Chinese Muur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De grote muur

Chinese Muur,
China


In het nieuws werd vandaag melding gemaakt van het feit dat de Chinese Muur beetje bij beetje verdwijnt. Enerzijds door erosie maar anderzijds doordat mensen er steeds weer een stukje vanaf halen voor allerlei doeleinden, onder andere voor souvenirs.

Vanaf ongeveer 300 voor Christus werd er gebouwd aan deze muur die China moest behoeden tegen aanvallen uit het noorden. 20 eeuwen lang werd er aan gewerkt. De muur was ooit zo'n 8.000 kilometer lang waarvan driekwart daadwerkelijk muur was. De rest bestond uit geulen of natuurlijke hindernissen als water of rotspartijen. Op sommige plekken was de muur ook niet hoger dan 2 meter: net genoeg om naderende troepen de kans te ontnemen om te zien wat er achter het obstakel lag. Gemiddeld zou de muur zo'n 7 meter hoog zijn geweest met een breedte van 5 meter.

Dit stuk muur ligt niet ver van Beijing. Ik vraag me bij het beklimmen al heel snel af hoe de kleine Chinezen in die vroegere tijd over de muur konden lopen. Er zijn weliswaar paden over de muur maar ook veel trappen. De treden daarvan zijn bijzonder onregelmatig. Het ene moment maak je heel kleine stapjes en meteen daarna moet je letterlijk naar boven klimmen zo hoog als de treden zijn. Ik stel me Chinese ridders in harnas voor die met moeite naar boven weten te komen. Zelfs zonder uitrusting is het best vermoeiend.

De bewakers van toen verbleven waarschijnlijk in de vele wachttorens die we tijdens onze tocht tegenkomen. We gaan naar binnen, staan op de uitkijkposten, helemaal alleen in het grote China. Van daaruit bekijken we de muur in de verte terwijl hij slingerend en onverstoorbaar tegen de berg opgaat. Het is een ongelooflijk groot en indrukwekkend bouwwerk dat heel wat mensenlevens heeft gekost tijdens de bouw. Men beweert dat het er miljoenen zijn geweest. De genoemde gemiddelde hoogte van 7 meter valt dan wel mee, maar op de plaatsen waar wij lopen is de muur toch aanzienlijk hoger. Als vijand denk je wel 2 keer na voordat je daar tegenop durft te klimmen.