Kaukasus gebergte reisblogs

Kerst en Nieuwsjaarstradities

smilingfred bereidt zich voor Gepost op 28 okt 090 reacties

NIEUWJAARSTRADITIES IN DE DIVERSE DELEN VAN OOST GEORGIË / EUROPA deel 1
Deze informatie heb ik verkregen van Natalie , die werkzaam is bij de Georgische reisorganisatie: www.profkurort.ge

Er was een tijd dat tradities in ere werden gehouden (en soms nog steeds) voor de lokale bevolking van KARTLI en KAKHETI, maar zo ook in vele andere delen van Oost Georgië, om bijvoorbeeld vers bronwater in de tuinen te gieten op Nieuwjaarsavond.
Wanneer de klok twaalf uur slaat, het hoofd van de familie of een daarvoor uitgenodigde - EERSTE VOETER (dat is dan iemand die het eerste de beste wensen uitbrengt op het Nieuwe Jaar) treed in het huis binnen en houdt in de ene hand een schaal met daarop vitaal voedsel: twee vers gebakken broden, een stuk kaas, een stuk vlees, wijn, Gozinaki ( gecaramelde noten), fruit ( beiden droog en vers), Churchkela (gemaakt van fruitsappen en noten) en granen en ook een levende haan. De Eerste Voeter gooit maïs en gerstgranen over de drempel om rijkdom en vermogen aan te moedigen en uit de woorden van het gebed: Mag mijn VOET gebruiker in een jaar van vrede, liefde en weldadigheid, mag de goede God je schenken een leven aan overvloed aan nieuw geboren baby’s, brood en wijn, weiden en wijnaanplant, schapenkuddes, kudden met koeien, welkome gasten en toegewijde vrienden. Gelukkig Nieuwjaar!

Het mannelijke hoofd van een gezin in IMERATIE ( dit is een streek in Georgië) geeft gevolg aan de traditie om 3 x rond zijn huis in - en tegen de klok richting in te lopen en smeekt GOD voor gezondheid, rijkdom en welzijn voor zijn nageslacht , voor het verschijnen van de Eerste Voeter en andere welkome gasten. De traditie houdt in: een zwaar beladen presenteerblad met daarop een varkenskop, gegrild varkensvlees, gekookte kip, Khachapuri (kaas taart), bonen knoedels, brood en zoete koekjes en ten einde wordt dit alles geserveerd voor een knetterend groot vuur. Vroeg in de morgen op Nieuwjaarsdag, schuurt het oudste lid van iedere familie een smeulende houten stok tegen een blok steen, die een regen van vonken in alle richtingen afgeeft en fluistert een gebed. Ik wens een overvloedige aanvoer van goud, brood, wijn,zout, koeien en kippen die niet te tellen zijn, zoals deze duizenden vonken.

De naam van Nieuwjaar in GURIA ( dit is een streek in Georgië) is KALANDOBA.
Tegen het einde van December wordt er in elke familie varkens geslacht en hartige koekjes gebakken, kaas en eieren koekjes, kaastaarten, cakes , pittige worstjes en SATSIVI (een Turkse dis) , maar zeker niet als laatste, de versiering van de CHICHILAKI (een Georgische Nieuwjaars boom). Het mannelijk hoofd van een Guria familie, begint eerst met de gebeden, staand voor zijn MARANI (wijnkelder) en schuur en vervolgens heft hij het glas rode wijn, brengt een toast uit op de vrede in zijn huis en zijn land. Op Nieuwjaarsavond ALILO CAROLIERS (een groep van barmhartigen, gaan dan van deur tot deur om zoetigheden, verse- en gedroogde fruit en zilveren munten bij de dorpelingen op te halen. SADGINO ( de toast) was het meest wijd verspreide populaire lied dat passend was bij de plechtigheid en het feest van deze avond.

Nieuwjaar is inderdaad een speciale gelegenheid in SAMEGRELO ( dit is een streek in Georgië) Chichilaki garnituur wordt gemaakt door gekrulde gedecoreerde noten , voorzien van speeltjes en wol en wordt gepresenteerd in de sfeer van deze feestdag. Een grote kom met fruit, stukken gekookte pompoen, PELAMUSHI (gekookte druivensap met noten) en kaastaart worden onder de Kerstboom gelegd met daarnaast een kan wijn en een glas gevuld tot aan de rand. Zulk een perfecte feestelijke dis waren essentiële attributen voor Nieuwjaarsfeesten gedurende een hele week. Een plaatselijke naam voor de Eerste Voeter is MECHUCHKHE of MEKUCHKHUN,

Nieuwjaarsmaaltijden in RACHIA ( dit is een streek in Georgië) zijn inclusief bonentaarten, wijnen, ham, honing, walnoten, fruitkoekjes, gedroogd fruit en appels,etc. Elke familie kiest een Eerste Voeter voor een 3 jarige termijn.
De Eerste Voeter komt met een grote hoeveelheid ham, gegrilde kip, een vat wijn, een munt in een appel gestoken, CHICHILAKI en een stel kaarsen. Gebeden wordt voor de familie van de gastheer gebeden, zoals voor zijn schuur en graanschuur en hij eindigt met de woorden Sint George zal u zegenen. Mogen BARAKONI en NIKORTSMINDA kerken, uw met zijn vele zegeningen schenken. Vrede en comfort zullen bij jullie zijn! Deze ceremonie zal overgaan in een feest inclusief tamboerijn en accordeon spelers, die muziek maken ten behoeve van komische dansen genoemd OGHRO CHOGHRD ( hobbelige weg).

smilingfred Positie 29829 (0 p.) Lid sinds 27-10-2009 Foto's en tips: 17 Blogs: 53 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Vietnam duurzaam toerisme
0 2
Gepost op 05 januari
Vietnam Centraal Vietnam
Vietnam van Noord naar Zuid
4 2
Gepost op 30 november
Vietnam
Voroneszh centraal Rusland vakanties
4 1
Gepost op 17 oktober
Rusland Centraal Rusland

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.