YouTuber bezoekt ongecontacteerde eilandbewoners: goed of fout? image
Vellah

YouTuber bezoekt ongecontacteerde eilandbewoners: goed of fout?

De Australische YouTuber Brodie Moss heeft recentelijk de 'vergeten eilanden' rondom Kwakéa Island in Noord-Vanuatu bezocht. Daar werd hij op ‘bijzondere wijze’ onthaald door de eilandbewoners die zelden contact hebben gehad met de buitenwereld. Zijn bezoek kon op aardig wat kritiek rekenen. Mag je een dergelijk geïsoleerd volk opzoeken of moet je ze met rust laten: wat vind jij?

Eerst bracht de YouTuber een bezoek aan Kwakéa Island, dat bewoond wordt door een blanke man genaamd Brett, die op het eiland woont nadat zijn grootvader jaren geleden van de lokale bevolking toestemming had gekregen om daar te blijven. Op de omliggende eilanden, ook wel ‘de vergeten eilanden van de Stille Zuidzee’, leven volkeren al eeuwenlang hetzelfde: van het land, vissend op zee, en afgesneden van de moderne wereld en alle technologie. De enige blanke die zij kennen is Brett. De vraag was dus hoe zij zouden reageren op een nieuwe bezoeker. 

'Zie je die eilanden daar in de verte? We gaan ernaartoe. Dat zijn de eilanden waar Brett handel mee drijft, en het eiland waar alle lokale bewoners vandaan komen’, vertelt Moss voorafgaand aan zijn bezoek. ‘Ze hebben nog nooit mensen zoals wij gezien, behalve Brett, dus er kan van alles gebeuren.’ Bekijk onderstaande video (vanaf 1.50 min, of de verkorte versie eronder) om te zien hoe dit afloopt.

 


Wat vind jij: is het bezoeken van deze bewoners van toegevoegde waarde voor de wereld, of vind jij dat je dergelijke volkeren met rust gelaten moet worden? Reageer hieronder!

De belangenorganisatie Survival International schat dat er vandaag de dag meer dan 100 'ongecontacteerde' stammen over de hele wereld bestaan.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!