Corona-update: kan ik nog op vakantie? image
Unsplash .

Corona-update: kan ik nog op vakantie?

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Wij geven je een update over de gevolgen hiervan voor je reisplannen: waar kun je niet meer naartoe, hoe zit het met vluchten annuleren en krijg je dan je geld terug? 

Waar kan ik nog naartoe op vakantie?

Heb je op korte termijn een reis naar Noord-Italië of de provincie Hubei in China (waar brandhaard Wuhan ligt) op de planning, dan kan deze helaas niet doorgaan. Hier geldt een negatief reisadvies, hoe lang dat nog gaat duren is nog niet bekend. Voor overig China geldt een aangepast reisadvies: alleen noodzakelijke reizen.  

Verder zijn er in veel landen besmettingen geconstateerd en komen er dagelijks nieuwe gevallen bij. In Europa zijn in Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk de meeste besmettingen gemeld. Buiten Europa en China zijn de meeste besmettingen in Zuid-Korea en Iran geconstateerd. Het actuele reisadvies per bestemming vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Wil je weten hoeveel besmettingen en sterfgevallen er per land zijn? Raadpleeg dan deze raporten van de World Health Organization (WHO)

Kan iedereen Nederland inreizen? 

Momenteel mag iedereen gewoon nog naar Nederland vliegen, er is geen inreisverbod. Houd wel de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt in de gaten, want sommige airlines hebben vluchten geannuleerd uit economische overwegingen. EasyJet bijvoorbeeld ziet een aanzienlijke afname van de vraag naar en de bezettingsgraad van vluchten naar Noord-Italiaanse en andere Europese bestemmingen. Daarom hebben zij sommige vluchten geannuleerd. 

Vergoedt mijn verzekering me als ik mijn reis annuleer?

Bij veel verzekeringen staat de telefoon roodgloeiend, iedereen wil weten of zijn verzekering dekking biedt in het geval van een reisannulering. In de meeste gevallen is dat niet zo, tenzij je je ook verzekerd hebt tegen de uitbraak van besmettelijke ziektes. Bij sommige airlines kun je kosteloos je vlucht naar een bestemming met een negatief reisadvies omboeken. Heeft je airline zelf vluchten geannuleerd? Vraag dan bij de airline na of je vlucht wordt vergoed.   

Ook vragen veel mensen zich volgens vergelijkingssite Independer af of ze nog wel verzekerd zijn als ze nu een vakantie boeken naar een land waar corona al is gesignaleerd. Ook dit is afhankelijk van je reisverzekering. Om meer duidelijkheid hierover te bieden, heeft Independer een overzicht gemaakt van hoe de verschillende reisverzekeringen omgaan met de huidige situatie. Daarnaast geeft Independer antwoord op de meest gestelde vragen over reisverzekeringen en corona

Twijfel jij of je je vakantie door moet laten gaan? Of denk je dat het allemaal wel los loopt? Laat het ons weten in een reactie hieronder. 

Bronnen: NOS, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Rijksoverheid, RIVM