Kaukasus gebergte

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kaukasus gebergte image

Kaukasus gebergte

Kaukasus gebergte
Georgië
Smilingfred

Georgie, de Heilige Nino, deel 2

HEILIGE NINO DEEL 2
Het is er druk met nonnen. Velen zijn jong, slechts enkele zijn ouder. Echt stokoude nonnen zie je niet.
Het is druk in het winkeltje, met name jonge schoolmeisjes, waarschijnlijk ook met de naam Nino, staan te kijken en te beslissen om wat te gaan kopen. De prijzen zijn niet hoog, de nonnen hoeven klaarblijkelijk geen winst te maken.
Even verderop, bij het kerkje alwaar Nino is in begraven is, staan wel
honderden, misschien wel duizenden meisjes en jongens te dringen om, heel eventjes, bij het graf van de Heilige Nino te mogen komen en het eventjes, heel devoot, te mogen aanraken. Een regelnon heeft het er maar heel druk mee.
Ik probeer ook in het overdrukke kerkje te komen. In dit kerkje bevindt zich een schat aan iconen, de ene nog mooier dan de andere. Kaarsen branden er overal, de geur van wierrok prikkelt je neus.
Mooie - , warme kleuren, sommige iconen zijn omringd met zilver om het lichaam van de heilige. Alleen dan is het gezicht geschilderd en de rest is in zilver gevat.
De regelnon telt het aantal bezoekers en bezoeksters die in de rij mogen gaan staan om een snel bezoekje te mogen brengen aan de tombe van de Heilige Nino.
Na dit indrukwekkende schouwspel aangekeken te hebben, en wetend dat het nog een hele tijd zal duren voordat ik eindelijk aan de beurt ben om het graf te mogen zien en het aanraken van het graf van de Heilige Nino, besluit ik de drukte uit te gaan en terug naar het alsmaar schijnende zonnetje te gaan.
De drukte ontvluchten betekend eigenlijk richting parkeerplaats trachten te gaan. Er zijn zoveel bezoekers aan dit klooster, dat heb ik nog nooit in Nederland gezien. Geloof betekend dus heel veel voor de Georgiërs.
Iets van de parkeerplaats gelegen is een restaurantje oude stijl.
De koffie smaakt ons. Er is een beperkte keuze aan koffie zoals oploskoffie en verse koffie die ook in de Italiaanse uitvoering wordt geserveerd.
Na nog een tijdje genoten te hebben van het uitzicht, de mensenmassa, de zon, gaan we richting auto, stappen in en verlaten deze rustieke groene - maar toch drukke omgeving.

We wurmen ons tussen het aankomende - en vertrekkende verkeer van - en naar de parkeerplaatsen. Het lijkt er op dat iedere Georgiër dit Klooster van de Heilige Nino eens gezien moet hebben.
Wanneer we met veel getoeter en geduw met onze auto de parkeerplaats hebben verlaten, zien we wat verder weer een groepje fietsers op mountainbiken die klaarblijkelijk de klim naar het klooster goed doorstaan hebben. Ik denk dat er op dit weggetje klimmetjes zijn die variëren tussen de 4 % en 7 %. Voor een auto is dat geen probleem, zelfs voor getrainde fietsers kan dit wel een probleem zijn. De fietsers staan na te puffen van hun inspanningen. Ik laat de auto stoppen en ga in gesprek met deze sportieve fietsers. Ze fietsen veel, vertellen ze me. Eigenlijk komen ze uit Tbilisi en dus hebben ze een heel eind vandaar naar het klooster er op zitten. Hoedje af hiervoor.
Na het gesprek met de fietsers, dalen we de berg af, slingeren via smalle wegen door piepkleine dorpjes, alwaar de schapen en ander vee gewoon in de straatjes op zoek zijn naar ondermeer voedsel, zich niets aantrekkend van het verkeer.
Via de eerder gereden route, die overigens zeer goed te berijden is, gaan we weer terug naar mijn hotel in Tbilisi.
Iets buiten het centrum van Tbilisi gaan we dineren in een fabuleus restaurant, welke een zeer intieme sfeer kent. Gelegen op 1 van de zoveel heuvels waarop de stad gebouwd is met uitzicht op Tbilisi, de rivier die zich door Tbilisi heen slingert. De vele maan en vele duizenden lichtjes verlichten de stad, alwaar het uitgaansleven bruisend is.
Veel cultuur oude - en nieuwe stijl, omringd door vele goedkope - en luxe eetgelegenheden. Kies maar uit wat en waar je wenst te gaan eten.
Na het diner en enkele goede glazen wijn komen de verhalen over vandaag. Ook maken we een planning voor de volgende dag, waar zal ik morgen heen gaan vraag ik me af?
Ik wordt teruggebracht naar mijn hotel en na wat gelezen te hebben, ga ik naar bed.

Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Nino