KwaZoeloe-Natal foto's & tips

'553362' door deerik '553362' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Op jacht met wilde...

deerik

Zonder twijfel was dit mijn ultieme wildlife moment van 2016 en dus ook een van mij favoriete foto's. We waren al uren een roedel wilde honden aan het volgen voordat er een jacht en een kill volgden (eerder gepost). Toen de jongen gingen eten van het wrattenzwijn en de ouders op afstand waren, ben ik in een soort van tijgersluipgang steeds dichterbij gekropen. Uiteraard in overleg met en onder het toeziend ook van onze gids. Uiteindelijk lag op 1 tot 1,5 meter afstand, deze foto is dan ook gemaakt met een groothoeklens (Canon 16-35 F2.8 IS II). Terwijl de meeste honden lekker aan het eten zijn, houd eentje de omgeving in de gaten. Er ging wel wat adrenaline door me heen, genietend van het moment en de geluiden van de vraatzuchtige Wilde honden.

'462541' door MiekeLejeunevdVen '462541' door MiekeLejeunevdVen

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Avondrood.

MiekeLejeunevdVen

Heerlijk genieten van een boottocht op het St Lucia meer een van de grootse zoetwatermeren van Afrika. We zien prachtige vogels en ravottende nijlpaarden. De zon gaat langzaam onder het geeft 'n aparte sfeer zo met het prachtig avondrood en dat kleine wolkje voor de zon.….Dit is de 200ste foto.

'509111' door hbplaatjes '509111' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Op jacht

hbplaatjes

We waren 's morgens heel vroeg op pad gegaan in de hoop de wilde honden van Zimanga te zien jagen. Voor zonsopkomst zagen we ze bij de dam van het meer. De lucht begon al lichter te worden. Een deel van de groep kijkt nog rond. De totale groep bestond uit 6 volwassen dieren en 12 pubers.

'541323' door deerik '541323' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

De oren gespitst

deerik

Een groepje wilde honden in Zimanga. Deze jongsters lagen te luieren en te vervelen tot opeens de ouderen de jacht inzette. Ineens werden de oren gespitst en even later de achtervolging ingezet. Een paar minuten later werd er een wrattenzwijn gevangen.... Wordt vervolgd!

'308294' door floriscal '308294' door floriscal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zulu Krijger

floriscal

Deze krijger speelt met zijn publiek. Hij heeft er duidelijk schik in om die vreemde westerlingen duidelijk te maken dat dit zijn thuis is. Wat hij allemaal vertelt snappen we amper en hoewel hij helemaal geen kwaad in zin had, kan ik me goed voorstellen hoe de voortrekkers zich in het verre verleden voelden als zij met dit volk in aanraking kwamen.

'330760' door dionbekkers '330760' door dionbekkers

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Pure Africa

dionbekkers

Prachtig hoe stammen kunnen overleven zonder invloed van buitenaf! Toch zie je overal wel de westerse invloeden langzaam toenemen. Deze vrouw van de Zulustam luisterde in concentratie hoe de toeristen voorzien werden van informatie. Wat mij de mogelijkheid gaf om uit de groep te verdwijnen om deze vrouw in al haar spontaniteit en in haar element kon vastleggen!

'498729' door JMoerkens '498729' door JMoerkens

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Bootsafari in St....L

JMoerkens

Bij safari's denk je al snel aan een 4WD-safari en de Big 5. In St. Lucia kun je een heel ander type safari beleven, namelijk een bootsafari. De rivier die door het stadje loopt wemelt letterlijk van de nijlpaarden en krokodillen. Je kunt verrassend dichtbij de kolossen komen met het bootje. Een geweldige ervaring! Wat zijn ze indrukwekkend! Naast bootsafari's zijn er in de wetlands van St. Lucia een hoop dingen te zien en te beleven, dus plan er een aantal dagen in tijdens je rondreis. 's Avonds moet je voorzichtig zijn in het stadje. De nijlpaarden komen dan namelijk het water uit om zich te voeden. Dit levert gevaarlijke situaties op voor de mens. Ik dacht dat het allemaal niet zo'n vaart zou lopen, totdat ik de huurauto ergens keerde en de koplampen ineens op twee enorme nijlpaarden in de struiken naast de weg schenen! Je zult er maar lopen! Je bent dus gewaarschuwd. Over de foto: Het fletse licht weerspiegelde op het water, waardoor de achtergrond overbelicht leek. Toen ik deze hooglichten wilde corrigeren, ontdekte ik dat het effect eigenlijk veel toffer was als ik de hooglichten juist nóg lichter maakte. Zodat de nijlpaarden echt loskomen van de hagelwitte achtergrond. Geeft de foto een andere dimensie naar mijn mening! Openen levert een mooier beeld op.

'421434' door ClaudiaN '421434' door ClaudiaN

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zulu dans

ClaudiaN

Grote expressiviteit, kracht en uitbundigheid zijn kenmerken van dansen uit Zuid-Afrika. Karakteristiek bij Zuid-Afrikaanse Zulu dans is het ritmisch benen en voeten werk en soepele heupbewegingen. Zulu is een Zuid-Afrikaanse stam, een van de grootste etnische groepen daar. Met hun traditionele dansen vieren ze, zoals trouwens in vele andere culturen- bruiloften, de inhuldiging van een nieuwe koning, het kiezen van een bruid, contact met de voorouders, overgangsriten naar volwassenheid, het zoeken van een partner enz. Bij een typische Zulu dans worden grote, hoge stappen en sprongen gemaakt, en hard op de grond gestampt in het ritme. De dansers staan op een lijn. Handen worden hoog opgestoken, vaak met versierde wapens en schilden. Soms is de dans ingetogen en bij andere gelegenheden schoppen de dansers soms tot boven hun hoofd om daarna op de grond te vallen en weer op te veren met high kicks.

'543527' door deerik '543527' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Stampede!!

deerik

Bij een stampede gaat een grote kudde dieren of een grote groep mensen rennen zonder duidelijke richting of doel. Deze buffels zorgden hier voor flink wat opwaaiend stof, in combinatie met de lage zon een spectaculair tafereel!

'523785' door hbplaatjes '523785' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Scherpe tandjes

hbplaatjes

Wilde honden hebben geen wapens om hun prooi snel te doden. Na een meestal lange jacht beginnen ze te eten aan hun prooi terwijl die nog leeft. Vaak is de shock te veel voor het prooidier en overlijdt het onmiddellijk. Soms kan het echter ook lang(er) duren en dat is best luguber. De wilde honden beginnen vaak met het openhalen van de buik. Daar heb je scherpe tanden voor nodig. De wilde honden die wij zagen lagen nog wat te doezelen aan het einde van de middag in Zimanga GR. Ze lagen in de bijna droge bedding van de Mkuzerivier. We gingen voorzichtig uit de auto om in de rivierbedding te gaan zitten/ liggen. Hierdoor had ik een mooi laag standpunt. Eevn later ontstond er wat beweging in de groep honden. Het alfa mannetje en vrouwtje deden pogingen om voor nageslacht te zorgen. Deze nog vrij jonge wilde hond had daar geen enkele belangstelling voor en liet ons zijn scherpe tanden bewonderen.

'516025' door hbplaatjes '516025' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Drie bijeneters op ee

hbplaatjes

Dieren in met name Zuid-Afrika kan je zien door gereden te worden, zelf te rijden en vanuit kijkhutten. Vaak staan die kijkhutten op mooie plaatsen, al is dat wel afhankelijk van het seizoen. Wat op het ene moment bij een mooie waterplaats is kan in de droge tijd bij opgedroogde modder zijn. Ook privé parken beginnen steeds vaker kijkhutten te krijgen, maar dan met wat extra's. In Zimanga GR heb je er ook een paar. Daarnaast hadden ze een uitprobeerseltje bij een kolonie witkapbijeneters. Een soort kast (formaat dixie) diende als tijdelijke kijkhut. Nadat ik er van boven af in geklommen was kon ik de vogels fantastisch zien. Deze 3 pasten net in het beeld.

'511228' door hbplaatjes '511228' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Sprinkhaan met ......

hbplaatjes

Zuid-Afrika is een heerlijk land om in rond te reizen. Vliegen naar J'burg of Kaapstad en dan verder met je eigen huurauto is gemakkelijk en geeft je veel vrijheid. De wegen zijn perfect (over het algemeen) en het is er niet druk (meestal). Je links, dat is wel even opletten. In de gewone landelijke en provinciale parken kan je zelf rondrijden. Je moet dan wel op de paden blijven. Daarnaast heb je privé parken, die altijd wel wat extra te bieden hebben. In een privé park had ik de mogelijkheid om dicht bij een kolonie witkapbijeneters te fotograferen. De jongen zaten nog in holen in de rivieroever. De ouders vlogen af en aan met prooi. Deze had een hele mooie sprinkhaan te pakken.

'483404' door Leeu '483404' door Leeu

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Licht!

Leeu

Met het lichtje in haar linker oog kijk ze of de kust veilig is. Ze heeft net lekker gegeten van haar buit, een impala. De resten zitten nog om haar bek in haar snorharen.

'525607' door hbplaatjes '525607' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Liefde?

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het Mkuze GR. Dit park is niet zo erg groot, maar heeft tegenwoordig de hele big 5. De hoofdgate ligt ongeveer 20 kilometer van het plaatsje Mkuze. Dat plaatsje ligt aan de N2 tussen St. Lucia en Swaziland. In dit gebied liggen meerdere parken, die allemaal onder hetzelfde management vallen, zoals bijvoorbeeld Hluhluwe, Tembe, Kosi Bay. In deze parken is sobere accommodatie beschikbaar en soms een restaurant. Je mag hier zelf rondrijden. Daarnaast heb je in de buurt verschillende privé wildparken in verschillende prijsklassen. Toerisme is hier naast suikerriet de belangrijkste bron in inkomen. Deze twee tortelduifjes zijn zuidelijk geelsnaveltokken. Ze hadden het erg druk met elkaar en hij probeerde duidelijk indruk te maken. We konden ze een tijdje gade slaan vanuit ons huurautootje. Ze waren erg beweeglijken het was er redelijk begroeid. Lastig fotograferen vanuit een autoraampje. Hier zitten ze even mooi naast elkaar en beide in het scherpstelgebied van de camera.

'518832' door hbplaatjes '518832' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

3x raak -...witkapbij

hbplaatjes

Deze foto is genomen vanuit een tijdelijk kijkhutje in Zimanga GR. Langs een droge oever waren in de oeverwand heel veel holen met jonge bijeneters. De ouders vlogen af en aan met voedsel voor de jongen. Voor ze de holen in gingen maakten ze even een tussenstop op deze tak. Deze soort is de white-fronted bee-eater of witkapbijeneter. Ze komen voor in de meer zuidelijke landen van Afrika in de buurt van brede rivieren. Ze worden ongeveer 23 cm groot.

'541737' door deerik '541737' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Nimmerzat

deerik

Deze twee baltsende Afrikaanse Nimmerzatten gaven plotseling een prachtige show weg. Het ene moment nog rustig aan het foerageren het andere moment druk met elkaar. Een spectaculair gezicht met die enorme snavels van ze. Het duurde maar enkele seconden, toen ik snel wilde wisselen naar groothoek, was de show al over. Gelukkig wel een paar close-ups te pakken.

'492034' door harfra '492034' door harfra

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

De Drakensbergen van.

harfra

Wat velen waarschijnlijk niet weten is dat Zuid-Afrika twee Drakensbergen heeft. De meest bekende is de Drakensbergen in de omgeving van het Krugerpark. Denk aan de Blyde River Canyon, Bourke’s Luck Potholes, Three Rondavels en de Panorama Route. Er is echter een minder bekende Drakensbergen in de provincie KwaZulu-Natal, welke de natuurlijke grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika vormt. Deze foto is genomen in het “Royal Natal National Park Thendele Camp”. Een prachtig wandelgebied met schitterende vergezichten.

'543397' door deerik '543397' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Samen op stok

deerik

Deze 2 witkapbijeneters zaten gezellig samen op stok. Ik vond het een feestje om de interactie tussen deze mooie dieren te zien en te fotograferen. Ondanks de hitte, bijna 1,5 uur lang genoten in een schuilhutje ;)

'453888' door JMoerkens '453888' door JMoerkens

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zingende Zoeloe

JMoerkens

De Zoeloe-cultuur wordt door de jonge Zoeloe's graag in leven gehouden. Het mooie vind ik dat ze niet pretenderen dat hun volk stilstaat, en nog steeds authentiek al hun gebruiken en leefregels naleven. Ze zijn wel degelijk beïnvloed door de westerse wereld en door de moderne tijd, maar hechten er veel waarde aan dat het culturele erfgoed van hun voorvaderen voort blijft bestaan. Deze jongeman zong vol overgave traditionele Zoeloe-liedjes en danste erop los. Het was duidelijk te zien dat de Zoeloe-cultuur nog wel degelijk in zijn bloed (en hart) zit.

'546756' door deerik '546756' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Dino

deerik

Als je in een schuilhut druk bent met vogeltjes is het bezoek van een Nijlvaraan een aangename verrassing. Ze doen haast prehistorisch aan, soort van mini dino.

'509407' door hbplaatjes '509407' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Witkapbijeneter met .

hbplaatjes

Deze foto is gemaakt in Zimanga Game Reserve. Dit nieuwe park heeft nog geen lodge, maar verzorgt al wel activiteiten. Ook wordt er nog het nodige uitgeprobeerd. Een probeersel was een "kast met een doek met scheuren, die diende als kijkhut bij een kolonie witkapbijeneters (white-fronted bee-eater). Of ik daar even in wilde om te proberen. Natuurlijk. Het was krap, warm, oncomfortabel, maar mooi ..........

'487811' door Leeu '487811' door Leeu

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Coppery-tailed Coucal

Leeu

De Coppery-tailed Coucal (Grootvleiloerie in het Afrikaans) is de grootste Coucal met zijn 48 cm. De kop is zwart met een koperkleurige glans die helemaal doorloopt tot de rug. De staart is lang en breed met alleen aan de bovenkant wat kleine dwarsstreepjes.

'546077' door hbplaatjes '546077' door hbplaatjes

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Boze olifant in...Zim

hbplaatjes

Deze foto is genomen in Zimanga GR. Dit privé park ligt niet ver van het plaatsje Mkuze langs de N2. De grond is in Zimanga is sterk ijzerhoudend. De olifanten hebben daardoor een roest kleur. De olifant op de foto is in must. In die periode giert de testosteron door zijn lief. Je kunt het zien aan het vocht uit klieren op zijn kop en ook laten ze bijna constant wat urine lopen. Ze zijn in die periode onvoorspelbaar en narrig. De wilde honden waren de olifant aan het "pesten" en hij viel ze herhaaldelijk aan. Ook onze auto moest meermalen wat afstand nemen. Hier loopt hij dwars door een kale boom. De takken knappen er vanaf. De wilde hond was veel sneller en koos het hazenpad. Zoals te zien was konden we dit schouwspel van dichtbij volgen. Aangezien Zimanga een privé pak is mochten we van de paden af en zette de gids ons perfect neer.

'546100' door deerik '546100' door deerik

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Beet!

deerik

Deze Nimmerzat had een visje te pakken. Wild schuddend probeerde hij zijn prooi te ontdoen van wat algen. Het water zie je rondspatten in de late namiddag zon.