Luangwa NP Zuid

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Luangwa NP Zuid image
Luangwa NP Zuid image Luangwa NP Zuid image

South Luangwa

Luangwa NP Zuid
Zambia
JasperSneep

South Luangwa

Zambia! In mijn ogen het echte Afrika zoals je het van tv kent. Kleine kindertjes die achter je bus aan rennen, zwaaien en natuurlijk al het wildlife wat je zoal links en rechts ziet in South Luangwa.
En gelijk is daar de spanning en excitement! Tuurlijk ga je als een gek en in al je enthousiasme foto's maken van de eerste olifant die je ziet, terwijl je zelf wel weet dat je thuis in het koude NL toch meer dan de helft gelijk delete. Het mag de pret niet drukken. Eenmaal op de campsite van Flatdogs (zonder beschermend "hek" tegen het nodige wildlife) gelijk je tentje uit de truck halen en kijken wat de meest strategische plek is om 'm neer te zetten. Mooi onder die ene boom met zicht op de rvier vol met nijlpaarden en crocs en langs een stoffig pad wat beter bekend staat als Hippo Highway. Tent op slot, want al die nieuwsgierige apen zitten al op de loer om jouw spulletjes vakkundig weg te sneaken.
En dan wordt het donker! Met je zaklampje links en rechts schijnen om te kijken of je ogen ziet en zo nee, dan mag je doorlopen naar het toilet, douches of bar. Daar loop je dan met je tandenborsteltje en blijkbaar was ik al vlak langs een olifant gelopen, gezien enthousiaste licht-angstige reacties toen ik eenmaal terug was. Een olifant in het donker is ook maar een klein detail: niet gezien! 's Nachts hoor je overal geluiden en zie ik vlakbij m'n tent de eerste nijlpaard. Heel stil kijk ik het allemaal aan. Vervolgens ben ik met een ander de boom ingeklommen via een houten trap en daar is een bewaker met een veel te groot geweer (moet je echt niet teveel bij gaan nadenken op zo'n moment). Hij laat ons met een schijnwerper wat beesten zien, zoals nijlpaarden, crocs, buffel en in de verte hoor je leeuwen brullen. Dat gebrul van leeuwen komt in de loop vd nacht voor m'n gevoel dichterbij, maar ik waan mezelf maar veilig in m'n tentje (met "slechts" binnentent) met Sjakie met z'n behoorlijk grote geweer boven in de boom. 's Morgens vroeg word ik wakker, kom iets omhoog met m'n hoofd en het eerste wat ik zie is een olifant op zo'n 30 meter voor me die me langzaam aanstaart. Doodstil en niet bewegend zie ik 'm langzaam doorschuifelen richting de bomen verderop.
Dag 2 staan er aan de overkant van de brede rivier wat olifanten heen en weer te draaien om uiteindelijk de oversteek te gaan wagen. Ondertussen valt m'n oog links op een aantal vissers die gewoon door het water lopen, terwijl er van alles in zit aan beesten waar menig toerist zich echt niet aan zou wagen om uberhaupt dichtbij het water te komen. Het schouwspel van de olifanten duurt bij elkaar zo'n dikke 2 uur en het is machtig om zulke reusachtige beesten langzaam op je af te zien komen, glijdend door het water, elkaar volgend en uiteindelijk parmantig de oevers zien te betreden en recht op ons af komen. Toch maar wegwezen naar achteren en de kudde loopt links van ons kamp de struiken in te verdwijnen.
Uiteindelijk heb ik een nachtelijke game drive gedaan met een paar hele mooie luipaarden en 's morgens heel vroeg nog eentje, maar dan bij het krieken van de dag in een schitterend park met erg enthousiaste rangers.

Foto's

Image Title Image Title
3f2ec.jpg
JasperSneep
Image Title Image Title
9d454.jpg
JasperSneep

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.