Georgië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Georgië image

Roadtrip door Georgië

Georgië
Azië
Ikke

Roadtrip door Georgië

Afgelopen juni hebben wij een roadtrip door Georgië gemaakt.
Wat een prachtig land met een vriendelijke en behulpzame bevolking.
Ze vinden het oprecht leuk dat je, als ‘westerse’ toerist hun land komt bezoeken. Wel kregen we af en toe de opmerking dat er de laatste tijd best veel Nederlanders naar Georgië kwamen. Zou ‘Wie is de Mol’ hier iets mee te maken hebben ?? Wij moeten eerlijkheidshalve ook bekennen dat wij door dit programma geïnspireerd zijn !
Wij hebben zelf rond gereden en dat is goed te doen, maar ons advies is wel om een 4WD te huren. Wij hadden die ook een en dat maakt het rijden een stuk comfortabeler. Rondom Tblisi zijn de wegen nog wel goed, maar hoe verder je het binnenland in gaat, hoe meer kuilen en scheuren er in de weg zitten. En sommige wegen zijn helemaal onverhard, zoals bijv. de weg naar het kloostercomplex David Gareja. En dit is een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen.
Wanneer je, zoals wij gedaan hebben, vanuit Kutaisi naar Vardzia wilt rijden, is de weg over de Zekari Pass (aan de rand van Borjom-Kharaguali N.P.) zeker aan te raden. Maar, deze weg is 41km onverhard, dus ook hiervoor is een 4WD geen overbodige luxe. Maar daarvoor krijg je dan onderweg de prachtigste uitzichten. Neem wel eten en drinken mee in de auto, want je komt heel weinig plaatsen tegen waar je dit kunt kopen. Dit geldt trouwens voor heel Georgië. Vooral als je van de doorgaande wegen afwijkt en meer de scenic routes neemt.
Naast de 4WD is een goed navigatiesysteem ook erg handig. Buiten dat Georgië een eigen schrift heeft en niet op alle verkeersborden de ‘vertaling’ in ons schrift erbij staat, staat niet alles evengoed aangegeven. En ook voor het zoeken van je hotel of guesthouse is het handig. Niet overal staan duidelijk straatnamen of huisnummers aangegeven.
Wij zijn begonnen met Google Maps te gebruiken. Maar, tijdens ons verblijf in Sighnaghi kregen wij van een Poolse reiziger de tip om Maps.me te gebruiken. Offline werkt deze app beter als Google Maps. En dat is ook onze ervaring. Je moet wel eerst even de kaart van Georgië downloaden, maar dan werkt het prima. Wij zijn er het hele land mee doorkruist.
In Signnaghi verbleven wij in Nana’s Guesthouse. Zeer zeker een aanrader. Nana is een hele hartelijke, vriendelijke vrouw die erg goed engels spreekt (iets wat mn. de oudere generatie niet echt onder de knie heeft). Ze werkt bij de touristinformation in Sighnaghi en kan je veel tips geven wat je in de omgeving kunt gaan doen en waar je lekker kunt eten en drinken.
Wij hebben trouwens onderweg overal in guesthouses en B&B geslapen. Hele leuke ervaringen. De eigenaren spreken vaak alleen Georgisch en Russisch (en misschien 3 woorden Engels of Duits), maar met handen en voeten….en een beetje Google Translate…kom je een heel end. Ze proberen je evengoed zo goed mogelijk te informeren en te helpen.
In alles is Georgië dus een aanrader om naar toe te gaan en een roadtrip te maken. En wat betreft de verhalen die op internet rondgaan over de rijstijl van de Georgiërs…..wanneer je in Italië e.d. rond kunt rijden, kun je het in Georgië ook. Niet alle Georgiërs rijden als ‘gekken’. Je hebt er types tussen zitten die het niet zo nauw nemen met de maximum snelheid en de bochten in de weg, maar als je ze de ruimte geeft en je je niet laat opjagen, is het allemaal goed te doen. En…op een 2-baansweg passen best 3 auto’s naast elkaar…als je maar een beetje opzij gaat en de ander de kans geeft om in te halen.