Jaipur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

935 venstertjes

Jaipur,
India


Het Paleis der Winden, of Hawa Mahal, werd in 1799 gebouwd voor maharadja Sawai Pratap Singh in een tijd waarin vrouwelijke leden van de hofhouding aan een zeer strenge regels moesten voldoen. Er mocht geen interactie zijn tussen mannen en vrouwen en het paleis werd dan ook zo geconstrueerd dat de vrouwen het dagelijks leven op straat konden zien zonder zelf gezien te worden.

Het Paleis is gemaakt van rode en roze zandsteen en heeft 935 venstertjes. De vensters zijn voorzien van een gepleisterd rasterwerk, die ervoor zorgt dat er in het Paleis een constante luchtstroom is. Het Paleis is gewijd aan de hindoegod Krishna. Sawai Pratap Singh was een groot aanbidder van deze god, en heeft de gevel zo laten ontwerpen dat het op de kroon (mukut) van Krishna lijkt.

Deze foto is genomen vanaf de binnenplaats achter het Paleis. Het is de achtergevel, minder hoog dan de voorgevel, maar niet minder mooi. Het Paleis wordt ook veel bezocht door Indiase toeristen, waarvan er hier één net uit het raam hangt.