Sjott el-Djerid

'308523' door herman m '308523' door herman m

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Woestijnroos

herman m

Deze foto van een woestijnroos heb ik genomen bij Midès, vlakbij de grens met Algerije. Een woestijnroos (ook wel zandroos genoemd) is een mengvorm van het mineraal gips en korrels zand. Eigenlijk is het geen zuiver mineraal en in strikte zin ook geen gesteente. Woestijnrozen worden gevormd in woestijnen waar grondwater aan de oppervlakte komt en daar snel verdampt. Het grondwater moet bovendien de juiste mineralen (gips en/of bariet) bevatten die achterblijven waar het water verdampt. Woestijnrozen zijn gewild bij verzamelaars van mineralen. Kwakzalvers dichten heilzame werking aan de woestijnroos toe. Zo zou de woestijnroos helpen tegen straling.

'349043' door Laantje '349043' door Laantje

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Zoutvlakte

Laantje

De zoutvlakte van Chott el Djerid bij zonsopgang. De verscheidenheid van het landschap in deze omgeving is indrukwekkend. Door de eruptie van zout en steen ontstaan de zogenoemde woestijn rozen.

'361900' door abytravel '361900' door abytravel

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Aan de rand van de...

abytravel

Even buiten Douz strekt de enorme zandvlakte van de Sahara zich voor je uit. Een paar Bedouiense spreekwoorden en gezegdes dit keer: "Hoe dieper je de woestijn in trekt, hoe dichter je bij God komt". "Een wijze trekt de woestijn in met een karavaan, een onverstandige gaat alleen". "Zand noch land hebben"

'458090' door KHeijlaerts '458090' door KHeijlaerts

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Geit kopen?

KHeijlaerts

Douz is de 'poort naar de sahara'. Bij dit plaatsje begint de Sahara. Iedere week komen uit de wijde omgeving (en vooral uit de Sahara) mannen met hun geiten, schapen, kippen, dromedarissen, ezels, enz. naar de dierenmarkt in Douz. Er wordt flink op los gehandeld. Het is een hele bijzondere ervaring om hier als enige toeristen tussendoor te lopen en waar mogelijk een praatje te maken (helaas is mijn Frans erg slecht, en mijn Arabisch helemaal ;-) ) Het is mooi om te zien hoe de handel gaat, het presenteren, het keuren, het afdingen en vervolgens het meenemen van de dieren. Ik heb mijn ogen uitgekeken!! De man op de foto had een paar mooie geiten in de verkoop, een vriendelijke man met een prachtige uitstraling.

'275894' door SanderSpaan '275894' door SanderSpaan

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Drooggevallen Zoutmee

SanderSpaan

Chott El Jérid is één van de grootste drooggevallen zoutmeren ter wereld. Kort nadat we hebben genoten van een prachtige zonsopkomst is deze foto genomen...

'386068' door abytravel '386068' door abytravel

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Fata Morgana

abytravel

Boven de uitgestrekte zoutvlakte tussen Kebili en Tozeur kan de temperatuur midden op de dag aardig oplopen. De warme lucht gaat dan vibreren en wekt luchtspiegelingen op. Als je goed kijkt zie je hier boven het Chott- el Djerid in de verte zo'n Fata Morgana. Als niets vermoedende reiziger denk je een oase te ontwaren aan de horizon, in werkelijkheid kunnen die boompjes nog wel honderd km ver weg staan of in een heel andere hoek.Je wordt zo dus mooi op het verkeerde been gezet! Met een goede verrekijker zie je het verschil ongetwijfeld wel.

'500218' door stefanborkos '500218' door stefanborkos

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Bijna niets

stefanborkos

Zo weinig. Zo bijna niets. Leven in een wereld naast een stroom met water uit de bergen die alleen smurrie mee kan voeren. Is dat onze wereld. Hier is geen aanslag, geen oorlog. Vrede.

'294068' door herman m '294068' door herman m

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Nemenchagebergte

herman m

Rotsige bergen, diepe kloven, woestijn en palmoases wisselen elkaar af in het zuiden van Tunesië. Daartussen liggen bedoeïenendorpen, marktplaatsjes en oude graanschuren. Deze foto is genomen in het grensgebied met Algerije in de nabijheid van het bergdorp Tamerza. Hier zie je uitlopers van het Atlasgebergte, dat het noordwesten van Afrika bestrijkt (Marokko, Algerije en Tunesië). In Tunesië wordt dit ook wel het Nemenchagebergte genoemd. Voor tal van films vormde deze streek een fraai decor.

'458254' door KHeijlaerts '458254' door KHeijlaerts

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Dierenmarkt Douz

KHeijlaerts

De dierenmarkt in Douz is erg leuk om te bezoeken. Er waren hier geen andere toeristen, het is heel puur, en er is heel veel te zien. Het is een echte mannenwereld dus ik was er als vrouw een buitenbeentje. De mannen zijn soms dagen onderweg vanuit de Sahara om op de markt te komen. Sommige verkopers komen met 1 prachtige geit naar de markt, anderen komen met een stuk of 12 schapen. Alles kan had ik het idee. Het verkoopspel is mooi om van en afstandje te aanschouwen. Deze mannen zaten vlakbij mijn observatiestandpunt. En waren met elkaar in onderhandeling.

'487365' door KHeijlaerts '487365' door KHeijlaerts

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Mooie deur in Tozeur

KHeijlaerts

Ik hou van deuren. En ik kan je zeggen: in Tunesië ben je dan aan het goede adres :-) Ik heb zoveel mooie deuren gezien daar! Deze deur heb ik gefotografeerd in Tozeur waar we vrij kort zijn geweest aan het einde van de middag. De patronen zijn met klinknagels gemaakt. Tozeur is qua architectuur een beetje een vreemde eend in de bijt, er wordt daar heel veel gedaan met baksteen in mooie patronen. Dat heb ik verder in Tunesië niet gezien. Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 52mm; ISO 800; f/8; 1/125s

'515947' door stefanborkos '515947' door stefanborkos

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Belevenis

stefanborkos

Al Metlaoui. Per trein door het hart van de bergen dat kan ten noorden van Tozeur. Hij slingert tussen de kloven van Oued Selja bij het vertrek uit Metlaoui en bied de kans te genieten van de zonovergoten landschappen en ravijnen. Deze oud trein (wagons) werden in Frankrijk gemaakt in 1900 voor de Bey van Tunis. En bovendien laat de rivier het aanwezige fosfaat zien. Voor ons en meerderen een hele belevenis.

'387330' door EvanderHel '387330' door EvanderHel

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Zout zeg...

EvanderHel

Een lange reisdag voor de boeg, o.a. Chott el Jerid staat op de planning. En die planning begint om 04:00 uur in de ochtend. Ik zeg dan liever in de nacht (!), criminéluh zeg. Omdat ik geen zin heb in verkleedpartijen in the middle of the woestijn en het een lekker warme dag wordt, trek ik m'n korte spijkerbroek aan, gympies en shirt. Voor de zekerheid nog wel een sweater erbij. Vol goede moed gaan we met de bus op pad en zien de nacht verdwijnen, de zon opkomen en zo af en toe een eenzame ziel op straat. Na vele kilometers op een verhoogde weg dwars door de leegte, komen we aan bij een erfenis van zoutmeren toen duizenden jaren geleden de Middellandse Zee de vlakten van Noord-Afrika overspoelde. Chott el Jerid is de allergrootste, 5000 km2 zout landschap. We stappen uit de bus en een immense kou en zout smakende wind overvalt me. Met klappertandende benen en m'n capuchon over m'n hoofd getrokken geniet ik van deze sobere pracht die een sierlijk wit zout randje heeft. Maar een fata morgana van een kampvuur zou wel mooi zijn geweest...

'153045' door herman m '153045' door herman m

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Woestijn

herman m

(Svp volledig openen) Dit schitterende landschap is te zien in de omgeving van de bergoasedorpjes Midès, Chebika en Tamerza in het midden-westelijk deel van Tunesië, tegen de grens met Algerije. De kleur van de rotsen varieert met het moment van de dag. We maakten daar een wandeling en vielen van de ene in de andere verbazing, zo mooi.

'518518' door stefanborkos '518518' door stefanborkos

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Plonskinderen in een.

stefanborkos

Tamerza - Tamagha. Een echt prachtig gebied ten boven van Sjott el-Djered het grote zoutmeer. En dicht aan de grens van Algerije. Een negatief reisadvies? Niets is in deze steek waar. Ik was er in 2015 en ik heb nog nooit zo'n vrede gezien. Een rust en eenvoud en een lieve bevolking. Dan kan je ook niet meer naar Jakarta of Istanboel gaan. Overal aanslagen van de IS. Maar wat ik wil zeggen is dat dat je deze omgeving echt niet mag overslaan als je toch in de buurt bent. Rotsen, hoge bergen, soms groen soms kaal met goede vergezichten, diepe dalen en mooie kleuren. Een jeep is echt aan te raden maar de wegen zijn goed. Je kan schitterende plekken bezoeken zoals Chebica, Merza en zoals hier Tamerza. Het is een grote berg oase en heeft een oude verlaten stad die in 1966 getroffen werd door een overstroming. Nu totaal verlaten. Dus ik heb genoten van de aldaar plonzende lokale kinderen die daar enkele verkoeling zochten. Die leuke plons kinderen geven een goede toevoeging aan een mooi decor.

'496404' door SLens '496404' door SLens

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Zoutmeer

SLens

03:30 gaat de wekker.. om 04:15 vertrekt de bus om rond 05:45 bij dit prachtige zoutmeer te zijn met zonsopkomst. Dat vroeg opstaan is het zeker waard!! Het was nog erg koud en het zout lijkt (misschien door de kou) op ijskristallen.. Wat een prachtige omgeving!

'360944' door abytravel '360944' door abytravel

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Zand erover riep...hi

abytravel

... maar hij was een roepende in de woestijn. Middenin het Chott - el- Djerid tussen Kebili en Tozeur voel je de overweldigende natuur overal om je heen. Hier zag ik voor het eerst de "mirages", luchtspiegelingen. Een Fata Morgana, zeker, er wordt je haast letterlijk zand in de ogen gestrooid terwijl je recht door deze (zout)zee gaat.

'510010' door stefanborkos '510010' door stefanborkos

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Fosfaat

stefanborkos

Metlaoui. Vanaf een schattig klein stationnetje vertrekt een oud bruin treintje met houten wagons hoog de bergen in. Ik denk wel 100 jaar oud. Het rijd over de rails die normaal gebruikt wordt voor de winning van fosfaat. Dit is echt een streek die alleen op deze manier te doen is. Je ziet machtige bergen en diepe dalen en in de diepte de stromende rivier. Grijs met zijn slip van het vele fosfaat. Aan het eind van die rit kom je aan bij de plek waar dit gedolven wordt. (te zien op deze foto) Ik vond het een heerlijke spannende trip.

'486478' door KHeijlaerts '486478' door KHeijlaerts

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Medina van Tozeur

KHeijlaerts

Direct als je Chott-el-Jerid over bent gestoken kom je bij de stad Tozeur uit. Het is dus behoorlijk westelijk gelegen in Tunesië. Deze stad heeft echt zijn eigen architectuur. Ik heb het nergens anders in Tunesië gezien. Ik ben ook in Sevilla geweest, en ik vond het wel vergelijkbaar met die stijl. Dit is een leuk straatje in de oude medina. Overal had je dit soort onder doorgangen, het is echt een doolhof maar wat kleiner dan de medina in Tunis, dus je kwam altijd wel weer ergens aan de rand uit. We waren hier net voordat alles ging sluiten en zon onderging, daardoor hing er een mooie warme gloed. Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 42mm; ISO 400; f/8; 1/40s

'360283' door abytravel '360283' door abytravel

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Aan het lijntje...hou

abytravel

In de oase nabij Tozeur hield deze man zijn temperamentvolle Arabier keurig aan het lijntje. Of het ook een zinloze bezigheid was is natuurlijk nog maar de vraag... Hoewel Arabieren er delicaat uitzien zijn deze paarden uitstekend berekend voor het warme woestijnklimaat. Ze zijn klein en gespierd en hebben een sierlijk hoofd en mooi hoog gedragen staart.

'486529' door KHeijlaerts '486529' door KHeijlaerts

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Straatbeeld in Tozeur

KHeijlaerts

In Tozeur wordt heel veel gedaan met baksteen. De mooiste patronen zie je terug. Het is allemaal heel oud en behoorlijk scheef, maar over het algemeen ziet het er nog best netjes uit. Natuurlijk zie je ook in Tozeur overal blauw, de kleur die je overal in Tunesië tegen komt. Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 28mm; ISO 800; f/8; 1/160s

'487650' door KHeijlaerts '487650' door KHeijlaerts

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

De avond valt

KHeijlaerts

De avond valt in de hoofdstraat van Tozeur. Aan de rechterkant van de foto bevind zich de oude medina. Tozeur is de hoofdstad van de Djerid, de streek van de oases en de zoutmeren. Rondom Tozeur liggen grote dadelplantages, de dadels van Tozeur zijn wereldberoemd. In deze hoofdstraat: Avenue Habib Bourguiba, krijg je een goed beeld van de stad. Het is er levendig, vrij modern, heel vriendelijk en het heeft een hele mooie architectuur. Ik voor de foto handig gebruik gemaakt van een paal, ik had geen statief bij de hand maar wilde toch de beweging van de voertuigen in de foto krijgen. Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 18mm; ISO 125; f/6,3; 1/3s

'516237' door stefanborkos '516237' door stefanborkos

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Krakend zout

stefanborkos

Sjot el - Djerid. En dan een natuurlijke foto van dit prachtige grote zoutmeer waarvan het einde niet te zien is. Door de hitte is de lucht vaal blauw grijs. Het nog aanwezige water soms paars tot roze. Het krakende zout onder je voeten in een totaal leeg landschap is bijzonder. Een totaal leeg landschap met een door Rommel aangelegde weg er dwars door heen. Een zeer vies wc gebouw op de helft met diverse onderdelen van de oude film Star Wars. Wilde dromedarissen, gekleurde woestijnroosjes en dan die eindeloze weg die je naar Tozeur zal voeren. Al met al toch bijzonder. Zo beleef je nog eens wat.

'516234' door stefanborkos '516234' door stefanborkos

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Kerst roosjes?

stefanborkos

Sjot el - Djerid. Het ontzettende grote zoutmeer had ook iets bijzonders te bieden. Ha,ha,ha, is dit kerst in de zengende hitte? Nee dus. Gewoon woestijnroosjes in kits kleurtjes. Hoe verzin je het. Geef mij het origineel maar. Maar toch wens ik iedereen met deze foto goede feestdagen.

'183248' door Gerardhvb '183248' door Gerardhvb

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Kloof bij Mides

Gerardhvb

Misschien verrassend, maar dit prachtige landschap ligt niet in de VS maar in Tunesie, in de bergen bij de grens met Algerije bij het plaatsje Mides.