Himachal Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Spiti - huis van Mani

Himachal Pradesh,
India


De naam Spiti betekent Huis van Mani, naar de boeddhistische mantra Om Mani Padme Hum. Deze woorden staan overal gebeiteld in stenen die vaak op muren gelegd worden, vandaar de benaming Manimuren.
Spiti is net een openlucht museum, de boeddhistische vallei ligt tussen de 3350 en 4570 meter. De omringende bergen van rond de 6000 meter hebben vrijwel geen vegetatie en erosie heeft over duizenden jaren het landschap in een maanlandschap doen veranderen.
In Tabo ligt een van de beroemdste kloosters binnen het Tibetaans cultuurgebied. Van buiten ziet het er al heel anders uit dan andere Tibetaanse kloosters. Het is een eenvoudig lemen gebouw met een paar lemen stupa’s en omringd door een lemen muur. Qua architectuur zou je hier eerder aan Mali denken. Niet zo indrukwekkend dus, totdat je binnen gaat kijken; hier vind je een grote collectie beelden en fresco’s die al meer dan 1000 jaar oud zijn, en alles ziet er nog exact zo uit als 1000 jaar geleden. Het klooster is in 996 door Ringchen Zangpo gesticht, een van de beroemdste schriftgeleerden in het Tibetaanse boeddhisme en de heiligste man die Spiti heeft voortgebracht.
Dhankar is een van de meest spectaculair gelegen kloosters in de Himalaya. Gebouwd op een haast onmogelijke rotspunt van bijna 4000 meter hoogte, en een spectaculair uitzicht over de Spiti vallei, waar de Pin en Spiti rivieren samenstromen. In het klooster eeuwenoude thanka’s, sommige al meer dan 1000 jaar oud, maar het klooster verkeert nu wel in een slechte staat, en deze historische plek is erg bedreigd. In vroeger tijden werd dit fort als gevangenis gebruikt.
De streek Spiti wordt samen met Ladakh ook wel Klein Tibet genoemd, het is een prachtig alternatief voor Tibet, veel vrijer, met prachtige Tibetaanse kloosters, en ook de Dalai Lama in de buurt.