Mindoro eiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pandan Island op de Filipijnen (update)

Mindoro eiland,
Filipijnen


Pandan Island op de Filipijnen is een ultieme plek om bij te komen van het gehaaste bestaan. Door het ontbreken van wegen en electriciteit, is het zo rustig dat je er echt aan moet wennen. De afwezigheid van lawaai is in de meeste steden in de Filipijnen ver te zoeken, maar op Pandan Island is er zelfs geen Karaoke bar.

Bij aankomst op het eiland wordt je zeer vriendelijk onthaald en wat direct opvalt is de receptie slash bar. Deze bestaat uit een aantal palen waarmee het rieten dak omhoog gehouden wordt. Dit ziet er erg sfeervol uit en je voelt je er meteen thuis.

Vanaf het eiland gaan er boten naar prachtige duikplekken, maar voor wie het rustig aan wil doen is het rif rondom Pandan Island zeer de moeite waard om te snorkelen. Een gedeelte bestaat uit zeegras waar zeeschildpadden om je heen zwemmen.

De enige uitbater op het eiland is van Franse afkomst en heeft het goed aangepakt. Een aantal bungalows zijn verspreid langs het strand neergezet, waardoor het lijkt alsof je je eigen stukje privestrand hebt. Het avondeten is zeer de moeite waard, het bestaat uit een buffet met allerlei verse producten, waaronden veel vis. Dit is op zich al een reden om naar Pandan Island te gaan!

Om even terug in de realiteit te komen vanuit het paradijsje, kan je vanuit Pandan Island een dagje naar het vasteland.
Met een tricycle is het ongeveer een uur reizen naar de Sablayan Prison and Penal Farm. Deze gevangenis is open voor bezoekers en de gevangenen lopen hier vrij rond. Dit is op zich al erg bijzonder, maar wat deze trip helemaal compleet maakt is een rondvaart op het prachtige Libuao Lake dat binnen de gevangenismuren ligt. Je hoeft alleen een gevangene een klein bedrag te betalen om je rond te peddelen.

Koop hierna wat souvenirs van de gevangenen, zoals fotolijstjes gemaakt van bamboo. Zorg dat je voldoende pakjes sigaretten meeneemt om uit te delen, om de gevangenen te vriend te houden.

____

Binnen een dag is het eiland te bereiken vanuit Manila. Vanuit Manila gaat er een vlucht naar San Jose, Mindoro waarna je met de jeepney of een busje naar Sablayan gaat. Vanuit Sablayan is het ongeveer 20 minuten varen met een bangka (gemotoriseerd vissersbootje).