Vijf typische reiservaringen die je nu gelukkig niet hoeft te hebben image
Unsplash .

Vijf typische reiservaringen die je nu gelukkig niet hoeft te hebben

Heeft het coronavirus jouw reisplannen in de war geschopt? Reisblogger Tikva van Gezinopreis.nl heeft ook diverse vakanties en weekendjes weg moeten annuleren. Hoewel ze niet kan wachten weer op reis te gaan, zijn er ook vijf dingen aan het reizen die ze absoluut niet mist.

Delhi Belly

Delhi Belly, Vloek van de farao en Montezuma’s revenge: ondanks de kleurrijke namen die reizigers ervoor bedacht hebben is reizigersdiarree geen pretje. Zelfs als je je netjes aan de regels Boil it, cook it or peel it houdt ontkom je er in sommige landen bijna niet aan. Vaak is het ook een combinatie van jetlag, warm weer en toch een wat verminderde weerstand. Op dit moment mis ik de Imodium-tabletjes en zoektochten naar wc’s in wildvreemde steden dus zeker niet!

Op je geld letten

Bij de meeste mensen valt een vakantie altijd duurder uit dan gedacht. Die goede deal die je had gescoord blijkt opeens exclusief toeristenbelasting, je neemt altijd nog even een extra drankje (omdat je op vakantie bent) en als je er toch bent móét je die ballonvaart wel maken ...  

Constant op je geld moeten letten is gewoon niet leuk. Het is mede daarom dat bestemmingen als Thailand, waar je veel waar voor je geld krijgt, populairder zijn dan een bestemming als Australië.

Thuiszitten is in ieder geval goedkoop. Mits er niks verandert in je werksituatie kan je juist nu misschien wel sparen voor die droomreis die je al jaren wilt maken, maar waar je anders nooit het budget voor hebt.

Mensen die je constant wat willen verkopen 

Hello! Hello Mister! Where are you from?’ Je weet gewoon dat de volgende vraag waarschijnlijk is: ‘You want to look in my shop?’ Je wilt niet onbeleefd zijn, dus je neemt maar even een kijkje. Bovendien zijn het juist de ontmoetingen met de locals die het reizen de moeite waard maken.

Een van de dingen die mij enorm verraste tijdens onze eerste verre reis met een baby was hoeveel deuren er open gingen. Mensen op straat namen ons mee hun huis in om de blonde baby aan opa en oma en de rest van de familie te laten zien.

Tegenover die mooie ervaringen en ontmoetingen staan ook de dagen wanneer je het echt even helemaal zat bent dat iedereen alleen maar wat aan je wilt verkopen.

Bed bugs, muggen en andere enge dieren 

Pas op reis kom je erachter dat niet de leeuw of de tijger het gevaarlijkste dier is op aarde. Het is de mug. Irritante steekbeesten die niet alleen jeuk geven, maar ook nog ziektes kunnen overbrengen. 

‘Een lekker bedje’ krijgt ook een hele andere betekenis wanneer je je tas op het bed ploft en er een kakkerlak onder het kussen vandaan holt (true story). Of nog erger: midden in de nacht wakker worden van de jeuk en in de spiegel ontdekken dat je onder de beten van bed bugs zit. Je kunt er niks meer doen, behalve de volgende ochtend een ander hotel zoeken. Dan is je eigen bed, zonder ongenode gasten, nu zo gek nog niet.

Weer naar huis moeten

Als echte reisverslaafde is er altijd een grote teleurstelling aan het einde van de reis of vakantie: de terugreis. Weer een aantal uur onderweg, maar dan zonder de voorpret. Het besef dat de zon gewoon nog schijnt op Bali, of waar je dan ook geweest bent, terwijl je natuurlijk net zo’n fijne typische Nederland regen- en winddag hebt gekozen om thuis te komen. 

Weten dat je pas volgend jaar weer een lange reis kunt maken. Door de jetlag pas om middernacht kunnen slapen en de wekker tien keer snoozen. Dan net op tijd en alweer toe aan vakantie, op je werk komen. Waar die ene irritante collega op je wacht en met een stralende lach vraagt ‘Lekker uitgerust?’ Niet op reis kunnen betekent ook geen afscheid nemen van je bestemming of je door die eerste dag terug op je werk heen worstelen.

Dit artikel is geschreven door Tikva Looijen op haar website gezinopreis.nl kan je tips vinden over reizen met kinderen