Bhutan

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Bhutan image

De zegen van Drukpa Kinley

Bhutan
Azië
Corriedewinter

De zegen van Drukpa Kinley

Als je in Bhutan bent, kun je niet om Drukpa Kinley en zijn symbolen heen. Veel huizen zijn nl. met een fallus versierd, hét symbool van de vruchtbaarheid. Drukpa Kinley was een man, die lak had aan sociale conventies. Hij kleedde zich zoals hij wilde en verleidde graag de vrouwtjes. De Bhutanezen zijn zo gek op hem, omdat hij de mensen het mooiste kan geven dat er is, namelijk leven in de vorm van kinderen. Verder zijn er vele legendes over hem in omloop Hij versloeg bijvoorbeeld demonen, die de toegang tot de valleien van Bhutan bezet hielden.
Wij bezoeken vandaag Chimi Lhakang (=tempel) in de Lobesavallei.Lobesa betekent prachtige plaats, of plaats waar je terugkeert. Beide benamingen gaan op voor mij. De jacarandabomen staan prachtig te bloeien en ik zou zeker nog een keer terug willen komen.
Chimi Lhakang is een vruchtbaarheidstempel, gewijd aan Drukpa Kinley. In de tempel worden we allemaal gezegend met een houten penis. Eerst begreep ik dat niet zo, want ik heb een leeftijd waarop zelfs die Italiaanse arts weinig meer zou kunnen doen. Later begreep ik, dat deze zegening bedoeld is, voor degenen die graag kinderen willen en degenen die ze al hebben, zodat ze een leven van bevrijding kunnen leiden.
Een mooie gedachte.