Kuje Lhakhang

'273920' door corriedewinter '273920' door corriedewinter

BhutanKuje Lhakhang

BhutanKuje Lhakhang

Dzong bij nacht

corriedewinter

De trongsa dzong (fort) ligt hoog in de bergen boven de rivier Mangde Chuh. De dzong is zeer uitgestrekt en omvat vele gebouwen, waarin de regering is gehuisvest. In iedere dzong zijn kloosters gevestigd. Je kunt uren dwalen over de vele binnenplaatsen. Het meest zuidelijke deel is het oudst, gebouwd in 1543. De dzong (waarvan hier het oostelijk deel) ligt op een strategische plaats, want tot de dag van vandaag loopt de enige weg tussen oost en west Bhutan langs deze dzong (voorheen zelfs door de dzong) De penlop (gouverneur) hief dan ook een fikse tol. Trongsa is het voorouderlijk fort van de koninklijke familie. De eerste twee koningen hadden hier hun residentie en de kroonprins is nog altijd gouverneur van Trongsa voordat hij de troon bestijgt.

'408708' door corriedewinter '408708' door corriedewinter

BhutanKuje Lhakhang

BhutanKuje Lhakhang

Sjoelen in Bhutan

corriedewinter

We logeren hoog in de bergen in de buurt van de rivier Mangde Chuh. We zijn hier om Trongsa, het zeer uitgestrekte voorouderlijk fort van de koninklijke familie te bezoeken (zie eerdere foto's) De eerste twee koningen hadden hier hun residentie en de kroonprins is nog altijd gouverneur van Trongsa voordat hij de troon bestijgt. Ik maak een wandelingetje door het dorp en beland bij een van de weinige winkels waar nog iets te doen is. Deze jongens hebben vrij. Dat is te zien aan hun westerse kleding, bij officiele gelegenheden moeten ze hun gho dragen (een soort badjas). Dit kledingvoorschrift is, net als de uniforme bouwstijl van de huizen bedoeld om de eigen cultuur in stand te houden en niet op te gaan in de cultuur van de grote buurlanden. De jongens hebben hier niet zoveel mee. Ze zijn blij dat er nu televisie en in beperkte mate internet is. Overigens vermaken ze zich prima met hun spel. Het is een soort sjoelbak of pooltafel met openingen in de hoeken waarin de stenen van je tegenstander moeten verdwijnen.

'561276' door corriedewinter '561276' door corriedewinter

BhutanKuje Lhakhang

BhutanKuje Lhakhang

Trongsa zhong in het.

corriedewinter

Bhutan, het land van de donderdraak, ligt in de Himalaya. Je komt er niet zo makkelijk, want er is maar een vliegveld en de aanvliegroute is kort gezegd spectaculair. Wij kwamen overland via Sikkim Bhutan binnen bij Puentsholing en je bent meteen in een andere wereld. De huizen zijn alle in dezelfde stijl gebouwd en versierd met prachtige boeddhistische motieven, de traditionele kleding voor het werk en officiële gelegenheden is verplicht en je ziet in iedere stad of dorp gebedsmolens die de hele dag in gang gehouden worden om te bidden voor het nationaal geluk, dat gaat boven het nationaal product. De koning wordt op handen en op het hart gedragen in de vorm van een button en het landschap is lieflijk zoals je hier ziet. Wat verder opvalt zijn de vele zhongs, kloosterburchten. Dit is de Trongsa zhong. Deze ligt hoog in de bergen boven de rivier Mangde Chuh. De dzong is zeer uitgestrekt en omvat vele gebouwen, waarin de regering en diverse kloosters zijn gehuisvest. Je kunt er uren dwalen over de vele binnenplaatsen. Het meest zuidelijke deel is het oudst, gebouwd in 1543. De dzong (waarvan hier het oostelijk deel) ligt op een strategische plaats, want tot de dag van vandaag loopt de enige weg tussen oost en west Bhutan langs deze dzong (voorheen zelfs door de dzong) De penlop (gouverneur) hief dan ook een fikse tol. Trongsa is het voorouderlijk fort van de koninklijke familie. De eerste twee koningen hadden hier hun residentie en de kroonprins is nog altijd gouverneur van Trongsa voordat hij de troon bestijgt.