Bumthang

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bumthang image

Bhutan dag 9: Met een onverwacht bezoek aan dansende monniken

Bumthang
Bhutan
Nigelenjitske

Bhutan dag 9: Met een onverwacht bezoek aan dansende monniken

maandag 11 oktober
Vandaag een rustig dagje met wat bezichtingen in de Bhumtang vallei. Naast In Paro staat hier een van de 108 door de Tibetaanse koning Songtsen opgerichte tempels, die als de oudste van de gehele regio gelden en de fundering voor het Boedhisme in Nepal, Sikkim, Tibet, Bengaal en Bhutan hebben gelegd. En dat het een oude tempel is, is te zien aan de staat van onderhoud.

Verder blijft het mooi om de vooral oudere Bhutanen de tempels te zien bezoeken en hun gebeden en offers tot Bhoeda te richten. Een wandeling brengt afwisseling in de vele te bezichtigen tempels, we leggen onze gids maar voorzichtig uit dat we een beetje tempelmoe zijn geworden. Daarbij beginnen we ons af te vragen waarin het Bhoedisme in Bhutan toch zo afwijkt van de algemene visie op dat het Bhoedisme een vrijblijvende filosofie is en levensbeschouwing, anders dan een geloof met eigen strikte regels en zelfs wetten. In Bhutan is het Bhoedisme zeker een geloof en speelt het participeren aan de vele ceremonien, het bidden in de vele tempels en brengen van evenzoveel offers een grote rol in de mensen hun leven.
Niet zo vrijblijvend, doch wel vriendelijker dan noem maar eens de Spaanse inqusitie of de geweldadige invoering van de Sharia in sommige landen. De basis, waarjn je niemand of niets iets aan zult doen, is ook voor onze samenleving een actuele morele waarde die diep in het Boedhisme is geworteld. Vaak (eigenlijk altijd natuurlijk) vegetarische eten, geen vliegen doodslaan en overstekende rupsen hebben voorrang (met goedkeuring van een oudere Bhutanees houden we een auto tegen om een rups over te laten steken :-) ). Toch kan onze gids het niet laten om steeds weer de straathonden te laten schrikken.

Na de lunch bezoeken we de - nieuwere en grote - Jakar Dzong, waar we op zich zonder veel verwachtingen heen gaan. Verrast zijn we des te meer als blijkt dat er druk geoefend wordt voor een komend festival. Lokale dans en muziek klinken en we staan met open mond te kijken naar Bhutanesen die een ingetogen dans oefenen (muziek verzorgd als dezelfde man die dit gister in het entertainment cafe deed). Al snel treffen we op de andere binnenplaats een groep monniken die met trommel in de hand een indrukwekkende dans aan het oefenen zijn. Dans, homogene chants en trommels wisselen elkaar af. Wat een verrassing!

Nog even een wandeling door Jakar gemaakt en vervolgens even relaxen bij ons houtkacheltje voor het diner. Na het diner (dit keer met langpootmug in de noedels) zijn we wederom 'de stad' ingegaan voor een drankje en een potje pool met onze chauffeur en gids. Nadat de chauffeur en ik (Nigel) wederom hadden verloren van Jitske en onze gids heb ik de audio installatie gekidnapped om via onze iPad wat van onze muziek te laten horen. Top 40, dance en zelfs hardstyle vonden de enkele overgebleven gasten erg leuk. Een kleine Cha-cha demonstratie leverde een bescheiden applause op.

Foto's

94eae.jpg
94eae.jpg
Nigelenjitske
89d51.jpg
89d51.jpg
Nigelenjitske
11be4.jpg
11be4.jpg
Nigelenjitske