Thimphu

Bhutan dag 6: operatie haal-boom-op!

nigelenjitske was hier op 2010-10-15 Gepost op: 2010-10-29 1 reacties.
Vrijdag 8 oktober Vandaag was een dag vol wachten. 's Ochtends hebben we nog een aantal toeristische bezienswaardigheden aangedaan waaronder de school voor arts & crafts, de papierfabriek en het instituut voor traditionele geneeskunde, waar patiënten uitsluitend met natuurgeneesmiddelen worden behandeld. Op weg naar de volgende bestemming, het bekende plaatsje Punakha, werden we eerst opgehouden door aangekondigde wegwerkzaamheden en vervolgens door ongeplande Bhutaanse onhandigheden. Met een groep van ongeveer zes werklui, aangevuld met zo'n 125 omstanders werd geprobeerd een zojuist omgezaagde boom op een vrachtwagen te krijgen. Dit hele schouwspel was het toppunt van omslachtigheid... totdat... ineens de Bhutanese Royal Body Guards arriveerden en bevelen uit gingen delen om plaats te maken voor een stoet hoog bezoek. Toen een kleine doorgang gemaakt was, bleek dat het ging om de moeder van de huidige koning: Voorop reed een auto met een 'RBG' nummerbord met de body geards erin, daarna de auto van queen mother met BHUTAN 11 erop en haar gevolg in BHUTAN 13, waarna wederom een RBG auto volgde. Nummerborden met BHUTAN erop worden alleen gebruikt door 1e lijns koninklijke familie. Overige nummerborden beginnen meestal met BP (Bhutan Privat) en BT (Bhutan Taxi), maar ook met BHT (Bhutan, voor familie van de koning), BG (Bhutan Government), RBA (Royal Bhutan Army) of RBP (Royal Bhutan Police). Nigel heeft de gehele operatie als documentaire vastgelegd en moest zich een beetje inhouden om zich er niet ook mee te gaan bemoeien. De oplossing leek namelijk voorhanden maar men bleef wat onhandig duwen en trekken. Na 1,5 uur konden we er toch door. Hoe de pakweg 45 meter lange bomen op een truck van 8 meter door de smalle bochten elders zijn heengebracht weten we helaas niet. En dat op de enige weg van oost naar west Bhutan. De bomen worden overigens gebruikt als vlaggenmast voor de lange smalle gebedsvlaggen, die je overal langs de weg, op bergpassen en uiteraard bij Dzongs tegen komt. Het hotel is als allemaal in Bhutan netjes en voorzien van enthousiaste mensen. Helaas ook net als de meeste anderen, voorzien van voldoende kakkerlakken, iets wat er gewoon bij hoort - zeker in Azie.
0
1

Foto's bij dit blog

Arts & Crafts in Thimpu, waar louter traditionele skills worden aangeleerd voor het maken van traditionele beelden en beeltenissen.
Operatie haal-boom-op in volle gang. Veel toeschouwers bieden een helpende hand, maar toch duurt het bijna 2 uur voor de boomstam op de vrachtauto ligt.
Nadat de moeder van de koning (die we echt niet mochten vastleggen) voorbij was, volgde alle wachtende auto's snel. Die zagen nog langer wachten blijkbaar niet meer zitten.
Bij Punakha aangekomen worden we getrakteerd op mooie valleien met rijstvelden erin.
Alle blogs van nigelenjitske
 

1 reactie(s) bij "Bhutan dag 6: operatie haal-boom-op!"

  • profile image comment

    Operatie boom: leuk beschreven

    Door corriedewinter • geplaatst op 2010-10-29 20:22:39

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.