Zimbabwe

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Dr. Livingstone

Zimbabwe


Standbeeld wat we tegen kwamen in Zimbabwe bij de Victoria watervallen van de grote ontdekkingsreiziger Dr. Livingstone. David Livingstone geboren in in 1813 was een Schots zendeling en een van de bekendste ontdekkingsreizigers van zuidelijk Afrika. In Europa en de VS was men zich over de ontdekkingsreiziger zorgen gaan maken. Eén van de personen die erop uitgestuurd werd om hem te zoeken was een journalist van the New York, Henry Morton Stanley. Op 10 november 1871 ontmoetten de twee elkaar in Ujiji. Stanley sprak bij de ontmoeting de later legendarische woorden "Dr. Livingstone, I presume?".
Op 1 mei 1873 stierf Livingstone in het hart van Afrika. Zijn overgebleven helpers, Susi en Chuma, begroeven zijn hart en ingewanden bij een boom. Ze balsemden de rest van zijn lichaam, en reisden naar Zanzibar om het lichaam van Livingstone, zijn dagboeken en zijn aantekeningen te bewaren. Livingstone werd in Westminster Abbey begraven, maar zijn hart bleef in Afrika. (wiki).

Livingstone was ook de eerste blanke die de watervallen mocht aanschouwen. Wat moet Livingstone Afrika puur en ongerept hebben gezien. Er is zoveel veranderd. Zou graag Afrika in die tijd gezien willen hebben, maar ja de teletijdmachine is nog niet uitgevonden.