Angkor en Siem Reap

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Angkor en Siem Reap image

Angkor en Siem Reap

Angkor en Siem Reap
Cambodja
Jonneke

Angkor What?!

Godgod wat zijn we weer actief geweest de afgelopen 2 dagen.
Zaterdag gingen we naar de Artisans Angkor (cambodian fine arts & crafts), waar ze dove mensen de kans geven op een opleiding en werk, voornamelijk handwerken zoals beeldhouden en schilderen. Was heel gaaf om te zien! Na daar een uurtje te hebben rondgelopen gingen we naar 'the floating village'.. een drijvend dorp dus! Wederom afgezet bij de ingang, maar afdingen ging echt niet. Dus wij met z'n 2en op een boot met een gids, was erg gezellig. Na eent tijdje kwamen we aan bij het dorp, dat zag er echt gaaf uit! Wel heel armoedig allemaal. De gids vertelde ons ook dat sommige mensen die daar wonen te arm zijn om vers drinkwater te kopen waardoor ze het water in het meer moeten drinken. Geloof me, dat water wil je echt niet! Daar drijft namelijk ook de ontlasting in van de dorpelingen en allerlei vuilnis. Echt erg! Het was wel heel interessant om te zien hoe die mensen daar leven en werken. Op de terugweg mocht ik ook nog een tijdje de boot besturen, holadiejee! De gids trok wel een beetje wit weg toen ik 'm eens flink op z'n staart trapte en vervolgens niet goed kon sturen. Maar we hebben het overleefd hoor!
Als afsluiting van de dag hadden we vlak buiten Siem Reap wat gegeten in een authentiek tentje. Lekker in een hangmat gezeten tijdens ons maaltje wat bestond uit een dubieus uitziend soepje gecombineerd met rijst. Maar lekker was het wel!

Gisteren ochtend waren we om 4 uur(!) opgestaan om met de fiets naar Angkor Wat te gaan. We wilden namelijk de zonsopgang zien. Iedereen verklaarde ons voor gek omdat het veel te warm zou zijn om te fietsen en ook nog eens veel te ver (ok, afterafgezien hadden ze misschien wel een piepkleinbeetje gelijk :P). Maar als rasechte Hollanders moesten en zouden we op de fiets! Dus wij zaten om half 5 braaf op onze fietsjes in het centrum van Siem Reap (en dat is druk!). Daarna moesten we een of ander eng weggetje in waar we uitkwamen op een ander eng weggetje met enge blaffende zwerfhonden. Dus wij keerden ons als de wiedeweerga weer om, om vervolgens aan een voorbijkomende tuktukker te vragen welke kant we opmoesten. Blijkbaar hadden we een stuk omgereden, maar dat mocht de pret niet drukken! Onderweg vlogen de brommers en tuktuks ons om de oren en eenmaal daar aangekomen zagen we zwart van het stof. We hadden helaaspindakaas geen sloten meegekregen van de fietsenmeneer dus we zaten een beetje rond te kijken waar we onze fietsen veilig en wel konden parkeren. Er kwam vrijwel meteen een jongen op ons af om te zeggen dat we onze fietsen wel bij zijn stalletje mochten stallen als we iets te drinken bij hem kochten. Een goede deal, dachten wij zo.
Toen op naar de tempel om de zonsopgang te bekijken voor zo ver we dat konden zien met alle andere toeristen. Dat is toch altijd weer jammer an dit soort plaatsen.. denk je ook eens uniek te zijn en vroeg op te staan, blijkt dat iedereen dat dacht.. We hadden een mooi plekje aan het meer gezocht zodat we de weerspiegeling van de tempel konden zien en het was in een woord prachtig! Ik heb serieus nog nooit zo'n mooie zonsopgang gezien! (ok, ik zeg dit waarschijnlijk na elke zonsopgang, maar nu meen ik het echt! :D). Je moest alleen niet achterom kijken want daar zag het zwart van de mensen, wat het serene ervan toch een beetje weghaald. Oordopjes waren ook aan te raden :P.
Daarna rondgelopen in de tempel en vervolgens op naar de volgende (en de volgende en de volgende). En toen merkten we waarom iedereen ons vreemd aankeek toen we vertelden dat we wilden gaan fietsen. Als de zon opkomt is het hier namelijk meteen een graadje of 100 (of 39.. maar overdrijven mag) wat vrij warm is om in te fietsen. Maargoed, we hebben ons er doorheen gebikkelt en uiteindelijk hebben we wel meer dan 50 kilometer gefietst!
De mooiste tempel was zondermeer Ta Prom, waar ook de film Tomb Raider is opgenomen. We hebben daar heel lang rond gelopen en heel veel foto's gemaakt (zoals het een ware toerist betaamt).
Daarna waren we zo uitgeput dat we besloten maar weer terug naar het hotel te fietsen. Levensgevaarlijk kan ik je vertellen! Ben geloof ik 12 keer bijna aangereden, maar het is goed afgelopen!
Toen we in het hotel kwamen vielen we meteen in slaap. Toen we rond een uurtje of 8 weer wakker werden besloten we nog even iets te gaan drinken in het centrum. We liepen langs een marktje waar meteen allerlei kinderen kwamen bedelen, dat is toch altijd lastig om te zien. Ze gaan meteen aan je hangen en om geld vragen. Op een gegeven moment wilde ik toch echt doorlopen dus ik ging het kindje wat aan me hing kietelen, wat hij echt hilarisch vond. Hij ging me terug kietelen wat uitliep op tikkertje met alle kinden, dat was echt heel leuk! Ze stonden allemaal met zo'n grote grijns, super schattig.
Daarna even gechilled op een terrasje en om 11 uur lagen we weer braaf in bed.
Vandaag werden we om 2 uur pas wakker en hebben voor de rest van de dag ook niet veel gedaan eigenlijk. We hebben wel net de bus naar Phnom Penh geboekt. We vertrekken morgen 07:30.
Strakjes gaan we eten bij een van de restaurantjes hier (van de eetstalletjes zijn we nu al iets te vaak ziek geworden) en daarna onze laatste avond in Siem Reap vieren bij ons stamcafe van 2 dagen :D.
Gek idee dat we nu onze eerste stad in Cambodja al weer hebben gehad..

Tot de volgende keer in Phnom Penh!

Liefs, xx.