Battambang foto's & tips

'480216' door Kymmie '480216' door Kymmie

CambodjaBattambang

Authentiek stukje...C

Kymmie

Battambang is gelegen in Noord-west Cambodja, niet ver van de Thaise grens. Er is niet zo heel veel te zien in het stadje, maar wordt regelmatig als startpunt gebruikt voor reizigers die vanuit Thailand komen. Je kan ervoor kiezen om over de weg naar Phnom Phen of Siem Reap te gaan. Met de bus naar Siem Reap duurt ongeveer 4 uur. Maar wil je een stukje ongerept authentiek Cambodja zien, met veel verschillende soorten woningen en vriendelijk lachende mensen, dan kan ik je de boottocht van Battambang naar Siem Reap dik en dwars aanraden. De tocht gaat over de Sangker rivier en het welbekende Tonle Sap meer. Onderweg kom je een diversiteit aan woningen/gebouwen tegen. Zo zie je een vervallen woning op palen naast een wat "mooiere" moskee. En vanuit de verte zie je prachtig gekleurde tempels met de gouden versiersels blinkend in de zon. De boot vertrekt tussen 07:00 en 07:30 vanuit het haventje in de stad. Kaartjes voor de boot kun je kopen bij je hotel of rechtstreeks bij het aanlegpunt van de boot. De boot heeft een beperkt aantal zitplaatsen, dus wil je de tocht niet mislopen, koop de kaartjes dan al een dag van te voren. Je vertrekt in de vroege ochtend waardoor je een prachtig zicht hebt op de ochtendrituelen van de bewoners. Zo zie je ze wassen en oa de was doen. Het eerste gedeelte gaat langs de diverse woningen op palen. Na ongeveer 4 a 5 uur (afhankelijk vd stand van het water) maak je een kleine break. Daarna vaar je verder richting het Tonle Sap meer en kom je steeds meer floatings villages tegen. Complete dorpen gebouwd op het water. Zelfs de kerk drijft!! Vanaf het dak van de boot kun je prachtige foto's maken! Een tip, vergeet niet je telelens!! Zoals ik al schrijf is de tijdsduur van de tocht afhankelijk van de stand van het water. Ik heb er in totaal 9 uur over gedaan. Ik had wel een houten kont na deze 9 uur, maar dat was het dubbel en dwars waard! Dus een klein kussentje meenemen is geen overbodige luxe ;-) Aangekomen in Siem Reap staan er genoeg tuktuks klaar om je naar de stad te brengen. Natuurlijk kun je deze bootreis ook in tegenovergestelde richting doen. Voor een kleine impressie van de boottocht heb ik een filmpje op youtube opgezocht. [url="http://www.youtube.com/watch?v=UczbIjGPo44&feature=related" target="_blank"]The slowboat van Battambang naar Siem Reap[/url]

'339336' door Kymmie '339336' door Kymmie

CambodjaBattambang

Vissen

Kymmie

Dat vissen niet alleen een mannen karwei is, bewijst deze dame maar weer eens. Op een krakkemikkig bootje deinend op de golven van de rivier staat zij haar mannetje.

'488977' door harfra '488977' door harfra

CambodjaBattambang

Preah Bat Dambang...K

harfra

Het standbeeld van Preah Bat Dambang Kranhoung, de koning van de verloren Kranhoung stok, (in de volksmond beter bekend als Zwarte Joop) staat trots op de rotonde in de stad Battambang. Het beeld staat symbool voor de legende waarnaar de stad, en provincie, vernoemd is.

'486683' door harfra '486683' door harfra

CambodjaBattambang

Bamboetrein

harfra

Van Dambong richting Sra Lav ligt een oude vervallen enkelbaans spoorrail. De lokale bevolking gebruikt dit spoor om met eigen gemaakte “bamboetreintjes” snel heen en weer te kunnen reizen. Het onderstel van deze treintjes bestaat uit de overblijfselen van de achtergelaten tanks die zijn ingezet tijdens de burgeroorlog. Heen en weer is echter wel een probleem. Wat te doen als er tegenliggers aan komen? Heel simpel. Degene met de minste bagage moet het veld ruimen en zijn treintje letterlijk afbreken en van het spoor halen. Je kunt zelf ook een stukje van deze route meerijden door de locals een kleine vergoeding te geven. Je dendert dan met zo’n 20km/u over dit krakkemikkige spoortje en voelt ieder hobbeltje en bochtje. Vanuit het centrum van Battambang kun je makkelijk met een tuktuk naar deze Cambodjaanse rollercoaster!

'475065' door marianneV '475065' door marianneV

CambodjaBattambang

Een spannende...ervar

marianneV

Iets buiten Battambang ligt een heel klein spoorlijntje, je kunt er op de fiets of met een taxi naar toe, waarover een bamboetrein rijdt. Het woord 'trein' moet je in dit geval niet al te letterlijk nemen! De bamboetrein is een soort plat vlot van bamboe, zoiets als een tuinscherm waarmee we in Nederland de nieuwsgierige blikken van de buren uit onze tuin houden. Steviger is het ook niet. Daaronder zitten 2 keer 2 wielen met een as ertussen. Om vooruit te komen zit er een klein dieselmotortje op; voor de ouderen onder ons, zoiets als het motortje van een Solex. Dat geheel loopt over een smalle treinrails. De Cambodjanen vervoeren daarmee hun vee en zichzelf om snel van A naar B te komen. Er is maar één spoor, maar het treintje gaat twee kanten op. Als je elkaar tegen komt volgt er een discussie voor wie het het zwaarst is om de trein van de rails te halen om de ander te laten passeren. In ons geval verloren wij: de anderen hadden de hele dag gewerkt en hadden zakken rijst bij zich. En onverzettelijke gezichten die spraken dat ze ècht niet voor toeristen zouden wijken! De rails is oud, mist soms een stuk en de delen sluiten niet echt geweldig meer op elkaar aan. Je schiet er met een rotvaart van zo'n 40 kilometer per uur overheen. Heel spannend! De gaten en de andere oneffenheden voel je dan heel goed. Zonder vering of kussentje komt dat hard aan voor onze verwende blanke billen!! Maar het is absoluut een geweldige ervaring.

'462737' door harfra '462737' door harfra

CambodjaBattambang

“Steen” koud

harfra

Vanuit Battambang zijn we op de bamboetrein gestapt om een paar kilometer verderop een klein dorpje te bezoeken. De rit ernaar toe is al een attractie op zich! We bezochten een oude steenfabriek, waar dit meisje ons een beetje in de gaten hield terwijl haar moeder de steenmachine aan het vullen was met klei. Een zware klus. Of de bivakmuts het meisje moest beschermen tegen het lawaai van de machine is ons nog steeds een raadsel. Tegen de kou was het wat ons betreft zeker niet nodig…

'259832' door alainverhasselt '259832' door alainverhasselt

CambodjaBattambang

Vleermuis

alainverhasselt

Tijdens een dagtripje rond Battambang, Cambodja, passeerden wij een boom, helemaal behangen met vleermuizen. De beestjes hingen rustig te hangen maar werden door de herrie van onze tuk tuk chauffeur weggejaagd. Op dat moment zag je pas dat de meeste een spanwijdte hadden van meer dan 40/50 cm. Natuurlijk is het altijd tof als het lukt zo'n snel vliegend dier met volledige zoom beeldvullend in beeld te krijgen, maar met de zon erachter wordt het plaatje nog beter...

'340626' door leonnebussemakers '340626' door leonnebussemakers

CambodjaBattambang

Vrolijk badderende...

leonnebussemakers

De boottrip van Battambang naar Siem Reap was ons misschien wel de mooiste Cambodja-ervaring. Je ziet het leven zich in en rond de rivier voltrekken. Mensen die hun avondmaaltje bij elkaar vissen, die zichzelf wassen, of hun vee. Deze meisjes vonden het maar wat leuk om 'hello! hello!' te roepen naar de boot, zo'n glimlach op hun gezicht!

'468414' door mdgunster '468414' door mdgunster

CambodjaBattambang

Mooiste gebied van...

mdgunster

Als je vanuit Thailand naar Cambodja reist over land (Meestal vanuit Bangkok), ga dan eerst naar Battambang en vanuit daar met de boot naar Siem Reap. Stap uit bij de grens Poi Pet en koop daar een kaartje voor een shared taxi naar Battambang, dan zit je met enkel cambodianen en hun handelswaar opgepropt in een auto. Je bent ook in 1 klap van alle toeristen af, die allemaal rechtstreeks naar Angkor gaan. In de drie dagen dat wij in Battambang waren zijn we slechts 1 andere toerist tegengekomen!! Huur daar een brommer met chauffeur en verken de omgeving, verborgen tempels en echt plattelandsleven, echt schitterend!! De bootreis vanuit Battambang naar Siemreap is eveneens schitterend, een 6 uur durende reis, over de rivier met locals en rivierdorpjes!

'484958' door harfra '484958' door harfra

CambodjaBattambang

Werkende moeder

harfra

In een klein dorpje net buiten Battambang staat een oude steenfabriek. Veelal wordt hier het zware werk door vrouwen verricht. Deze moeder heeft af en toe een kwartiertje pauze om haar dochtertje, die de hele dag aan haar lot wordt overgelaten, te verzorgen.

'237466' door Ludwine '237466' door Ludwine

CambodjaBattambang

Enthousiaste kinderen

Ludwine

Op de boottocht van Battambang naar Siem Reap zie je overal enthousiast zwaaiende kinderen. "Hello!" Ik bleef hier maar foto's van maken, en natuurlijk tussendoor terug zwaaien. Deze 2 zaten heel dichtbij op een bootje.

'259316' door MartijnWillemen '259316' door MartijnWillemen

CambodjaBattambang

Tonle Sap

MartijnWillemen

Een tocht lang het Tonle Sap meer brengt een kijkje via de achterdeur in de leefwijze van de mensen in Cambodja. Deze kinderen hadden veel plezier in het wassen van elkaars rug. En wat een plezier om naar te kijken!

'418330' door chateau '418330' door chateau

CambodjaBattambang

Zwaar werk

chateau

Tijdens onze fietstocht door het mooie platteland rondom de plaats Battambang passeren we vele rijstvelden waar heel hard gewerkt wordt. Als we aan de praat raken met de noeste arbeiders worden we uitgenodigd om dit werk ook eens te doen. En in no time staan we zelf ook midden in het rijstveld te zwaaien met een scherpe sikkel. Tot grote hilariteit van de arbeiders. Dat valt niet mee in die verzengende hitte. Als dank poseren ze graag voor de lens.

'417492' door Donna '417492' door Donna

CambodjaBattambang

Sticky rice

Donna

Deze man is druk bezig met het zagen van bamboe kokers voor de sticky rice. Rijst wordt een hele nacht geweekt en daarna uitgelekt. Bananenbladeren worden opgerold in sigaarvorm en in de koker gedaan, zodat de binnenkant bedekt is. De rijst wordt nu voorzichtig in de koker gedaan. De open einden worden nu afgedekt met bananenblad en de bamboekoker wordt 10 minuten in de houtskool gegrild, diverse keren omdraaien. De bamboe en de bladeren worden losgemaakt en de rijst wordt met peper, zout of sesam gegeten. (Ik vond het niet zo lekker.....)

'184936' door mulderlis '184936' door mulderlis

CambodjaBattambang

Glijbaan

mulderlis

Tijdens de prachtige boottocht van Battambang naar Siem Reap was van alles te zien. Zo ook deze kinderen die heerlijk van deze "glijbaan" in het water plonsten. Zoals je kunt zien hadden ze maar wat veel lol! (SVP openen)

'236690' door mulderlis '236690' door mulderlis

CambodjaBattambang

Volle boot

mulderlis

Tijdens de boottocht van Battambang naar Siem Reap vaarde er van alles langs. Deze boot viel me op omdat ie zo vol stond met allerlei spullen...zeker een foto waard. De volledig ingepakte dame op het achterdek keek me nieuwsgierig na...

'511180' door POSJE '511180' door POSJE

CambodjaBattambang

Kanonskogelboom

POSJE

Dit is voorlopig mijn laatste foto. Overmorgen vliegen we naar Acrra en reizen we 4 weken door Ghana, hopelijk komen we terug met veel tips en mooie foto's. De kanonskogelboom (Couroupita guianensis) is een tot 35 m hoge boom met een afgeronde kroon. De boom heeft onder de kroon talrijke, korte, zijtakken, waaraan de bloemen en later de vruchten verschijnen. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, tot 30 cm lang, smal-elliptisch tot omgekeerd-eivormig en staan aan de uiteinden van de twijgen dicht opeen. De bladeren vallen meerdere keren per jaar af. De bloemen zijn bijna het hele jaar aanwezig. Ze zitten vrijwel uitsluitend aan de takken onder de kroon van de boom. Ze zijn 6-10 cm breed en hebben zes roze tot dieprode, van buiten geelachtige kroonbladeren. In het midden van de bloem bevinden zich honderden, vergroeide, wit of roze met gele meeldraden. De bloemen geven 's nachts een wee-zoete geur af, die vleermuizen aantrekt als bestuivers. De vruchten worden normaal gesproken alleen gevormd in zijn natuurlijke verspreidingsgebied omdat daar de geschikte bestuivers aanwezig zijn. De vruchten zijn bolvormig, bruin en 15-24 cm groot. Ze hebben een harde wand. De kanonskogelboom komt van nature voor in het noorden van Zuid-Amerika en wordt veel aangeplant in parken. In Azië is de boom tevens geïntroduceerd.

'237459' door Ludwine '237459' door Ludwine

CambodjaBattambang

Lucky shot in Cambodj

Ludwine

In Cambodja zie je regelmatig monniken lopen in hun mooie oranje gewaad. Ik had de mazzel net met mijn camera klaar te staan toen deze twee langs een geel-oranje muur liepen, waardoor ik deze kleurrijke foto kon maken.

'384840' door jomo01 '384840' door jomo01

CambodjaBattambang

Battambang 4

jomo01

Tijdens ons ritje met de Tuk-tuk door Battambang zien we veel spelende kinderen.Dit portret van het meisje heb ik gemaakt terwijl ze aan spelen waren met een grote elastiek.Dit meisje hield de elastiek vast.

'221499' door jipenjoske '221499' door jipenjoske

CambodjaBattambang

Monniken in de rij

jipenjoske

Op een ochtend in Battambang zagen wij deze monniken, die op pad gingen voor een aalmoes. Netjes wachtten ze in de rij totdat ze de donatie in ontvangst konden nemen. Een prachtig gezicht, zeker door de felle kleuren van hun kleding.

'389476' door jomo01 '389476' door jomo01

CambodjaBattambang

Battambang 9

jomo01

Dit portret gemaakt tijdens onze rondrit van 3 uur per Tuk-tuk door Battambang.We waren gestopt om een familie te bezoeken en daar zag ik dit jonge meisje dat zorg draagde voor haar jongere broertje.

'511687' door AdriaanV '511687' door AdriaanV

CambodjaBattambang

De weg naar Battamban

AdriaanV

Dit is al een wat oudere opname , misschien is de weg nu beter alhoewel ik dat niet geloof,maar de weg naar Battambang vanuit Siem Reap is een hell of a road! Stof,kuilen,hobbels,bedenk het maar. Gelukkig hebben wij onze eigen auto, en hoeven we niet achter op zo'n volgeladen Pickup te zitten

'205122' door mulderlis '205122' door mulderlis

CambodjaBattambang

3 kleine ...

mulderlis

Drie kleine meisjes op een trapje voor een huis in de buurt van Battambang. Die kon ik niet zomaar voorbij lopen zonder een foto te maken. Twee poseren een beetje, de derde ziet zo te zien iets leukers...

'259831' door alainverhasselt '259831' door alainverhasselt

CambodjaBattambang

Monniken op weg voor.

alainverhasselt

Nog een 'typisch' beeld! Monniken die in Cambodja 's ochtends op weg gaan om hun aalmoezen te collecteren. Hiervoor gebruiken ze een gestoffeerde metalen kan waarin mensen eten kunnen gooien. We waren net vertrokken van ons hotel op weg naar Siem Reap toen ons busje stopte. Toen ik dit rijtje monniken aan zag komen lopen was het natuurlijk een uitgelezen kans om op te springen en ze als een peloton op de foto te klikken...