Het mooiste eiland van Afrika: zo ontdek jij Principe image
Lkoedam

Het mooiste eiland van Afrika: zo ontdek jij Principe

Hoofdredacteur Mark Mackintosh wist het na zijn reportagereis zeker: Principe is het mooiste eiland van Afrika. Je bent een van de weinige reizigers die het ongerepte regenwoud, de schitterende stranden en het rijke onderwaterleven verkennen. Zo ontdek jij het prachtige Principe.


'Een reis naar dit kleine eiland is puur genieten' (Foto: Manon van der Zwaal © Columbus Travel)

Benieuwd naar de hele reportage? Editie 79 ligt nú in de winkels of hier is te koop in onze webshop!

1. Ga duiken of snorkelen

De bijzondere onderwaterwereld van Principe heb je praktisch voor jezelf. Afhankelijk van de tijd van het jaar, zie je bultruggen, zeeschildpadden, hamerhaaien, barracuda’s en allerlei rifvissen. Bijzonder zijn de Ilhas Tinhosas, enkele rotseilandjes waar zich scholen hamerhaaien (en veel zeevogels) verzamelen. Ga op pad met schipper en duiker Ashley, liefst in de ochtend, wanneer het water doorgaans kalmer is, tel. +239- 2251152.


Bultruggen laten zich van juli t/m oktober zien (Foto: Manon van der Zwaal © Columbus Travel)

2. Ontdek de jungle

De zuidelijke helft van het eiland bestaat uit ongerept, beschermd regenwoud met een biodiversiteit die nog veel geheimen herbergt. Met Ramos, een lokale plantenspecialist en sjamaan, kun je op pad voor een meerdaagse tocht, bijvoorbeeld langs de rivier São Tomé, €60, tel. +239-2251152.

3. Bezoek plantages

Geen bezoek aan Principe is compleet zonder een bezoek aan enkele roças, plantages. De meeste zijn zwaar vervallen en overwoekerd door jungle. Onze persoonlijke favoriet, vanwege het mooie uitzicht, is de cacaoplantage van Claudio Corallo. Loop als je het terrein binnenkomt door naar de andere kant van de heuvel, waar een pad langs cacaoplanten voert en een indrukwekkend uitzicht biedt op de bergen van het nationaal park Obô. € 2 toegang (50 dobras), claudiocorallo.com. Regel een chauffeur/ gids via je accommodatie.

4. Begeef je onder de eilandbewoners

De locals zijn vriendelijk en toegankelijk. Het helpt als je een woordje Portugees spreekt. Een mooi moment om iets van de eilandcultuur te proeven is de zondagsdienst in de grote kerk van hoofdstadje Santo António. Er wordt druk gedanst en gezongen. Over dansen gesproken: ook een bezoek aan een dansclub is bijzonder. Op het eiland zijn een handjevol danscafés en disco’s, meestal in onooglijke plekken, soms in de openlucht, waar de muziekgenres kizomba (Angolees) en kadançe (Kaapverdië) domineren. Vraag ter plekke naar openingstijden en muzikanten, want disco’s komen en gaan.

Medio augustus vindt er in Santo António het feest aller feesten plaats: een festival ter ere van São Lourenço, dat de strijd tussen christenen en moslims verbeeldt, met een optocht en uiteraard veel eten en drinken.


Bij de zondagsdienst zie je het Principe van de locals (Foto: Manon van der Zwaal © Columbus Travel)

5. Bewonder het eiland vanuit een helikopter

Het kan niet anders of een helikoptervlucht met de Spaanse piloot Josep wordt een van de hoogtepunten van je verblijf. Vooral je eerste blik op de zuidelijke helft van het eiland, met zijn pieken en ongerepte oerwoud, zal je altijd bijblijven. Alsof je in de openingsscène van Jurassic Park zit. Regelen via Roça Belo Monte, tel. +239-2251152.