Gujarat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Aziatische Leeuwen in Gir NP.

Gujarat,
India


Wie aan leeuwen denkt, denkt aan Afrika en terecht. Wat minder bekend is is dat de leeuw vroeger een veel groter verspreidingsgebied had dan nu. Leeuwen kwamen voor in het Midden Oosten en zo verder richting China en India.

Door intensieve bejaging is deze ondersoort bijna uitgeroeid, begin vorige eeuw waren er nog maar een stuk of 30 aziatische leeuwen over. Omdat een Indiase vorst zijn favoriete tijdverdrijf zag verdwijnen (nl. de leeuwenjacht) stelde hij een jachtverbod in in het gebied wat nu Gir National Park is. Nu leven er weer een kleine 300 exemplaren in dit gebied waar verder ook luipaarden, hyena's, jakhalzen, wolven en zeer veel andere diersoorten voorkomen.

Gir Forest komt tot bloei tijdens de moesson, waarna het in de droge periode erna uitdroogt. Het park is gesloten tijdens de moesson, maar vanaf half Oktober tot half April kun je hier terecht voor safari's. Hoe later in het seizoen je komt, hoe groter je kansen om wildlife te zien omdat een groot deel van de vegetatie doodgaat en de beesten afhankelijk worden van de waterbronnen.

Wij hebben overnacht in de [url="http://www.girbirdinglodge.com" target="_blank"]Gir Birding Lodge (klik voor info)[/url] ,dit is een Mangoplantage gelegen naast één van de ingangen van het park. Accommodatie bestaat uit een aantal simpele maar comfortabele bungalows. Zij kunnen de safari's voor je regelen inclusief de permits en jeep met gids.

Gir is te bereiken vanaf Junagadh (met de trein ([url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/reisreporter/tip/11593/dienstregeling_indian_railways.html" target="_blank"]TIP[/url]) en dan nog een uurtje rijden) of vanaf Diu Island (anderhalf uur rijden, Jet Airways ([url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/reisreporter/tip/11445/jet_airways_-_tickets_boeken.html" target="_blank"]TIP[/url]) vliegt op Diu vanaf Mumbai)

Klik hier voor [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/gujarat/reisreporter/fotos/234091.html" target="_blank"]foto 1[/url] en [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/gujarat/reisreporter/fotos/239327.html" target="_blank"]foto 2[/url]

Reisreporter kokkeeri heeft een erg leuke [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/gujarat/reisreporter/blogs/2164.html" target="_blank"]Blog[/url] geschreven over Gir.