4 unieke fietsavonturen in eigen land (voor beginners en gevorderden) image
REDACTIE

4 unieke fietsavonturen in eigen land (voor beginners en gevorderden)

Geef toe: fietsen zit in ons DNA. Maar ben jij écht al met de fiets op ontdekking gegaan in Nederland? Met deze drie unieke fietsavonturen leer je ons kikkerlandje nog beter kennen.  

edelherten Nationaal Park De Hoge VeluweIn Nederland kun je fietsend edelherten spotten, zoals hier op de Hoge Veluwe.

1. Ga op fietssafari door eigen land 

In ons recent verschenen artikel over exotische reiservarigen in Nederland las je al over de Veluwe als Nederlandse safaribestemming. Ons team reed in een terreinwagen door mul zand, sliep in een daktent en spotte de lokale Big Five. Is je interesse gewekt, maar vind je dit tóch te veel van het goede? Dan is er een mooie tussenoptie: een fietssafari onder begeleiding van een gids. Met een beetje geluk kom jij onderweg zelfs in aanraking met vaste bewoners als het dam- en edelhert, de ree en het everzwijn. Vanaf € 50 kun je dit avontuur beleven.  Ook in Drenthe kun je op zoek gaan naar bijzondere lokale diersoorten. Tijdens de Drents Big Vief-fietssafari leg je op eigen houtje een route af langs zeldzame rassen als het Drents Heideschaap, de Groninger Blaarkop en de Bonte Bentheimer. Deze safari kost € 44,95 per persoon. 

Fietsen op TexelFietsen op Texel: de dijk op en de blik op oneindig.

Laat je door Columbus het bos insturen!
Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!

 

2. Ga eilandhoppen in de Waddenzee 

Wij hebben misschien wel het bijzonderste reisavontuur om de hoek gevonden: een fietstocht van 750 kilometer en 13 dagen, van Den Helder naar Hamburg, via liefst zeven Nederlandse en Duitse Waddeneilanden. Waar mogelijk hop je per veerboot van eiland naar eiland. En als het even niet anders kan maak je gewoon een omweg via de dijk op het vasteland. In het Duitse Waddengebied doe je ook nog de eilanden Borkum en Langeoog aan, alvorens je via de oever van de Elbe aankomt in Hamburg en de trein terug naar huis neemt. De beste reismaanden zijn mei, juni, september en oktober. Kijk hier voor een gedetailleerde routebeschrijving, campings en andere informatie.

Fietsen in de Schoorlse Duinen. Foto: Stijn Hoekstra

3. Spring op het zadel in de Schoorlse Duinen

Het natuurgebied Schoorlse Duinen omvat naast de hoogste (55 m) en breedste (5 km) duinen van Nederland ook heide, bos en strand. Het is doorsneden met zowel fiets- als wandelpaden en groot genoeg om weg van de massa alleen te zijn met de natuur en je gedachten. Daarnaast liggen er nog enkele restanten van Duitse verdedigingswerken. De meeste mensen beginnen hun wandeling in Schoorl zelf, waar de befaamde Klimduin ligt, maar voor wat meer rust en contemplatie kun je in zuidelijker Aagtdorp beginnen of bij Hargen aan Zee, aan de uiterste noordwestzijde van het natuurgebied.

 

4. Doe mee aan de Elfstedentocht (op asfalt) 

Sportliefhebbers kijken al meer dan twintig jaar reikhalzend uit naar een nieuwe Elfstedentocht op natuurijs. Om het wachten iets draaglijker te maken, stellen wij je voor aan de Fietselfstedentocht. Deze bijzondere fietsrit (235 km) – start en finish in het Friese Bolsward – wordt al meer dan honderd jaar verreden. In elk van de elf steden krijg je een stempel en een volle stempelkaart levert een medaille op. Deze tocht vindt jaarlijks plaats op pinkstermaandag en kost € 20 per persoon. Alle niveaus zijn welkom.

Wil je meer inspiratie opdoen voor leuke activiteiten in Nederland? Bestel In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland. Je krijgt de special zonder verzendkosten thuisgestuurd.