Centraal Cambodja

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vogelspin als voedsel

Centraal Cambodja,
Cambodja


De Rode Khmer is verantwoordelijk voor een gruwelijke genocide in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zo'n 1,7 miljoen Cambodjanen (21 procent van het totale bevolkingsaantal) gingen ten onder aan marteling, honger en dwangarbeid. Het land ondervindt nog steeds de gevolgen van deze tragedie. De genocide heeft zelfs de eetgewoonten in het land beïnvloed.
Onder het juk van de Rode Khmer werden de honger lijdende Cambodjanen gedwongen om dingen te eten die ze anders nooit in hun mond zouden hebben gestopt. Zo jaagden ze op de enorme vogelspinnen die overal in het land te vinden zijn, om de beesten vervolgens te doden en als maaltijd te bereiden. Tegenwoordig kun je voor omgerekend 6 eurocent gefrituurde spinnen kopen. Kinderen die vaak niet veel ouder zijn dan twaalf jaar jagen op de dieren en proberen met de opbrengsten daarvan hun families te onderhouden. Deze foto is genomen in de stad Skuon
(Cheung Prey, de provincie Kampong Cham), op een afstand 75 kilometer ten noorden van de hoofdstad Phnom Penh, waar sprake is van een bloeiende handel in gefrituurde vogelspinnen.