Toe aan winterzon? Wij tippen Valencia, Bilbao en Girona image
Lkoedam

Toe aan winterzon? Wij tippen Valencia, Bilbao en Girona

Wat hebben de Spaanse citytripbestemmingen Valencia, Bilbao en Girona met elkaar in gemeen? Ze hebben alle drie een geweldige ligging aan (of bij) de Spaanse kust en zijn bij uitstek geschikt voor een lang weekend weg. Laat de bekendste trekpleisters links liggen en trek de leukste, typisch Spaanse wijken in. Welke stad past het beste bij jou?



Het leven in de Valenciaanse wijk Ruzafa speelt zich af op straat (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)



1. Valencia is méér dan Ciudad de las Artes y las Ciencias



Spanjekenners weten het allang: Valencia, de derde stad van het land, is de perfecte citytripbestemming. Zon, zee en strand gaan er perfect samen met kunst, cultuur en culinaire hoogstandjes. Het Valencia van de locals vind je echter niet in de drukke oude binnenstad en al helemáál niet in het uit de grond gestampte architectonische hoogstandje Ciudad de las Artes y las Ciencias.



Psst. Zo doe je Ciudad de las Artes y las Ciencias op de Columbus-manier:



Neem geen genoegen met een regulier bezichtigingsrondje door het gebouwencomplex, maar steek je handen uit de mouwen! Zo kun je in het wetenschapsmuseum al voor € 3,50 een uur lang een workshop volgen over bijvoorbeeld robots en licht. De museumentree is gratis. Leuk voor jong en oud.



Leukste wijk



Waar vind je het Valencia van de locals dan wél? In het überhippe maar nog steeds heerlijk relaxte Ruzafa natuurlijk! Deze wijk is met name het afgelopen decennium populair onder creatieven, en dat zie je terug in de vele eigenzinnige winkeltjes, restaurants en uitgaansplekken. Een van de geliefdste cafés van de buurt is het Argentijnse Dulce de Leche. De getatoeëerde krulsnorren achter de toonbank schenken met liefde een heerlijk bakkie pleur en maken fantastische gebakjes. Onze favoriet: de citroentaartjes. Alsof een engeltje op je tong piest. Het interieur? Geen stoel, tafel of kopje hetzelfde. Een bij elkaar geraapt zooitje dat een prachtig geheel vormt, net als Ruzafa zelf. Raadpleeg Columbus-editie 68 voor de leukste hotspots van Ruzafa. 



Effe lekker de stad uit



La Tomatina; ooit begonnen als een opstootje tussen wat tieners die tomaten uit stalletjes grepen, nu het grootste tomatengevecht ter wereld. Elk jaar komen drommen mensen naar het Spaanse stadje Buñol, in de buurt van Valencia, om elkaar te bekogelen met tomaten en de stad in een uur rood te kleuren. Daarna komt de brandweer om de stad weer schoon te spuiten, maar kun je terecht in tientallen tapasbars om je honger te stillen, latomatina.info.



Transavia en Vueling vliegen rechtstreeks op Valencia vanuit Amsterdam. Zie ook Vliegtickets.nl. Abonnees krijgen hier € 25 korting per boeking, columbustravel.nl/abovoordeel.





Arechaga Kalea is zonder twijfel de gezelligste straat van Bilbao (Foto: Tim Bilman © Columbus Travel)



2. Bilbao is méér dan het Guggenheim Museum



De Noord-Spaanse, voormalige industriestad Bilbao onderging in de afgelopen twee decennia een transformatie van jewelste; van grijze muis tot trotse pauw. En ja, het alom bekende en prachtig vormgegeven Guggenheim Museum, naar een ontwerp van de Canadees-Amerikaanse architect Frank Gehry, lag daaraan ten grondslag. Maar staar je er vooral niet blind op, want er is zóveel meer om te ontdekken.



Psst. Zo doe je het Guggenheim op de Columbus-manier:



Wil jij even ontsnappen aan de drukte in het Guggenheim Museum? Loop dan een paar uurtjes de stad in en kom op een later tijdstip terug. Bij de uitgang kun je een armbandje krijgen waarmee je kunt terugkeren. Als je bezoek juist naar méér smaakt, kun je een Artean Pass aanschaffen bij de balie. Hiermee krijg je tegen een gereduceerd tarief ook nog eens toegang tot Museo de Bellas Artes – klassieke én moderne kunst –, vanaf € 16, museobilbao.com.



Leukste wijk



We hoeven je vast niet te vertellen dat Casco Viejo, het historische centrum met haar nauwe straatjes, grote aantal pintxosbars en gezellige Plaza Nueva, de moeite waard is. Maar wat we je wél moeten vertellen is dat ook migrantenwijk San Francisco zijn mannetje staat. We laten red light-straat San Frantzisko Kalea dan even buiten beschouwing en focussen ons op het ontzettend hippe Arechaga Kalea. Scoor er een speciaalbiertje bij Bihotz Café en nestel je tussen de locals op straat.



Effe lekker de stad uit



Als je van alles iets op je bordje wilt, volg je de Columbus-route, dwars door het binnenland van de Noord-Spaanse regio Baskenland en langs de Atlantische kust. Leef je uit in Bilbao voordat je met een flinke omweg door het binnenland naar de grens met Frankrijk rijdt. Las onderweg pitstops in voor Urkiola Nationaal Park, de omgeving van het pittoreske Urkulu-stuwmeer en de befaamde boerenmarkt in Ordizia. Het badplaatsje Hondarribia is de perfecte uitvalsbasis voor uitjes in het grensgebied, zoals mountainbiken langs de kust en wandelen in de groene heuvels. Rijd vervolgens via de Jaizkibel-bergpas naar San Sebastian, waar je jezelf trakteert op culinaire hoogstandjes van Michelin-kwaliteit, en slalom op je dooie gemak langs de kust terug naar Bilbao. Must-sees langs de kust: de gelaagde Flysch-kust bij Zumaia, de dorpjes bij de riviermonding van Urdaibai en het spectaculaire San Juan de Gaztelugatxe-kerkje. Baskenland is maar liefst zes keer kleiner dan Nederland en dus enorm goed bereisbaar. Raadpleeg Columbus-editie 68 voor onze volledige reportage. 



KLM en Vueling vliegen rechtstreeks op Bilbao vanuit Amsterdam. Zie ook Vliegtickets.nl. Abonnees krijgen hier € 25 korting per boeking, columbustravel.nl/abovoordeel.





Voor de oplettende kijker: uit welke serie herken jij deze trap? (Foto: Reisreporter RobHoekstra)



3. Girona is méér dan een aanvlieghaven op weg naar de Costa



Aanvliegen op Girona, maar in één rechte lijn door naar Barcelona of de kust? Eeuwig zonde, want als je er pak ‘m beet twee dagen de tijd voor neemt, word ook jij op slag verliefd op deze Catalaanse stadsparel.



Leukste wijk



In tegenstelling tot andere drukke Spaanse steden, raden we je voor wat betreft Girona juist áán om het historische centrum te bezoeken. De stad blijft immers een ondergeschoven paardje en je proeft er dan ook nog écht de authentieke sfeer. En dat terwijl de stad het decor vormde voor het zesde seizoen van Game of Thrones, de populairste serie aller tijden. Fan? Regel een Game of Thrones-tour langs de filmlocaties, vanaf € 55 voor zes uur, livingtours.com. Absolute moetjes in het centrum: Rocambolesc voor zelfgemaakt schepijs of een geinig Darth Vader-waterijsje, La Fabrica voor een stevig bakkie koffie en dito wielrendiscussie en het romantische restaurant Le Bistrot – de tafeltjes staan uitgestald aan weerszijden van een trappensteegje. Houd onze toekomstige edities in de gaten voor onze citytripreportage over Girona.



Effe lekker de stad uit



Grijp deze aangelegenheid aan om meer te weten te komen over het leven van de Spaanse kunstschilder Salvador Dalí. En dan hebben we het niet alleen over een bezoek aan het Dali Theatre-Museum in Figueres, maar ook bijvoorbeeld over een kijkje in zijn voormalige huizen in Cadaqués en Port Lligat, op ruim een uur rijden van Girona.



Transavia en Vueling vliegen rechtstreeks op Girona vanuit Amsterdam. Vanuit Eindhoven vlieg je er rechtstreeks heen met Ryanair. Zie ook Vliegtickets.nl. Abonnees krijgen hier € 25 korting per boeking, columbustravel.nl/abovoordeel.