Punaka Zhong

'512799' door corriedewinter '512799' door corriedewinter

BhutanPunaka Zhong

BhutanPunaka Zhong

Punakha Dzong, een...

corriedewinter

Vanuit de hoofdstad Thimpu is het maar 80 km reizen naar Punakha, de voormalige hoofdstad. Punakha werd gebouwd waar de Mo Chhu (Moederrivier) samenvloeit met de Pho Chhu (Vaderrivier). En precies op de samenvloeiing van de rivieren (let op de kleur) bouwde men de Punakha Zhong die je hier ziet. De kloosterburcht van 180x70 meter huisvest ook het voormalige winterpaleis; omdat de stad op 1300 m hoogte ligt, is het klimaat hier mild. In de vesting zijn overal tempels, vergaderzalen, woonpaleizen en wat niet al. De laatste koning trouwde hier in 2011, het was fantastisch om te zien (op tv) Ga vooral in mei, dan bloeien de Jacarandabomen volop (zie eerdere foto’s) en wandel ook om de burcht heen.

'512834' door corriedewinter '512834' door corriedewinter

BhutanPunaka Zhong

BhutanPunaka Zhong

Alleen in Bhutan te..

corriedewinter

Deze jongeman blaast de longen uit zijn lijf in de Punakha Zhong, de kloosterburcht waar zowel wereldlijke als religieuze groepen een onderkomen hebben. De monnik blaast op de lingm, een instrument dat uitsluitend in Bhutan voorkomt. Er zijn twee soorten, de dwarsfluit en de lingm waar deze jongen op blaast. Het geheel maakt een snerpend geluid. Voor meer info over Punakha: zie mijn vorige foto.

'565333' door corriedewinter '565333' door corriedewinter

BhutanPunaka Zhong

BhutanPunaka Zhong

De burcht der burchte

corriedewinter

Vanuit de hoofdstad Thimpu is het maar 80 km reizen naar Punakha, de voormalige hoofdstad. Punakha werd gebouwd waar de Mo Chhu (Moederrivier) samenvloeit met de Pho Chhu (Vaderrivier). En precies op de samenvloeiing van de rivieren bouwde men de Punakha Zhong die je hier ziet. De kloosterburcht van 180x70 meter huisvest ook het voormalige winterpaleis; omdat de stad op 1300 m hoogte ligt, is het klimaat hier mild. In de vesting zijn overal tempels, vergaderzalen, woonpaleizen en wat niet al. De laatste koning trouwde hier in 2011, het was fantastisch om te zien, o.a. Erica Terpstra maakte een reportage. Ga vooral in mei, dan bloeien de Jacarandabomen volop met lila bloesem. Wandel vooral ook om de burcht heen en zie de waterspreeuwen rondscharrelen (volgende foto)

'561234' door corriedewinter '561234' door corriedewinter

BhutanPunaka Zhong

BhutanPunaka Zhong

Eerbied voor al wat..

corriedewinter

Vanuit de hoofdstad Thimpu is het maar 80 km reizen naar Punakha, de voormalige hoofdstad. Punakha werd gebouwd waar de Mo Chhu (Moederrivier) samenvloeit met de Pho Chhu (Vaderrivier). En precies op de samenvloeiing van de rivieren bouwde men de Punakha Zhong, waar ik eerder foto's van geplaatst heb. In de vesting zijn overal tempels, vergaderzalen, woonpaleizen en wat niet al. De laatste koning trouwde hier in 2011, het was fantastisch om te zien. Boven de hoofdingang van deze burcht zie je een aantal enorme honingraten hangen. Ze zitten vol bijen, die constant bezig zijn met het vergroten van de kamers en aan en af vliegen. In dit boeddhistische land worden de gevaartes niet weggehaald uit respect voor de dieren. Achteraan hangt een lege honingraat, misschien wordt de honing wel gebruikt.

'565430' door corriedewinter '565430' door corriedewinter

BhutanPunaka Zhong

BhutanPunaka Zhong

All creatures great..

corriedewinter

Eerder raadde ik jullie aan om bij de Punaka Zhong vooral langs de rivier te lopen. Dit dappere vogeltje is een waterspreeuw, alles aan hem is aangepast aan een nat leven. Onder water gebruikt hij vleugels en poten om zich voort te bewegen. Net als zeehonden schermen ze hun ogen af met een transparant membraan. De voorkeur gaat uit naar wateren met een stenige bodem zoals hier. Vaak vinden ze hun voedsel: pissebedden, kleine diertjes door steentjes om te draaien. Het is zo'n kleintje, maar hier kan ik uren naar kijken.

'1104097' door Dalix '1104097' door Dalix

BhutanPunaka Zhong

BhutanPunaka Zhong

Buitengewoon Bhutan

Dalix

Bhutan is een zeer bijzonder land. De mensen zijn uiterst vriendelijk en streven alleen maar geluk na. Onderwijs en gezondheidszorg zijn gratis, het land heeft geen leger, kent geen stoplichten en heeft slechts één rotonde. De indrukwekkende Punakha dzong is de tweede oudste en tweede grootste dzong in Bhutan. Hij is van grote historische waarde en symboliseert een verenigd Bhutan. Dit kloosterfort is gebouwd op een eilandje op de plaats waar de rivieren Pho en Mo ('vader' en 'moeder') samenvloeien.