aan de kust van de havenstad Kochi (Cochin) in de Zuid-Indiase staat Kerala.
De eerste visnetten werden gebouwd in 14de eeuw door Chinese handelaren. De visnetten worden manueel neergelaten en opgehaald via een mechanische installatie bestaande uit voornamelijk tegengewichten met behulp van ploegen van zes man.
Hoewel het concept eeuwenoud is, functioneren de Chinese netten nog steeds goed, vrijwel zonder veranderingen in hun oorspronkelijke ontwerp of bediening. Een aantal vissers verdienen er nog steeds de kost mee. De vangst in één net kon wel een heel dorp voeden, maar vooral sinds de tsunami is deze erg teruggelopen. De netten zijn niet alleen doeltreffend, maar ook mooi, vooral wanneer hun silhouet afsteekt tegen de gouden avondhemel.
De reusachtige Chinese netten hebben een contragewicht en een draaipunt om het gewicht van het net en de vangst in evenwicht te houden. Wanneer er niet gevist wordt, hangt het net met het ondersteunende frame boven het water. Het vissen begint ’s ochtends vroeg en duurt zo’n uur of vier, vijf. Langzaam zakken de netten het water in als de vissers de gewichten aan de andere kant van het balanceersysteem bijstellen, of doordat het hoofd van het ploegje vissers over de middelste boom van het net loopt. Het net wordt vijf tot twintig minuten onder water gelaten voordat het voorzichtig omhoog gehesen wordt, waardoor de vissen die dicht bij de kust zwemmen, worden binnengehaald. Door jarenlange ervaring weet de ploegbaas precies op welk moment het net opgehaald moet worden.
Op het signaal van de ploegbaas beginnen de andere vier of vijf man het net op te halen door de touwen waaraan de rotsblokken zitten die als contragewicht dienen, naar beneden te trekken. Bij het omhoogkomen van het net komen de vier hoeken als eerste boven. Daardoor krijgt het net de vorm van een kom, met de vissen erin. Met een schepnet worden de vissen er gauw uitgehaald, voordat de kolonie reigers toeslaat. Later zal de vis bij opbod verkocht worden aan handelaren, huisvrouwen en nu en dan aan een toerist.