Sani pass van Zuid-Afrika naar Lesotho

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Sani pass van Zuid-Afrika naar Lesotho'
Was hier op 2009-08-03 Gepost op: 2 reacties.
Vandaag hebben we een tour gereserveerd bij Major adventures. We gaan per 4x4 van Underberg in Zuid-Afrika via de Sani pass naar Lesotho. "Lesotho word ook wel kingdom in de sky" genoemd. Dit omdat het het enigste land ter wereld is dat geheel boven de 1000 meter ligt. Het laagste punt is 1400 meter en 80% van het land ligt zelfs boven de 1800 meter! We Vertrekken vroeg in de ochtend vanaf het kantoortje in het dorp Underberg waar we onze chauffeur / gids ingedeeld krijgen. we zitten in een jeep met 2 Engelse vrouwen die erg gezellig blijken te zijn.

De eerste kilometers gaan door het prachtige mkhomazi wilderness reserve. Omdat we in de winter periode reizen zijn de heuvel bruin en dor en zijn de bergen bedekt met dikke lagen sneeuw. De weg lijkt in eerste instantie redelijk begaanbaar en we twijfelen of we dit niet zelf hadden kunnen rijden. Schijn bedriegt blijkt echter al snel! Na een paar kilometer bereiken we de grenspost van Zuid-Afrika. We krijgen een stempel dat we het land verlaten in ons paspoort en mogen door. (vergeet dus niet je paspoort en zorg voor lege blz.)

De jeeps van de tour organisator rijden in een kolonne van 4 achter elkaar. Dit blijkt ook met een reden te zijn. De grenspost van Lesotho ligt bovenop de bergen en het stuk waar we nu rijden is dus eigenlijk niemandland. En zo zien de wegen er ook uit! Verschrikkelijke grote gaten, diepe afgronden en door water overstroomde stukken weg. Hier hadden we nooit met onze eigen auto kunnen rijden. En als we een 4x4 gehuurd hadden dan hadden we het absoluut niet aangedurfd! Deze weg eist ervaring en kennis om er veilig overheen te kunnen. Onderweg stoppen we een paar keer voor het uitzicht en om wat antilope te zien die in dit gebied leven.

Een stuk verder naar boven veranderd de zand / modder weg ineens in een ijsbaan. De laatste 10 bochten zijn compleet bedekt met ijs. De eerst 3 bochten komen we nog omhoog maar dan lukt het echt niet meer. We moeten uitstappen en de chauffeur probeert alleen omhoog te komen. Dit lukt echter niet en telkens glijd hij terug richting de steile afgrond. Uiteindelijk breekt bij een van de jeeps een as en word besloten dat alle jeeps moeten lopen naar de top. Hier waren we eigenlijk wel blij om want we vonden het maar gevaarlijk met die glijdende auto's op zon steile afgrond.

Het uitzicht is verder prachtig en dat maakt de zware wandeling de moeite waard. Na ongeveer een half uurtje zijn we boven. We krijgen weer de paspoort controle en een stempel van Lesotho! Super blij want wie heeft die nou in zijn paspoort! Het dorp achter de grenspost blijkt een echte nachtmerrie te zijn. Mensen staan op slippers in dikke pakken sneeuw, honden hebben blaren op het pootjes. Nee deze mensen hebben echt helemaal niks te besteden en leven van de enkele toerist die hier komt. We mogen bij enkele huisjes binnen kijken en wat zelf gebrouwen bier proeven. Dan lopen we naar Sani Top chalet. Hier zit volgens zeggen de hoogste pub van Afrika! en met +2865 meter zou dat best weleens kunnen.

De bar is bekleed met geld uit andere landen wat erg leuk is. Zo hangt er bijvoorbeeld een briefje van 50 biljoen dollar uit Zimbabwe. Wij geven de barman een 5 euro briefje en hij geeft hem een mooi plekje op de muur! Na een hapje en drankje wat bij de tour inbegrepen zat liepen we nog één keer door het dorp waar de tranen ons bijna in de ogen springen. In de zomer hebben deze mensen het hier redelijk maar ze zijn totaal niet voorbereid op deze omstandigheden en een pak sneeuw!

Na ongeveer 2,5 uur boven gaan we terug naar beneden. Weer een stempel in het paspoort en dan is het omlaag lopen richting de jeeps die nog steeds halverwege de berg geparkeerd staan. Bij aankomst blijkt dat de organisatie de kapotte jeep vervangen heeft en we kunnen dan ook allemaal terug naar beneden. Onderweg moeten we nog 3 keer stoppen wegens auto pech. Telkens weer een lekke band wat weer bewijst dat dit gewoon geen gebied is om zelf heen te reizen. Bij terug komst in het dorp Underberg staan we nog even met de Engelse vrouwen te praten en dan beseffen we allemaal pas wat we hebben mee gemaakt. Een bijzondere dag die we allemaal nooit meer vergeten.

Overigens is deze tour in de zomer veel makkelijker. De wegen zijn beter en er ligt geen sneeuw waardoor het makkelijker naar boven rijden is. Maar juist de slechte omstandigheden met name door de sneeuw maakte het een speciale dag voor ons. Hierdoor veranderde het voor ons van een tour in een avontuur en zag je toch net iets beter met welke omstandigheden de lokale bevolking hier moet omgaan. Zoals ik al zei voor ons een onvergetelijke dag!

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Lokale kindjes in het dorp boven op de berg.

Lokale kindjes in het dorp boven op de berg.

Voorvertoning Bovenin het midden ligt onze bestemming. De enigste toegangsweg vanuit het Zuiden Lesotho in.

Bovenin het midden ligt onze bestemming. De enigste toegangsweg vanuit het Zuiden Lesotho in.

Voorvertoning Lokale man met zijn honden

Lokale man met zijn honden

Voorvertoning Uitzicht vanaf de top van de sani pass op Zuid-Afrika.

Uitzicht vanaf de top van de sani pass op Zuid-Afrika.

Lokale kindjes in het dorp boven op de berg.

Lokale kindjes in het dorp boven op de berg.

Bovenin het midden ligt onze bestemming. De enigste toegangsweg vanuit het Zuiden Lesotho in.

Bovenin het midden ligt onze bestemming. De enigste toegangsweg vanuit het Zuiden Lesotho in.

Lokale man met zijn honden

Lokale man met zijn honden

Uitzicht vanaf de top van de sani pass op Zuid-Afrika.

Uitzicht vanaf de top van de sani pass op Zuid-Afrika.

Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
 

2 reactie(s) bij "Sani pass van Zuid-Afrika naar Lesotho"

  • profile image comment

    Zo dat ziet er erg heftig uit, en eigenlijk gelijk een waarschuwing om het niet zelf te doen. Mooie blog die lekker weg leest.

    Door agrotewal • geplaatst op 2014-04-15 20:27:17
  • profile image comment

    Goed verhaal. Mooie foto's erbij. Ja ik heb ook een stempel van Lesotho in mijn paspoort maar niet van die grensovergang. Wij zijn toen we er waren wel een paar km de pas opgereden maar wisten dat het niet te doen was met een gewone auto. Dus was even veldverkenning voor een evt. volgende keer als we wel een 4x4 zouden hebben. Maar als ik dit zo lees denk ik dat het ook een excursie gaat worden. Heel bijzonder in de winter.

    Door Jan10e • geplaatst op 2014-04-15 15:31:50

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.