Zuid Zambia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid Zambia image

Live op Zambezi FM Radio in Livingstone !

Zuid Zambia
Zambia
Pensionado

Live op Zambezi FM Radio in Livingstone !

We waren nauwelijks door Richard Chanter, de eigenaar van de aardige Chanters Lodge in Livingstone, van het vliegveld opgehaald of hij deelde mee dat hij op zondagavond graag met ons naar de radiostudio wilde. Daar was hij co-host in een muziekshow en hij het zou leuk zijn als wij tijdens dat programma iets over onszelf zouden vertellen. Heel interessant voor de luisteraars om iets van mensen uit Holland te horen. Het werd op zo’n vanzelfsprekende manier gebracht dat wij eigenlijk geen keus hadden en niet konden weigeren. Nou ja, we zien wel, dachten wij. Eerst maar eens 3 dagen van Livingstone genieten. We verheugden ons vooral op de Victoria Falls die we 15 jaar geleden in september vanaf de Zimbabwaanse kant hadden gezien. Het was nu juni en er zou dan nog veel meer water moeten neerstorten. Daarna zouden we naar Chobe NP in Botswana reizen dat gemakkelijk vanuit Livingstone te bereiken is. Ik wilde altijd al naar Chobe omdat het wildlife daar bijzonder rijk en gevarieerd is. Als we van die excursie van 3 dagen in Livingstone terugkeerden, zouden we opnieuw in Chanters Lodge logeren en die avond was dan het radio-interview.

Livingstone bleek een leuke plaats te zijn met veel sfeer, een bijzonder interessant museum en een aantal koloniale gebouwen in art deco stijl. En de Victoria Falls waren opnieuw adembenemend, een van de grote natuurwonderen van de wereld. Omdat het regenseizoen kort voor ons bezoek was geëindigd, was het geweld van de massa’s neerstortend water nóg spectaculairder. De Zambezi rivier verdwijnt hier in een meer dan 100 m diepe kloof die 1.700 m breed is. Op het hoogtepunt stort daar zelfs 10 miljoen liter per seconde omlaag! Dat gaat gepaard met enorme hoeveelheden opstuivende druppels en waterdamp, zodat de watervallen alleen met een (gehuurde) regencape en plastic schoenen van dichterbij te bezoeken zijn. Fotograferen is absoluut uitgesloten!

De safari van drie dagen in Chobe ging veel te snel voorbij. Vooral het wildlife langs de rivier is fantastisch met onder meer heel veel olifanten, nijlpaarden, buffels, giraffes, antilopen en watervogels in grote aantallen. Voor het eerste maal, na vele safari’s, maakten we een ‘kill’ mee: een leeuwin wist een volwassen wrattenzwijn te overmeesteren. Er waren 5 welpen en die hadden honger.

Teruggekeerd in Livingstone nam Richard ons na het diner mee naar het enige hoge gebouw in het centrum van de stad. De radiostudio is op de 6e verdieping in de rechtervleugel, sprak Richard. We betraden een slecht verlichte gang en ik vreesde al voor de lift, maar dat viel mee. Boven werden we voorgesteld aan de medewerkers van Zambezi FM Radio. Zij hadden elke zondagavond een muziekprogramma met veel popmuziek zowel uit Afrika als de rest van de wereld dat een uur duurde. Richard vertelde daarin de laatste nieuwtjes op het gebied van hitlijsten in Europa en de VS. De discjockey Milli Jam zou ons na elk nummer interviewen. Richard had ons al eerder de vragen voorgelegd die er gesteld konden worden. De studio was een kleine ruimte die volledig met een dikke stof in een soort zebramotief bedekt was. Milli Jam en de zanger George da Soulchild zaten achter de instrumenten. Wij namen voor de tafel plaats. Graag zo duidelijk en dicht mogelijk in de microfoon praten, meldde Milli Jam. De muziek was goed gekozen. Adele’s Rolling in the Deep bleek ook in Zambia een tophit te zijn. We vernamen dat Rochelle nummer 1 in Holland staat; zij had dus kennelijk X-factor gewonnen. De stemming was heel gemoedelijk, zodat we al gauw op ons gemak waren gesteld. Het werd een leuk en levendig live uitgezonden interview dat door heel veel mensen in Livingstone en omgeving beluisterd werd. Terug in de lodge vertelde het personeel ons dat we het uitstekend hadden gedaan. Richard heeft er op zijn website een blog aan gewijd; zie bijgaande link.
Wie had dat kunnen denken: wij live op de radio in Livingstone, Zambia!

http://www.chanters-livingstone.com/blog-archive.cfm?id=1764

Foto's

d8764.jpg
d8764.jpg
Pensionado
54680.jpg
54680.jpg
Pensionado
d8764.jpg
d8764.jpg
Pensionado