Condooms als voetbal accessoire

Was hier op 2008-10-31 Gepost op: 12 reacties.
"Deze kant op", zegt onze Zuid-Afrikaanse vriend en wijst naar een smal zandpad langs een vervallen gebouw. We gaan mee naar een lokale voetbalwedstrijd, één deel van de township Langa (Kaapstad) speelt tegen de andere. We trekken al een paar dagen met deze local en zijn vrienden op. Zij laten ons hun land zien, wij laten ze met ons mee-eten: ruilhandel ten top maar ook erg gezellig en relaxt. Het wordt over het algemeen afgeraden om als buitenstaander een township in te gaan, maar met locals aan onze zijde durven we het aan.

We passeren het gebouw en blijven aarzelend staan als een paar meter verderop een spoorbaan ons pad kruist. Terwijl wij nog braaf even links en rechts kijken lopen onze nieuwe vrienden zonder te kijken door. Een tiental kinderen draven ons voorbij. "Wordt de spoorbaan niet meer gebruikt?", vragen we. "Jawel, hoor", duidelijk niet begrijpend waar wij ons druk om maken. De kinderen zijn al een eind vooruit als we echt rondkijken. We zijn op een groot leeg stuk grond tussen twee delen van de township in. Het lijkt op een weiland, maar geen netjes strak gemaaid weiland zoals wij dat kennen. Dit weiland bestaat half uit zand, half uit gras. Overal ligt klein afval, glas, delen van bouwmateriaal. Aan de ene kant grenst het dus aan het spoor, aan de andere kanten rechtstreeks aan de zelf getimmerde houten hutjes. Een paar honderd meter verder dan de spoorlijn zien we twee gammele goals met daartussen al een stuk of twintig Zuid- Afrikanen. We voegen ons bij hen.

Onze vrienden beginnen met hun wedstrijdvoorbereiding. Sommigen hebben voetbalschoenen, sommige oude gympen, sommigen totaal geen schoenen. Veel van hen hebben wel een voetbalshirt. We verbazen ons al over de kinderen die op blote voetjes over de stenen en het glas hollen, maar even later valt onze mond helemaal open van verbazing. Één van onze nieuwe vrienden heeft zowel voetbalschoenen als voetbalkousen. Dat verbaasd ons niet, maar wel het derde accessoire: 2 condooms! Wij zijn de enigen die er van opkijken als hij de eerste verpakking openscheurt. Wat moet je hier nou mee tijdens voetbal!?, denken we, maar zijn nog beetje te geschokt om er ook echt na te vragen.

Hij scheurt het randje van het condoom af, schuift deze over zijn voetbalschoen, over zijn kous tot aan de bovenste rand van de sok en slaat dan de rand om; kous-ophouders! In de westerse voetbalwereld hebben ze hier bandjes met klittenband voor, maar dit is hier duidelijk gebruikelijker want nu we er op letten zien we overal om ons heen her en der verspreidde condoomverpakkingen.

But; there’s more! De rest van de condoom gaat niet zomaar het weiland in. Met de rest smeert hij zijn schoenen in, dankzij het glijmiddel ziet de schoen er inderdaad mooi glimmend uit. Hij herhaalt het kunstje bij zijn andere been. Wij staan hem nog steeds aan te gapen.

”Doe je dit altijd?”, luidt de eerste twijfelachtige vraag. “Ja zeker, de condooms delen ze gratis uit, dus voor een wedstrijd halen we er altijd wat op”, lacht hij vrolijk voordat hij het veld in sprint.
Nog verbaasder staren we hem na, denkend aan allerlei Aidscampagnes en het belang van condoomgebruik. Durex en collega’s moesten eens weten dat ze hoofdsponsor van township-voetbal zijn.
Wil jij 1 jaar lang reisinspiratie over de mooiste bestemmingen? Bestel hier 9 nummers Columbus Travel voor € 59 + ontvang een Eastpak-rugzak cadeau (t.w.v. € 60)!
Wil jij 1 jaar lang reisinspiratie over de mooiste bestemmingen? Bestel hier 9 nummers Columbus Travel voor € 59 + ontvang een Eastpak-rugzak cadeau (t.w.v. € 60)!
 

12 reactie(s) bij "Condooms als voetbal accessoire"

 • profile image comment

  Haha, wat een geweldig verhaal! Gefeliciteerd met je topblog!

  Door REvanSlooten • geplaatst op 2012-12-17 13:55:58
 • profile image comment

  Geweldig verhaal, ik snap dat je hier met open mond naar hebt staan kijken! Erg leuk omschreven, ik werd steeds meer benieuwd naar de ontknoping :-) Erg leuk!! Gefeliciteerd met je toptip!

  Door meeko • geplaatst op 2012-12-17 10:28:34
 • profile image comment

  Een superverhaal! Gefeliciteerd

  Door corriedewinter • geplaatst op 2012-12-15 18:19:17
 • profile image comment

  Uhhhh, als je dit blog geschreven had voor het maandblogthema 'Verrassing' dan had je ZEKER gewonnen. Goed geschreven, ik sta samen met jullie de droge aarde in mijn open mond te proeven.

  Door MathuBloom • geplaatst op 2012-12-15 15:31:34
 • profile image comment

  Superblog. Te gek voor woorden!

  Door Fransvdg • geplaatst op 2012-12-14 09:30:27
 • profile image comment

  Ja, da's een leuke! Terecht de topblog van de week. Grappig hoe creatief er omgesprongen worsdt met allerlei zaken, alles kan gebruikt worden... Gefeliciteerd!

  Door abytravel • geplaatst op 2012-12-14 08:46:05
 • profile image comment

  wat een grappig verhaal, geweldig hoe vindingrijk mensen zijn als het nodig is.

  Door agrotewal • geplaatst op 2012-12-14 06:26:17
 • profile image comment

  Wat sterk geschreven, je wordt als lezer steeds benieuwder! En..een verassende ontknoping ;)

  Door JantineV • geplaatst op 2012-12-13 13:39:38
 • profile image comment

  Geweldig verhaal. Mooi beschreven en lekker makkelijk te lezen. Durex zou dit inderdaad niet moeten weten...... hahahahahaha Gefeliciteerd met je topbloggie van de week!!!!!!

  Door albertensandra • geplaatst op 2012-12-13 13:05:39
 • profile image comment

  De redactie heeft dit reisverhaal verkozen tot Columbus Topblog! Wat een bijzonder grappig verhaal. Eigenlijk zou je er niet om mogen lachen natuurlijk, als je denkt aan al het geld en moeite dat er wordt gestopt in seksuele voorlichting. Maar wat een actie! Je zou er nog een kwartier met je mond open van verbazing staan kijken!

  Door REDACTIE • geplaatst op 2012-12-13 10:23:10
 • profile image comment

  Wat een geweldig verhaal, ik zit met mijn mond open van verbazing. Nou maar hopen dat het voetballen er voor zorgt dat ze minder vaak onveilig vrijen.... Ik zie hier wel een blog van de week in .....

  Door doppie • geplaatst op 2012-12-11 20:45:38
 • profile image comment

  Hahaha, geweldig leuk dit! Ik denk dat ik ook met open mond zou staan kijken. Maar wat worden mensen toch handig als ze geen geld hebben voor het 'echte' spul... bijzonder creatief en inventief. Gave laatste alinea :-)

  Door EvanderHel • geplaatst op 2012-12-11 17:27:03

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.