Top of flop? We testen de O'Neill Supersuit (is een opblaasbare jas een goed idee?) image
Tim Bilman

Top of flop? We testen de O'Neill Supersuit (is een opblaasbare jas een goed idee?)

Columbus-reisjournalist Tim Bilman trekt een dag lang door Hollands herfstweer om het nieuwe paradepaardje van O'Neill uit te proberen: de Supersuit. Deze jas kun je met behulp van ventieltjes naar eigen inzicht van meer of minder lucht (en dus isolatie) voorzien. Top of flop? 

Even voorstellen

Je kent het wel, de weersverwachting voor je aankomende reisbestemming is niet helemaal wat je gehoopt had. Er zal wat warmer gepakt moeten worden. Je gevoerde jas meenemen is verstandig, maar zou betekenen dat je een hoop andere kleidingstukken thuis moet laten. Dilemma! Hoe fijn is het dan om een jas mee te nemen die je ter plekke aan kan passen aan de weersomstandigheden en ook nog eens heel weinig ruimte inneemt in je reistas.  Het is mij onbekend of ruimtebesparing de hoofdreden was voor O'Neill (begin jaren vijftig bekend geworden als de uitvinder van de wetsuit) om de Supersuit Inflatable Jacket te ontwikkelen, maar het is een grote pre van dit kledingstuk. De Supersuit is een jas waarvan je verschillende luchtkamers middels drie ventielen kan vullen met lucht. Gewoon door te blazen, net zoals de stewardess het blaaspijpje van het zwemvest aan het einde van de veiligheidsdemontratie aan haar mond zet om het vest nog een beetje bij te vullen. De luchtkamers in de jas zorgen voor een laag isolatie tussen jou en de buitenwereld en vervangen de voering.

O'Neill Supersuit

Op de proef

Dat is althans de theorie. Maar hoe werkt het in de praktijk? Tijdens een korte reisreportage voor In Eigen Land in Zuidoost-Brabant, met typisch Nederlands herfstweer, neem ik de proef op de som. De pijpjes plaats ik aan mijn mond en met flinke teugen blaas ik lucht de kamers in. Maar ik merk al snel dat de opgepompte bodybuilderlook niet de look is waar ik voor wil gaan. Door de spanning kruipt de jas ook omhoog, wat resulteert in een onbedekte onderrug. Brrr ... Via de ventielen laat ik wat lucht ontsnappen, wat meteen zorgt voor een comfortabelere pasvorm en een jas die niet meer omhoog kruipt. De rest van de dag trotseert de Supersuit al onze geliefde Nederlandse weertypes. Regen en wind kan de jas zonder moeite aan. Ook blijft mijn lichaam lekker warm en blijft de capuchon goed zitten. Lucht in plaats van voering werkt dus goed, en het is dus erg fijn dat de jas zonder lucht de reistas in kan, waardoor er veel ruimte wordt bespaard. Een kleine kanttekening: de handen in de zakken worden niet goed warm door het ontbreken van echte voering.

Maar ziet het er ook een beetje uit?

Wanneer de kamers voorzien zijn van niet te veel lucht heeft de jas een mooie pasvorm. Daarentegen is de jas zonder lucht vormloos en zul je vreemde blikken krijgen wanneer er te veel lucht in zit. Voor outdoorreizen is deze jas dus een uitkomst, voor citytrips laat je hem lekker thuis. Met één vraag blijf ik achter: blijf ik in de Supersuit drijven?! Wellicht iets om te testen tijdens mijn volgende weekendje weg! 

O'Neill Supersuit

Eindoordeel

Top

  • Licht & compact
  • Warm en weersbestendig

Flop

  • Koude handen in de zakken
  • De pasvorm zonder of met te veel lucht

 
€ 199,99 voor dames- en herenmodel op oneill.com


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!