image
Tim Bilman

Ontdek de historische kastelen en buitenplaatsen van Utrecht

Verspreid over de Utrechtse Heuvelrug liggen honderden kastelen en landhuizen. Achter de statige panden gaan fascinerende verhalen en reiservaringen schuil. We geven je zes tips voor een prinsheerlijk weekendje weg.

1. Klop aan bij adel 

Huis Doorn en Kasteel Amerongen. Foto's Tim BilmanFoto 1: De toegangspoort en oprit van Huis Doorn. Foto 2: Het interieur van Kasteel Amerongen. Foto's: Tim Bilman

Nergens anders in Nederland vind je zo veel kastelen en landgoederen als op de Utrechtse Heuvelrug. De zandrug, die van de provincie Utrecht naar Noord-Holland loopt, was reeds in de Romeinse tijd van strategische waarde, met dank aan meerdere ‘toppen’ van meer dan vijftig meter hoog. Eind zeventiende eeuw ontdekten ook de rijke kooplieden de Utrechtse Heuvelrug. Ze bouwden er hun buitenhuis om er ’s zomers de stank en drukte van de stad te kunnen ontvluchten.

De meeste van deze gebouwen met bijbehorende tuinen, bossen en landerijen liggen in gordels dicht bij elkaar, zodat je ze in korte tijd kunt bewonderen. Wil je alle pracht en praal ook graag van binnen zien, klop dan aan bij het publiek toegankelijke Kasteel Amerongen en Huis Doorn. Van deze twee is Kasteel Amerongen het fotogeniekst. Het huidige kasteel dateert uit 1680 en was lange tijd het bezit van families van diplomaten en militairen. Een imposante dubbele loopbrug voert over de slotgracht naar het kasteel. Het onderste niveau geeft toegang tot de werkvertrekken als de keuken en voorraadkamers, de bovenste brug leidt naar de monumentale ontvangsthal. De weelderige inrichting van het kasteel is precies zoals graaf van Aldenburg-Bentinck deze heeft achtergelaten en geeft mooi weer hoe een adellijke familie eind negentiende eeuw woonde. Van dinsdag tot en met vrijdag zijn er rondleidingen met een gids.

Van een veel bescheidener formaat is Huis Doorn. Het huis van drie verdiepingen was het ballingsoord van Wilhelm II, de laatste Duitse keizer. Na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij in 1918 naar het neutrale Nederland en vulde Huis Doorn met de inhoud van 64 uit Duitsland nagekomen treinwagons. Daardoor vind je er nu de grootste collectie Duitse kunst en toegepaste kunst buiten Duitsland: meer dan dertigduizend objecten. Van zilver en porselein tot schilderijen en meubels uit de zeventiende en achttiende eeuw. Rondleidingen geven duiding en bieden ook een fascinerend kijkje in het privéleven van keizer Wilhelm II.


2. Klop aan bij indrukwekkende kasteelmusea

Kasteel Amerongen. Foto: Tim BilmanKasteel Amerongen. Foto: Jan Bijl

In de kasteelmusea van Utrecht komt de geschiedenis tot leven! Stap terug in de tijd en leer alles over de vroegere bewoners, het historisch erfgoed en de imposante kunstcollecties. Ontdek hoe de Duitse ex-keizer Wilhelm II zijn tijd in ballingschap doorbracht in Huis Doorn, reis door 500 jaar geschiedenis in Slot Zuylen of ervaar hoe prinses Juliana en prins Bernhard leefden in Paleis Soestdijk. De tuinen van veel kasteelmusea zijn een bestemming op zich. Zo vind je in de tuin van Kasteel de Haar 79 verschillende soorten rozen!


3. Klop aan bij topchefs

Het landgoed van Parc Broekhuizen bij Leersum. Foto: Tim BilmanParc Broekhuizen ligt in de bossen bij Leersum en herbergt twee culinaire hotspots. Foto's: Tim Bilman

Een adellijk dagje uit of weekendje weg op de Utrechtse Heuvelrug is uiteraard niet compleet zonder royale maaltijden. Gelukkig word je er op je wenken bediend. Zo is in de voormalige stallen van Kasteel Amerongen het eigentijdse LIZ Restobar neergestreken, uiteraard met prachtig uitzicht op het kasteel. Hier wordt op topniveau gekookt met onder andere groenten uit de kasteeltuin.

Proef de sfeer van het 125 jaar oude Kasteel Kerckebosch in Zeist met een diner in mediterrane sferen, of geniet in de Salon Lounge van een goed glas wijn bij de open haard. 

Eveneens een aanrader is de Orangerie bij Slot Zeist, waar elke middag Engelse high tea wordt geserveerd. Of bestel er een picknick. Op de afgesproken dag en tijd staat er een bolderkar met gerechten voor je klaar. Zoek een mooi plekje en spreid je picknickkleed uit.

De gastronomische klapper op de vuurpijl is een bezoek aan Parc Broekhuizen. Op het landgoed van dit kasteel, direct herkenbaar aan zijn monumentale portiek met vier ionische zuilen, vind je twee culinaire hotspots: Restaurant Voltaire, geleid door Michelin-kok Arturo Dalhuisen, en zijn kleine broertje Bistro LOF. De laatste is gehuisvest in een bijzonder sfeervolle, monumentale boerderij en ontving vorig jaar een Bib Gourmand, een titel die Michelin toekent aan restaurants waar hoge kwaliteit wordt geserveerd voor een aantrekkelijke prijs.


4. Klop aan bij majestueuze natuur

Prinsheerlijk slapen in B&B Het Gasthuys, met een voor een weekend gehuurde Ford Mustang van We Love Oldtimers voor de deur. Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in herfstkleuren. Foto's Tim BilmanFoto 1: NP Utrechtse Heuvelrug in de herfst. Foto 2: Prinsheerlijk slapen in Het Gasthuys (zie tip 6).

De Utrechtse Heuvelrug dankt zijn populariteit uiteraard aan zijn prachtige natuur. Je vindt hier een van de grootste bosgebieden van Nederland, maar ook heides, uiterwaarden en zandverstuivingen. Bijzondere vermelding verdienen de Kaapse Bossen bij Doorn. Het gebied is gezegend met brede beukenlanen, kronkelende bospaadjes, stuifzand- en heidegebieden. Beklim in elk geval de 25 meter hoge uitkijktoren De Kaap. Als je boven staat heb je een fantastisch uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.

De donkerblauwe wandelroute van negen kilometer rijgt de bijzonderste plekken van de Kaapse Bossen aaneen, waaronder een enorme zwerfkei, de Doornse Kei, en een zandafgraving, het Doornse Gat.


5. Ga op pad met een oldtimer

Utrechtse Heuvelrug: huur een oldtimer

Wil je echt in stijl bij de kastelen en landhuizen van de Utrechtse Heuvelrug arriveren? Huur dan een oldtimer bij We Love Oldtimers. Wij kozen een elegante, donkerblauwe Ford Mustang Coupé uit 1966, maar je kunt ook gaan voor een Volkswagen-busje of Kever of een klassieke Porsche.


6. Ga prinsheerlijk overnachten

Kasteel Kerckebosch. Foto: Tim BilmanKasteel Kerckebosch. 

Coco Chanel, Brigitte Bardot, Freddy Heineken: ze verbleven allemaal graag in de vele Utrechtse kastelen en buitenplaatsen. Maar je hoeft geen bekendheid te zijn om er te blijven logeren en een onvergetelijke ervaring te hebben. Zo nodigt Kasteel Sterkenburg je uit om te slapen in een echt kasteel met een middeleeuwse toren, antiek en curiosa.

Of kies voor een verblijf bij Landgoed Zonheuvel, waar je midden in de natuur verblijft, met een schitterend uitzicht op het Maarten Maartenshuis, het voormalige woonhuis van schrijver en dichter Maarten Maartens.

Ben je nog op zoek naar een prinsheerlijk slaapadresje? Klop dan aan bij Bed and Breakfast Het Gasthuys. Dit rijksmonument is lang in het bezit geweest van de adellijke familie Bentinck en ligt op een steenworp afstand van Kasteel Amerongen. Vanaf € 135 voor een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt.

Kijk voor alle verhalen, tips en locaties op visitutrechtregion.com/kastelen.

Nog meer Nederlandse reisinspiatie? Bestel de najaarseditie van In Eigen Land 2023!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.