Sichuan Sheng

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op zoek naar de Tibetaanse cultuur zonder gids in Litang.

Sichuan Sheng,
China


De Chinese provincie Tibet heeft een mysterieus karakter en een grote aantrekkingskracht op de reiziger op zoek naar eigenzinnige cultuur.
Nu is het feit dat geen buitenlandse toerist wordt toegelaten in Tibet zonder "permit". En deze "permit" is alleen te verkrijgen als jouw reis door Tibet georganiseerd wordt door een reisorganisatie welke bepaalt wat wel en wat niet bezocht mag worden. Zelf vind ik dit geen prettige manier van reizen en heb ik gekozen om de Tibetaanse cultuur te gaan ontdekken in de plaatsen welke zonder "permit" te bezoeken zijn. Één van deze plaatsen is Litang, een kleine stad gelegen in de provincie Sichuan. De stad ligt op 4000m hoogte tegen de grens van Tibet aan. Om hier te komen zul je verschillende bussen moeten nemen vanuit Chengdu wat zo'n 15 uur kost. Mijn advies is om een stop te maken in Kangding wat gelegen is op een hoogte van 2600m. Door hier één of meerdere nachten te verblijven zul je wat aan de hoogte wennen alvorens door te gaan naar Litang. In Kangding zie je trouwens de Tibetaanse cultuur al toenemen in het straatbeeld. Ook de restaurants serveren gerechten uit de Tibetaanse keuken, veel mannen lopen in de typerende donkerrode kleding en vrouwen dragen kleurrijke linten in hun haar.
Vanuit Kangding kun je met de bus naar Litang welke je door de prachtigste passen leidt met de mooiste uitzichten. Eenmaal in Litang heb je het idee dat je het drukke lawaaierige China achter je hebt gelaten. Het plaatsje is niet veel meer dan een aantal winkelstraten met restaurants en een plaatselijke markt waar Jak vlees volop verkocht wordt. En natuurlijk heeft deze Tibetaanse plaats een groot en mooi klooster waarvan de goudkleurige daken schitteren in de zon.
Litang is een stad met 2 gezichten. Wanneer je door de straten loopt merk je dat de Chinese overheid probeert de traditionele Chinese cultuur opdringt. Overal hangen Chinese vlaggen (echt overal) en er is veel politie op straat aanwezig. Daarentegen zul je merken dat de lokale mensen enorm vriendelijk zijn en je regelmatig gedag zeggen.
Hier in Litang heb je het gevoel dat je in Tibet bent zonder dat een gids je probeert de andere kant op te laten kijken. De vriendelijkheid van de mensen en de hoogte van 4000m geven je het gevoel even ontsnapt te zijn aan de drukte van de Chinese steden.